slider Παράξενα στο Internet Τελευταία Νέα

Asima Chatterjee: Η Google τιμά τη σπουδαία Ινδή χημικό (βίντεο)

H έρευνά της συνέβαλε στην ανάπτυξη φαρμάκων για χημειοθεραπείες και κατά της ελονοσίας, αλλά και αντιεπιληπτικών σκευασμάτων

 

Την Ινδή χημικό Asima Chatterjee τιμά το σημερινό doodle της Google, με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή της.

H Chaterjee ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ινδία που έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στην Χημεία, ενώ η έρευνά της συνέβαλε στην ανάπτυξη αντι-επιληπτικών φαρμάκων και φαρμάκων κατά της ελονοσίας.

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1917 στην Βεγγάλη και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 2006. Μεγάλωσε στην Καλκούτα, με τους γονείς της να την παροτρύνουν να μορφωθεί. Η Chaterjee μοιραζόταν το ενδιαφέρον του πατέρα της για τη βοτανολογία.

Σπούδασε οργανική χημεία στο Πανεπιστήμιο της Καλκούτα όπου ολοκλήρωσε την διδακτορική της διατριβή στο αντικείμενο. Ήταν η πρώτη γυναίκα στην Ινδία που έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στον χώρο των επιστημών.

Η διατριβή της επικεντρώθηκε στην χημεία των φυτικών προϊόντων και την συνθετική οργανική χημεία, ενώ πραγματοποίησε έρευνες στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, του Μάντισον και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια.

Η έρευνά της σχετικά ιδιότητες των φυτών συνέβαλε στην ανάπτυξη φαρμάκων κατά της επιληψίας και της ελονοσίας, ενώ η δουλειά της με τα τα αλκαλοειδή των φυτών Vinca οδήγησε στην ανάπτυξη φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις χημειοθεραπείες, καθώς βοηθούν στην επιβράδυνση ή την εξάλειψη των πολλαπλασιαστικών καρκινικών κυττάρων.

Έλαβε διακρίσεις από πολλά Πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, αλλά και την ινδική κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα