fbpx
Γενική

Θέμα η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη ενημερωτική συνάντηση από τα σύγχρονα ιατρεία μαιευτικής- γυναικολογίας και ενδοκρινολογίας «feminorm»

Γράφει η Μαίρη Δαληκριάδου
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ενημερωτική συνάντηση – στρογγυλή τράπεζα στη Ξάνθη που πραγματοποίησαν τα “Σύγχρονα ιατρεία μαιευτικής-γυναικολογίας και ενδοκρινολογίας «feminorm», την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 4 μ.μ., στην Ξάνθη, οδό Μιχαήλ Καραολή και Ελπίδος 6, κτήριο Α στο εμπορικό κέντρο Cosmoς Center, με θέμα την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας – ενημέρωση για το εμβόλιο κατά του ιού HPV.
Την ενημέρωση συντόνισε και οργάνωσε ο ιατρός ειδικός μαιευτήρας – γυναικολόγος Αιμίλιος Γρηγοριάδης, ο οποίος τόνισε ότι η επιστήμη βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και αντιμετωπίζει τα προβλήματα που δημιουργούν επικίνδυνοι ιοί στον τράχηλο της μήτρας. Σήμερα εναποτίθενται μεγάλες ελπίδες στο νέο εμβόλιο που έχει αναπτυχθεί κατά του HPV. Το θέμα είναι να προλαμβάνουμε τόνισε, γιατί «το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν», όπως από χιλιάδες χρόνια είχε εξακριβώσει ο πατέρας της ιατρικής – Ιπποκράτης. Συχνή εξέταση με τέστ Παπανικολάου και ειδικές εξετάσεις μόνο εάν ανιχνευτεί κάτι πιο ύποπτο. Η ενημέρωση είναι ο καλύτερος σύμμαχος και η τακτική εξέταση σε γυναικολόγο ζώσει στην κυριολεξία ζωές.
Στην στρογγυλή τράπεζα επίσης συμμετείχαν και ο ιατρός ειδικός παθολόγος και μοριακός βιολόγος, διδάκτορας του Καποδιστριακού πανεπιστημίου Βασίλειος Παπαδόπουλος και τέως λέκτορας του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, ο οποίος ανέλυσε με πολύ απλό τρόπο την μοριακή δομή των επικίνδυνων ιών και πως εξελίσσονται στο ανθρώπινο σώμα. Επίσης, συμμετείχε ο ιατρός ειδικός κυτταρολόγος, υπ. διδάκτορας Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Ηρακλής Μωρέας, ο οποίος ανέλυσε και εκείνος με την σειρά του το θέμα από κυτταρολογικής άποψης, τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει ειδική εξέταση που δείχνει τους επιθετικούς ή όχι υπότυπους του ιού, ανοίγοντας τον δρόμο για την καλύτερη παρακολούθηση και την έγκαιρη θεραπεία.
Στην ενημερωτική συνάντηση συμμετείχαν περίπου 30 γυναίκες και άντρες οι οποίοι ενημερώθηκαν πλήρως από τους ιατρούς. Σταχυολογώντας, το περιεχόμενο των εισηγήσεων, επιγραμματικά αναφέρουμε πως οι ιοί των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) αποτελούν μία ομάδα μικρών ιών που περιέχουν διπλής έλικας (ds) DNA μήκους περίπου 7900 βάσεων. Μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί περίπου 180 σχετιζόμενοι μεταξύ τους γονότυποι. Οι 105 από αυτούς έχουν ταυτοποιηθεί μοριακά (έχει γίνει πλήρης ανάλυση του DNA τους). Το DNA των HPV ευρίσκεται στο εσωτερικό ενός εικοσάεδρου από πρωτεϊνικά μόρια. Οι HPV δε μολύνουν άλλα ζώα, ούτε οι αντίστοιχοι ιοί θηλωμάτων άλλων ζώων μολύνουν τον άνθρωπο.
Οι HPV πολλαπλασιάζονται στα κερατινοκύτταρα (πλήρως διαφοροποιημένα επιθηλιακά κύτταρα). Ο πολλαπλασιασμός συντελείται ενδοκυττάρια και το DNA των HPV αναγνωρίζεται με μορφή πλασμιδίου (κλειστού κυκλικού μορίου) σε περίπου 20 αντίγραφα ανά κύτταρο. Οι ιικές πρωτείνες Ε1, Ε2, Ε6 και Ε7 δρουν ως ρυθμιστικοί παράγοντες του κυτταρικού πολλαπλασιασμού ανάλογα με τις συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται ο βιοχημικός σύνδεσμος μεταξύ ύπαρξης HPV και καρκινογένεσης.
Με μεθόδους μοριακής βιολογίας ελέγχεται η ύπαρξη HPV μέσω ανίχνευσης του DNA του ιού αλλά και η διαδικασία της καρκινογένεσης μέσω ανίχνευσης της έκφρασης των γονιδίων Ε6 και Ε7 (αντίστοιχο mRNA).
Οι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι υποτυποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων(HPV) είναι περίπου 40 και διαχωρίζονται σε υψηλής και χαμηλής επικινδυνότητας. Σήμερα μπορούν να ανιχνευτούν οι 35 υποτυποι και μεταξύ αυτών όλοι οι υπότυποι υψηλής επικινδυνότητας. Οι υπότυποι υψηλής επικινδυνότητας έχουν την τάση να μην υποστρέφουν και να ενσωματώνονται στο ανθρώπινο γονιδίωμα (DNA) με αποτέλεσμα να οδηγούν αρχικά σε προκαρκινικές αλλοιώσεις -οι οποίες ανιχνεύονται με μια απλή εξέταση τεστ ΠΑΠ και αντιμετωπίζονται εύκολα από τον γυναικολόγο. Διαφορετικά, εάν η διάγνωση δεν γίνει έγκαιρα οδηγούν σε καρκίνο. Ακολούθησε συζήτηση με πολλές απορίες που εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι τις οποίες έλυσαν ενδελεχώς οι ειδικοί. Το κέντρο «feminorm» του κ. Γρηγοριάδη, ανταποκρινόμενο στην ανάγκη της Ξανθιώτικης και όχι μόνο κοινωνίας, εντός ολίγων εβδομάδων θα διοργανώσει και επόμενες συναντήσεις με ανάλογα θέματα καίριας σημασίας για την υγεία, όπως για τον καρκίνο του μαστού, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισύλληψη, οστεοπόρωση, εμμηνόπαυση κ.ά.

Σχετικά Άρθρα