Ποια ονόματα έχουν προταθεί για το γειτονικό κράτος και ποια η χρήση του όρου «Μακεδονία»
Με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων να μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότητα έχει ενδιαφέρον να θυμηθούμε όλα τα πιθανά ονόματα που έχουν κατά καιρούς προταθεί.
«Νέα Μακεδονία, Нова Македонија, Άνω Μακεδονία, Σλαβομακεδονία, Βόρεια Μακεδονία, Novamakedonski, Republika Makedonija Skopje, Μακεδονία του Βαρδάρη.»
Πολλές οι προτάσεις που έχουν πέσει «στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ με το θέμα να έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά και την Εκκλησία.
Δείτε παρακάτω όλα τα ονόματα που έχουν προταθεί κατά καιρούς:
Δημοκρατία της Μακεδονίας
Το 1991, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας αποσχίζεται από την ομοσπονδιακή Γιουγκοσλαβία και ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της, υπό το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Novomacedonia
Τον Απρίλιο του 1992, η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε., δια Ζοάο Πινέιρο, προτείνει την ονομασία Novomacedonia (Νέα Μακεδονία). Τον ίδιο μήνα, σε συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και χωρίς την παρουσία της Αλέκας Παπαρήγα, αποφασίζεται να απορριφθεί το «πακέτο Πινέιρο». Ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απομακρύνει από το υπουργείο Εξωτερικών τον Αντώνη Σαμαρά.
Δημοκρατία του Βαρδάρη
Τον Μάιο του 1992, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρολάν Ντιμά, αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης του πρότεινε οι «12» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια ως Δημοκρατία του Βαρδάρη.
Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
Τον Απρίλιο του 1993, με την απόφαση 817 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το κράτος των Σκοπίων γίνεται δεκτό στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ, FYROM).
Νέα Μακεδονία
Τον Μάιο του 1993 κατατίθεται το σχέδιο των διαμεσολαβητών Βανς και Οουεν, που προτείνουν την ονομασία Νέα Μακεδονία. Η Ελλάδα και τα Σκόπια το απορρίπτουν.
Σλαβομακεδονία
Τον Ιούνιο του 1993, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, απορρίπτει πρόταση του προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για Σλαβομακεδονία.
Άνω Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία
Τον Οκτώβριο του 1994 ο Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει το προτεινόμενο από τη Γερμανία όνομα Άνω Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία.
Μακεδονία των Σκοπίων – «Republika Makedonija Skopje»
Το 1998 προτείνεται ο όρος Μακεδονία των Σκοπίων, αλλά απορρίπτεται από την πλευρά της ΠΓΔΜ, ενώ το 2005 η νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς είναι «Republika Makedonija Skopje» είναι η νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς.
Το 2008 προτείνονται πέντε ονόματα από από τον Μ.Νίμιτς. Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.
Μόνο την τελευταία ονομασία συζητούσε η Ελλάδα. Ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει ξανά την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια. Αρνητική η στάση της Αθήνας. Την επόμενη χρονιά προτείνεται το όνομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.
Για τις 17 Ιανουαρίου 2018 έχει προσδιοριστεί η επόμενη συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, με θέμα την ονομασία της πΓΔΜ.
Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεωντρεις εναλλακτικές προτάσεις για την ονομασία των Σκοπίων.
Αυτές θα είναι:
«Βόρεια Μακεδονία»,
«Άνω Μακεδονία»
«Nova Macedonia»
Μια παραλλαγή του «Nova Macedonia» φαίνεται ότι …παίζει έντονα στο παρασκήνιο, προκειμένου να διαφανεί αν θα μπορούσε να πέσει, ως «συμβιβαστική λύση».
Πρόκειται για το «Novamakedonski» (προφέρεται ΝόβαΜακεντόσκι), γραμμένο στα Κυριλλικά. Το όνομα θα προφέρεται έτσι, δεν θα μεταφράζεται και σύμφωνα με πληροφορίες «παίζει πολύ» εσχάτως στην σκέψη του Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος δεν αποκλείεται να το προτείνει. Βασικό πλεονέκτημα είναι ότι με τέτοια ονομασία δεν θα ακούγεται «ατόφιος» ο ελληνικός όρος «Μακεδονία».
Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά είναι θετικά διακείμενη προς το πιθανό όνομα «Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια», που σημαίνει Μακεδονία του Βαρδάρη, και «Nova Makedonija», που σημαίνει Νέα Μακεδονία.
Ο όρος Βαρντάρσκα ταιριάζει με την ονομασία που είχε η περιοχή ανάμεσα στο 1929 και το 1941, όταν ήταν επαρχία του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας. Κατά την εποχή Τίτο η περιοχή αποκαλούνταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Η ονομασία θα πρέπει να χρησιμοποιείται τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ.
Τη σύνθετη ονομασία στην οποία καταλήγουν Ελλάδα και Σκόπια ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει σκοπιανή εφημερίδα.
Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της στις 9 Ιανουαρίου 2018, «φαβορί» φαίνεται να είναι η ονομασία «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».
Αλβανικά ΜΜΕ: «Νέα Μακεδονία» το όνομα
Την ίδια ώρα, το αλβανικό portal infoshqip.com, επικαλούμενο «αξιόπιστες ελληνικές πηγές», αναφέρει, κι αυτό με τη σειρά του, ότι το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», το οποίο εν συντομία θα είναι «Νέα Μακεδονία», είναι το όνομα στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα και Σκόπια.
Μάλιστα, το αλβανικό μέσο μεταδίδει πληροφορίες ακόμη και για την ονομασία της εθνικότητας ή της εκκλησίας των Σκοπίων.
Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η επίσημη ονομασία θα είναι «Република Нова Македонија» στη γλώσσα των Σκοπίων, στα αγγλικά «Republic of New Macedonia» και στα ελληνικά «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».
Η συντομογραφία θα είναι αντίστοιχα στις τρεις γλώσσες «Нова Македонија», «New Macedonia» και «Νέα Μακεδονία».
Η γλώσσα θα είναι «Sovremen Makedonski jazik» που στα αγγλικά «μεταφράζεται» ως Modern Macedonian/Makedonski και στα ελληνικά ως «Σλαβομακεδονική γλώσσα».
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εθνικότητα και η ιθαγένεια είναι στα σλαβικά («Македонско») και το «νέο» υπάρχει μόνο στα αγγλικά («New Macedonian») και στα ελληνικά («Νεομακεδονική»).
Η εκκλησία του κράτους των Σκοπίων θα αποκαλείται σε όλες τις γλώσσες «Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας».
Απομένει, βέβαια, να επιβεβαιωθεί αν οι εν λόγω πληροφορίες έχουν βάση, κι αν ναι, ποιες θα είναι οι λεπτομέρειες αναφορικά με τη χρήση του ονόματος.
Πηγή: http://www.parapolitika.gr/article/aftes-onomasies-echoun-protathi-gia-tin-pgdm-lis