Μουσική βραδιά νέων και ποιητική βραδιά με Ξανθιώτες εντυπωσίασαν!
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι Γιορτές του Κόσυνθου το τριήμερο από Παρασκευή έως Κυριακή που προηγήθηκε. Οι νέοι έδωσαν δυναμικό παρόν την δεύτερη μέρα που ήταν η μουσική βραδιά και έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση στον κ. Θανάση Μουσόπου, ιδρυτικό στέλεχος του Δικτύου Λόγου και Πράξης, ότι έπαιξαν και κομμάτια με ελληνικούς στίχους! Κατά την διάρκεια και των τριών ημερών παρουσιάστηκαν φωτογραφίες της Σίσσυς Αποστόλου και του Δημήτρη Μουσαδέ. Την πρώτη βραδιά έγινε η προβολή της κινηματογραφικής ταινίας Volver με την Πενέλοπε Κρουζ και την τρίτη και τελευταία μέρα είχε βραδιά ποίησης!
Ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος και συγγραφέας μιλώντας στην XanthiNews για τις Γιορτές του Κόσυνθου είπε πως έβαλαν μια γερή παρακαταθήκη. Για τη συναυλία των νέων σημείωσε: «Είχε πάρα πολύ παλμό. Αυτό που είπα στο τέλος, χαιρετίζοντας τα παιδιά και κλείνοντας την εκδήλωση είναι ότι η Ξάνθη είναι το κέντρο του κόσμου, με την έννοια ότι εδώ παράγουμε πολιτισμό και πρέπει να είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι που ζούμε σε αυτήν την πόλη. Οι νέοι παρουσίασαν όλα τα είδη της σύγχρονης μουσικής, κυρίως βέβαια ξενόγλωσση, αλλά είχαμε και αυτό μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και ελληνόγλωσση. Το Δίκτυο Λόγου και Πράξης είναι για όλους».
Η τρίτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην ποίηση: «Ακούγοντας τον Κόσυνθο, το θρόισμα των φύλλων και με μια γλυκιά ψύχρα, γιατί το ποτάμι μας είναι ψυχρό ακόμη και το καλοκαίρι, μπορούμε με ψυχραιμία και εμείς να πλησιάσουμε τους ποιητές και τις ποιήτριες», σχολίασε ο κ. Μουσόπουλος.
Μάλιστα ο ίδιος απήγγειλε ποιήματα του μαζί με τους: Γιώργο Κοτούλα, Αντώνη Κουτσούμπα, Στέλιο Αρσενίου, Γιάννη Στεφανίδη και Θωμά Βουγιουκλή. Επίσης απήγγειλαν ποιήματα των αείμνηστων: Στέφανου Ιωαννίδη, Κατίνας Βέϊκου Σεραμέτη, Γιώργου Στογιαννίδη, Ευάγγελου Λάμπρου.
Δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν αλλά απήγγειλαν τα ποιήματα των: Τάσου Συμεωνίδη, Ελένης Εφραιμίδου, η οποία είχε την αρχική οργάνωση αυτής της βραδιάς, Ελένης Ψαραλίδου και Μαρίας Υδραίου Ράλλη.
Ο κ. Μουσόπουλος επεσήμανε για την μεγάλη ομάδα των Ξανθιωτών ποιητών: «Θα θέλαμε να είναι και άλλοι οι οποίοι διστάζουν να βγάλουν από το συρτάρι τα ποιήματα τους. Ελπίζουμε ότι την δεύτερη χρονιά, το 2012, οι Γιορτές του Κόσυνθου να είναι πιο καλά στημένες και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων με απώτερο σκοπό την περιφερειακή οργάνωση. Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει ως κέντρο την Ξάνθη, το Μονοπάτι της Ζωής και το Δίκτυο Λόγου και Πράξης θα δουλέψει προς αυτήν την κατεύθυνση».
Εξάλλου από cd ακούστηκαν ενορχηστρωμένα κομμάτια παράλληλα με τα ποιήματα. Ο νεαρός Βαρδάν Αμποβιανίδης έπαιξε τέσσερα κομμάτια με δύο όργανα που κατασκεύασε ο ίδιος. Τα άλλα δύο ήταν με ένα παραδοσιακό όργανο της Αρμενίας, το ντουντούκ και με μια φλογέρα. Τα δύο κομμάτια ήταν του Μάνου Χατζηδάκι. Ένα του Ξυλούρη και ένα αντάρτικο που είχε και το ανάλογο σκηνικό κατασκευασμένο από τον Θάνο Μαυρουδή.
Ο κ. Κοτούλας δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Τα δύο ποιήματα που θα απαγγείλω δεν τα έχω εκδώσει ακόμη. Το ένα έχει θέμα το Νίκο Ξυλούρη και το άλλο έχει σχέση με τους νέους που πρέπει να ενεργοποιηθούν κάποτε, το παρομοιάζω με αντάρτικο».
Ο κ. Στέλιος Αρσενίου, γνωστός ζαχαροπλάστης που αγαπά τις τέχνες απήγγειλε ένα ποίημα του που είχε δημοσιεύσει στην XanthiNews όταν ξεκίνησε το 2003 σχετικά με τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και το άλλο είχε ως θέμα την ίδρυση του Δικτύου Λόγου και Πράξης και λέγεται «Φωλιά Βιβλίου». Και τα δύο είναι σατιρικά. Και το τρίτο έχει θέμα τις Γιορτές του Κόσυνθου.