Ο κ. Μιχάλης Δερμεντζόπουλος δίνει 20.000 ευρώ σε όποιον το επιστρέψει
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Το σπάνιο φυτό μπονσάι ξερίζωσε κάποιος από το Μονοπάτι της Ζωής και ο κ. Μιχάλης Δερμεντζόπουλος ο οποίος μεγάλωσε στην περιοχή εκείνη και ήταν η ιδέα του να πάρει ζωή το αναζητά και μάλιστα δίνει και 20.000 ευρώ σε όποιον το βρει και το επιστρέψει. «Είμαι συναισθηματικά δεμένος. Με αυτό μεγάλωσα», μας είπε χαρακτηριστικά και διηγήθηκε την ιστορία του σπάνιου φυτού που ήταν επί 70 χρόνια δίπλα στον Κόσυνθο και μάλιστα μοναδικό στον κόσμο:
«Υπήρχε ένα δεντράκι μπονσάι που δεν είχε πάνω από 25 πόντους φάρδος, σε ύψος ο κορμός του ήταν γύρω στους 20 πόντους και τα κλαδάκια του όλα μαζί να ήταν 35 πόντους. Εγώ το θυμάμαι 63 χρόνια ήταν εκεί. Επί 70 χρόνια ήταν σ αυτό το ύψος. Δυστυχώς το πήραν για διακόσμηση. Υπάρχει και η ρίζα του και δεν είναι πάνω από δέκα χιλιοστά. Αυτό υπήρχε στην φύση. Δεν υπάρχει στον κόσμο σ αυτό το μέγεθος και σ αυτό το ύψος. Υπάρχουν μεγαλύτερα. Το συγκεκριμένο δεν μπορούσε να αναπτυχθεί η ρίζα του και παρέμενε σ αυτές τις διαστάσεις. Δίνω 20.000 ευρώ σε όποιον το βρει. Είμαι συναισθηματικά δεμένος. Με αυτό μεγάλωσα.
Αυτός που το ξερίζωσε δεν πήρε πάνω από 1000 ευρώ. Αυτός που ξέρει από δέντρα όπως δασολόγος, αυτός το πληρώνει. Και μάλιστα δεν είναι Ξάνθη όπως γνωρίζω. Γιατί έχει ανακοινωθεί ότι ακόμη και ο Δασάρχης είναι ενήμερος. Δεν έχει αναφερθεί στο Δήμο Ξάνθης. Ούτε φωτογραφίες δεν έχουμε. Το ξέρουμε πέντε άνθρωποι.
Ήταν στη στροφή. Πριν τη στροφή έχει βράχια. Εκεί δεξιά».
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΠΟΝΣΑΙ
Η απασχόληση με τα Bonsai είναι ένα χόμπι που σε άλλες χώρες είναι πολύ διαδεδομένο, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει, ακόμα τουλάχιστον, το αντίστοιχο ενδιαφέρον. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί. Αρχικά, για να αγοράσει κανείς ένα μπονσάι πρέπει να διαθέσει ένα σεβαστό ποσό, αφού όλα όσα υπάρχουν στην αγορά είναι εισαγωγής. Βέβαια και στις άλλες χώρες είναι ακριβά, αν τα βλέπει κανείς με την λογική ότι για να πάρει ένα μικρό φυτό πρέπει να πληρώσει από 30 ευρώ έως και 3.000 ευρώ.!! Όμως αν σκεφτούμε ότι για να γίνει ένα μπονσάι πρέπει να το φροντίζουν κάποιοι 5, 10 ή και 50 χρόνια, καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να πληρωθεί, και ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με ένα φυτό που πωλείται σε 2- 3 χρόνια από την ώρα που θα φυτευτεί.
Το πιο ενδιαφέρον σε αυτή την απασχόληση δεν είναι να αγοράσει κανείς ένα μπονσάι, αλλά να το δημιουργήσει μόνος του, παίρνοντας σαν αρχικό υλικό, φυτά που βρίσκει στο εμπόριο και στη φύση. Αυτό βέβαια προϋποθέτει κάποιες γνώσεις για το τι είναι μπονσάι, ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν ένα δένδρο σε μικρογραφία, και πως μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κ. Δερμεντζόπουλος είναι ο πρωτεργάτης του Μονοπατιού της Ζωής. Ο ίδιος μας είπε: «Αυτό ξεκίνησε από ένα όνειρο μου που ήθελα να το πραγματοποιήσω γιατί εκεί μεγάλωσα. Γνώρισα έπειτα τον κ. Γιώργο Κωτούλα και με παρότρυνε να ξεκινήσω. Ξεκίνησα με το να στρώσω τις πλάκες στον αύλακα που λέμε. Στη συνέχεια μερακλώθηκαν ο Κωτούλας, ο καθηγητής ο Μουσόπουλος και άλλοι πέντε άνθρωποι. Και ήρθαν να συνδράμουν στο έργο που ξεκίνησα με τις ιδέες μου. Συμβάλλανε με τα δικά τους υλικά και έκαναν το Δίκτυο. Και βάλαμε και το Δ.Ξ.»
Η πραγματοποίηση του ονείρου του τον έκανε να αισθάνεται άλλος άνθρωπος: «Αισθάνομαι 20 χρόνων. Είμαι σε θέση να λυγίσω τα βουνά», μας είπε. Άλλωστε τα όνειρα δεν σταματούν. Μας μίλησε για τα άμεσα σχέδια τους: «Τώρα θα πάμε να αναπτύξουμε το παλιό υδραγωγείο. Και τα παιδιά που έχουν προβλήματα να το λειτουργήσουν για να παίρνουν κάποιο χαρτζιλίκι».
Επίσης συνεχάρη για την ιδέα των άλλων πρωτεργατών: «Από το Μονοπάτι της Ζωής πήγαμε στο Μονοπάτι της Γνώσης με τις Φωλιές Βιβλίου που οργανώνουν».
Ο κ. Μιχάλης Δερμεντζόπουλος αν και ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη τώρα σκέφτεται να έρθει στην Ξάνθη: «Δεν είναι το σπίτι που τραβάει αλλά οι άνθρωποι είναι που τραβάνε τον άνθρωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Εμείς να ευχηθούμε όταν γυρίσει πίσω στις ρίζες του ο κ. Μιχάλης να γυρίσει και το μπονσάι στις δικές του. Εκεί που ανήκουν και οι δύο.
Στην Ξάνθη μας, στο Μονοπάτι της Ζωής, στον Κόσυνθο…