IΣΤΟΡIΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ ΚΡΗΤΗ
Γράφει ο Μενέλαος Καρυωτάκης
Ένα νησί γεμάτο αντιθέσεις, σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον, που ζουν τώρα και αιώνες οι άνθρωποι που ύμνησε ο ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.
Ακολούθησα το ίδιο οδοιπορικό: Οροπέδιο Λασιθίου – Κόκκινος Πύργος – Αγ. Γαλήνη – Μελαμπές -Σπήλι – Κισσός – Κούσαρη – Αγουλιανά – Χανιά, που ακολούθησαν την 19η Μαΐου 1941 πεζοπορώντας οι δύο φίλοι και συγχωριανοί από το οροπέδιο Λασιθίου, Μανώλης Καρυωτάκης και Μανώλης Μαρινάκης.
Ήταν εκείνο το πρωινό που ο πρωθυπουργός Εμμ. Τσουδερός θα τους όρκιζε υπουργούς της Ελληνικής Κυβέρνησης την 21η Μαΐου όταν οι αλεξιπτωτιστές κατέλαβαν το αεροδρόμιο Μάλεμε των Χανίων. Η κυβέρνηση Τσουδερού μέσα από τα διασταυρούμενα πυρά των Κρητών μαχητών και των Νεοζηλανδών υπερασπιστών του νησιού σώμα με σώμα με τους αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι μετά από σημαντικές απώλειες κατάφεραν την κατάληψη του αεροδρομίου Μάλεμε, η Ελληνική Κυβέρνηση τότε επιβιβάστηκε σε Βρετανικό υποβρύχιο με προορισμό την γειτονική Αίγυπτο.
Ο Εμμ. Τσουδερός σε όλους τους συνεργάτες του που παρέμειναν στο νησί υποσχέθηκε αμέριστη βοήθεια στον ένοπλο αγώνα που θα συνέχιζαν στη Κρήτη κατά των κατακτητών, οι οποίοι καταλαμβάνοντες την Κρήτη το τελευταίο Ελληνικό προπύργιο, δημιούργησαν ελεύθερη πρόσβαση στην ενίσχυση της Γερμανικής στρατιάς στην Βόρειο Αφρική υπό την ηγεσία του στρατηγού Ιβριν Ρόμελ.
Μάρτυρας όλων αυτών των ιστορικών γεγονότων ήταν η κόρη και βοηθός του πρωθυπουργού Εμμ.Τσουδερού, η Βιργινία Τσουδερού κοπέλα τότε, από την οποία είχα την τύχη να ακούσω με λεπτομέρειες τα διδραματισθέντα ιστορικά γεγονότα κατάληψης της Κρήτης, και την αναγκαστική μεταφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης από την Κρήτη το τελευταίο Ελληνικό προπύργιο στη γειτονική Αίγυπτο.
Η Ελλάδα η οποία τα μέγιστα είχε συβάλλει σ’αυτό τον πόλεμο, ολίγες ήταν οι μεταπολεμικές επανορθώσεις από τους συμμάχους. Έμεινε η θριαμβική έκφραση στο ιστορικό βιβλίο του ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΑ: ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΟΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
Η κ.Λίτσα Χατζοπούλου φιλόλογος-καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης με το ιστορικό της πόνημα της 22ας. 1.2008 με τίτλο ΚΡΗΤΗ: ΑΝΔΡΩΝ ΚΡΗΤΑΓΕΝΩΝ ΧΩΡΑ, με γλαφυρότητα περιγράφει και προβάλλει τον Κρητικό πολιτισμό. Ο Κρητικός πολιτισμός εκτός των άλλων πνευματικών εκφράσεων διάδοσης, χρησιμοποιεί και τα δημοτικά δίστιχα, τις γνωστές ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ, από τις οποίες δεν ξεχνάμε, εκείνη του πολεμιστή με την οποία εκφράζει ΤΗ ΣΤΕΡΝΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΙΑ: ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕ ΒΑΛΟΥΝΕ ΣΕ ΤΑΦΟ ΣΑ ΠΕΘΑΝΩ, ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΩ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΚΙΈΚΕΙΑ ΚΛΕΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΩ.
Σε όλα τα μέρη και τις τοποθεσίες του νησιού ανακαλύπτει κανείς ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ, τα μέρη που ξεχωρίζω είναι το ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ:
Το οροπέδιο Λασιθίου διακρίνεται από τον παραγωγικό του κάμπο με το πλήθος των ανεμόμυλων, το Δικταίον Αντρον όπου σύμφωνα με τη μυθολογία η Θεά Ρέα γέννησε τον Δία, η Μονή Παναγίας Βιδιανής της θαυματουργής, η Μονή Παναγίας της Κρουσταλλένιας όπου λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό σχολείο μετά την Οθωμανική κατοχή.
Ο νομός Χανίων προσφέρει εκπληκτικές φυσικές ομορφιές, τα Χανιά η πρωτεύουσα του νομού πρόκειται για μια πόλη κυριολεκτικά χτισμένη πάνω από τη θάλασσα και συνδιάζει με ένα ιδιαίτερα γραφικό τρόπο την παλιά με την σύγχρονη αρχιτεκτονική.