Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα μέλη της Ορειβατικής Λέσχης Ξάνθης διοργανώνουν την διάσχιση του καλοκαιριού. Μόνο που αυτήν την φορά έχουν υπερβάλλει εαυτόν καθότι φέτος πραγματοποιούν την διάσχιση όλου του Ν. Ξάνθης και μέρος του Ν. Ροδόπης.
Οι ετοιμασίες ξεκίνησαν από τις αρχές του έτους με το που τέθηκε η ιδέα και αμέσως άρχισαν οι ετοιμασίες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη ιδέα όσο γίνεται πιο σύντομα. Το σκεπτικό της όλης ιδέας στηρίχτηκε στο πως θα μπορέσει κάποιος που του αρέσει η πεζοπορία, να πάει από τον Ν. Καβάλας στον Ν. Ροδόπης διασχίζοντας όλη την ορεινή Ξάνθη και το βασικό ερώτημα ήταν το ποιοι θα συμμετείχαν σε ένα τέτοιο εγχείρημα που γίνεται για πρώτη φορά όχι μόνο στον Ν. Ξάνθης αλλά και σε ολόκληρη την χώρα. Εξαίρεση αποτελεί η διάσχιση του Ε4 από τον Πρατίλα Λουκά και τον Κεχαγιόγλου Δημήτρη πριν από 6 χρόνια.
Αποφασίστηκε λοιπόν ότι η ομάδα θα έπρεπε να ήταν ολιγομελής και να αποτελείται κυρίως από συνοδοιπόρους – συνορειβάτες άλλων νομών διότι οι επισκέπτες είναι οι καλύτεροι διαφημιστές μιας περιοχής, πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για ορειβάτες που αγαπούν την φύση και δεν έχουν επισκεφθεί ξανά την περιοχή. Έτσι λοιπόν έγιναν οι προσκλήσεις σε συγκεκριμένα άτομα τα οποία μαζί με τους Ξανθιώτες θα αποτελούσαν την 9μελή ομάδα διάσχισης και πιο συγκεκριμένα:
– Καραβασίλης Βασίλης από Πάτρα
– Βλάχος Ευρυπίδης από Αγριά Βόλου
– Πατσιαλίδης Δήμος από Βόλο
– Λουκάς Σταύρος από Κύπρο
– Καραγιάννης Γιώργος από Θεσσαλονίκη
– Παράσχου Άγγελος από Κομοτηνή
– Κυριάκος Ιωαννίδης από Ξάνθη
– Ελαφρός Μιχάλης από Ξάνθη
– Γεωργιάδης Βασίλης από Ξάνθη
Μετά την αποδοχή από τα συγκεκριμένα άτομα της πρόσκλησής μας ξεκίνησε η δουλειά, οι σκέψεις και οι προτάσεις για το πώς έπρεπε και από πού να περάσει η διαδρομή, από πού να ξεκινήσει και που να σταματήσει. Αποφασίσαμε λοιπόν ότι έπρεπε να προβάλλουμε όλα τα ωραία μέρη και την Φύση του Νομού μας και καταλήξαμε ότι έπρεπε να αναδείξουμε και άλλη μια όμορφη αλλά πανέμορφη περιοχή, όπως αυτή των Θρακικών Μετεώρων που δύσκολα μπορεί να επισκεφθεί κάποιος. Μάλιστα όταν έγινε η πρόταση, ότι θα μπορούσε να γίνει και ένα επαγγελματικό βίντεο το οποίο θα αναδείκνυε πραγματικά την ομορφιά της διαδρομής, το πρόγραμμα και οι σταθμοί ξεκούρασης βγήκαν αμέσως και σχετικά εύκολα.
Μια διαδρομή μήκους 160 χιλιομέτρων που περνάει από 17 κορυφές, 10 οικισμούς με 8.430 υψομετρικά θα ήταν μια σκέτη πρόκληση για τους 9 συμμετέχοντες και αφού ορίσαμε από κοινού τις ημερομηνίες διεξαγωγής της συγκεκριμένης διάσχισης νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να ανακοινώσουμε και σε εσάς το τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν:
1η ημέρα (Σάββατο 22 Ιουλίου 2017):
Ξεκινάμε από τον οικισμό της Γαλάνης με πρώτο προορισμό τον οικισμό του Κρωμνικού. Στην συνέχεια ακολουθούμε διαδρομή που θα μας βγάλει στις κορυφές «Μαύρο Ίσωμα» με υψόμετρο 1.093 μ. και «Μέλτη» 973 μ. και θα καταλήξουμε σε δασάκι λίγο πιο πάνω από το ψυχολογικό κέντρο της Χρύσας όπου θα γίνει και η πρώτη μας διανυκτέρευση. Θα περπατήσουμε συνολικά 27 χιλιόμετρα με 1.600 υψομετρικά (ανηφοριές).
2η ημέρα (Κυριακή 23 Ιουλίου 2017):
Ανεβαίνουμε στην πρώτη κορυφή της ημέρας που είναι η «Τρύφαινα» με υψόμετρο 648 μ. στην συνέχεια στην κορυφή Στ. Τσακίρης (γνωστή και ως Αβγό) με υψόμετρο 665 μ., Τρίτη κορυφή αυτή του Φινέα με υψόμετρο 701 μ. τέταρτη κορυφή «Άγιος Γεώργιος» (γνωστή και ως Τσαλ) με υψόμετρο 1.402 μ. και τελευταία Πέμπτη κορυφή για την συγκεκριμένη ημέρα αυτής της «Γαλήνης» με υψόμετρο 1.145 μ. Θα καταλήξουμε στον οικισμό του Λυκοδρομίου όπου θα μας περιμένουν μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού και θα κάνουμε την δεύτερη διανυκτέρευσή μας έξω από το παλιό τους σχολείο και γραφεία του συλλόγου. Θα περπατήσουμε συνολικά 21 χιλιόμετρα με 1.730 υψομετρικά (ανηφοριές).
3η ημέρα (Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017):
Από τον οικισμό του Λυκοδρομίου θα περάσουμε στους οικισμούς Καλλιθέας και Μαργαριτίου.Υπολογίζουμε ότι στο Μαργαρίτιον θα είμαστε κατά τις 12 – 12.30 και το αναφέρουμε διότι λίγο πιο πάνω (1 χιλιόμετρο μακρυά από τον οικισμό) και σε υψόμετρο 840 μέτρων υπάρχει μια κορυφή χωρίς όνομα (σύμφωνα με την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού) στην οποία κατά το πέρασμά μας θα αφήσουμε αναμνηστική πλακέτα στην μνήμη του Χαράλαμπου Καρασακαλίδη του τελευταίου μόνιμου κατοίκου του Μαργαριτίου, οποίος δυστυχώς πριν λίγους μήνες πέθανε. Μας είχε βοηθήσει στο να εντοπίσουμε αρκετά μονοπάτια στην περιοχή και για αυτό ως ανταπόδωση έχουμε στείλει αίτημα στον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού να μας βοηθήσει ώστε η συγκεκριμένη κορυφή να πάρει το όνομα αυτού του ανθρώπου. Όσοι θέλετε μπορείτε να παραβρεθείτε μαζί μας στην κορυφή. Μετά από την απονομή της πλακέτας συνεχίζουμε την διαδρομή μας προς την κορυφή «Βράχια του Αμπάρ Καγιά» με υψόμετρο 1.441 μ. και θα καταλήξουμε στον οικισμό του Λειβαδίτη όπου θα διανυκτερεύσουμε στο καταφύγιο του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού στο παλιό σχολείο. Θα περπατήσουμε 33 χιλιόμετρα με 1.760 υψομετρικά (ανηφοριές).
4η ημέρα (Τρίτη 25 Ιουλίου 2017):
Αυτή η ημέρα θα είναι ημέρα ξεκούρασης και υποδοχής άλλων 5 μελών από την πόλη της Κατερίνης και πιο συγκεκριμένα από την ομάδα Olympus Mountain Activities που έχει δημιουργήσει ο φίλος Θόδωρος Τεκιρίδης.
5η ημέρα (Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017):
Ξεκινάμε την σημερινή πεζοπορία μας από τον γνωστό καταρράκτη της περιοχής και στην συνέχεια από τις κορυφές «Αντάλοφος» με υψόμετρο 1.569 μ., «Μαύρη Πέτρα» με υψόμετρο 1.588 μ. και «Μαλλιά» με υψόμετρο 1.699 μ. Λίγο πιο κάτω από τις πυραμίδες των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων 66-65 θα κάνουμε την επόμενη διανυκτέρευσή μας σε αντίσκηνα. Θα περπατήσουμε συνολικά 33 χιλιόμετρα με 1.650 υψομετρικά (ανηφοριές).
6η ημέρα (Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017):
Πρωί πρωί περνάμε από την ψηλότερη κορυφή του Νομού μας το «Γυφτόκαστρο» με υψόμετρο 1.828 μ. στην συνέχεια από το «Θερμό» με υψόμετρο 1.619 μ. την κορυφή «Κούλα» με υψόμετρο 1.607 μ. και τέλος την κορυφή «Γεράνεια» με υψόμετρο 1.548 μ. Θα καταλήξουμε στον οικισμό της Πάχνης όπου λεωφορείο του τουριστικού γραφείου “Utos Tours” θα μας περιμένει για να μας πάει στον οικισμό «Σάτρες» όπου θα κάνουμε και την τελευταία μας διανυκτέρευση σε σκηνές. Θα περπατήσουμε 20 χιλιόμετρα με 800 υψομετρικά (ανηφοριές).
7η ημέρα (Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017):
Θα φτάσουμε σε κορυφή χωρίς όνομα σε υψόμετρο 760 μ.στον οικισμό Πολύαρνο και στην συνέχεια θα διασχίσουμε τα Θρακικά Μετέωρα μέχρι την γέφυρα του Τρίκορφου, όπου θα γίνει και ο τερματισμός της διάσχισης. Στο σημείο εκείνο θα μας περιμένουν φορτηγάκια που θα μας κατεβάσουν στον πολιτισμό και στον οικισμό του Ιάσμου. Θα περπατήσουμε την τελευταία ημέρα 27 χιλιόμετρα με 890 υψομετρικά.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της όλης προσπάθειας που χωρίς την συνδρομή αυτών των ανθρώπων δεν θα ήταν εφικτή η συγκεκριμένη διάσχιση:
Τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού Καμπά Γεώργιο για την παραχώρηση οχήματος που θα μας μεταφέρει τα δεύτερα σακίδια μας (που θα περιέχουν αντίσκηνα και υπνόσακους).
Τον Δήμαρχο Τοπείρου Μίχογλου Θωμά και τον Μακρίδη Κώστα για την χορηγία σε ύπνο και φαγητό πριν και μετά την διάσχιση.
Τον Utos Tours για την μεταφορά μας με λεωφορείο από τον οικισμό της Πάχνης στις Σάτρες.
Τον σύλλογο 4χ4 του νομού μας για την μεταφορά των σακιδίων μας στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Το παραδοσιακό παντοπωλείο «ΚΡΕΤΥΑ» για την χορηγία σε αλλαντικά και κασέρι για τα πρωινά μας.
Τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του Κώστα Τσατσούλη για την χορηγία των ψωμιών.
Τον μελισσοπαραγωγό Καψιμάλη Δημήτριο για την χορηγία μελιού.
Τον παραγωγό ταχινιού…
Το οπωροπωλείο του Αργύριου Τζεμπραιλίδη για την χορηγία σε φρούτα (μπανάνες και ροδάκινα).
Τον ιδιοκτήτη του Bicycle Shop για την χορηγία του σε ενεργειακά ζελεδάκια.
Το εστιατόριο Αρνεμούσι στον Ίασμο για το τραπέζι λήξης της διάσχισης.
Το Super Market «Φθηνή Αγορά» για την χορηγία του σε ήδη απαραίτητα καθημερινής χρήσης.
Το Super Market «Σκλαβενίτης» για την χορηγία του σε ήδη απαραίτητα καθημερινής χρήσης.
Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι τα καθημερινά μας γεύματα θα μας τα ετοιμάζουν:
Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ.
Πολιτιστικός Σύλλογος «Λυκοδρομίου»
Πολιστικός Σύλλογος «Οι Κατασκηνωτές»
Ταβέρνα «Ο Καππαδόκας» (δύο γεύματα)
Ταβέρνα «Το Βαρέλι»
Τον συντονισμό όλων των γευμάτων και λεπτομερειών έχει αναλάβει η Συνοδός Βουνού και Δασοπόνος της Λέσχης μας, Πορφυλλίδου Ιωάννα.
Όλον αυτόν τον κόσμο τους ευχαριστούμε πραγματικά μέσα από την καρδιά μας. Η συμμετοχή τους απαραίτητη και αναγκαία για να πραγματοποιηθεί αυτό το πραγματικά δύσκολο από άποψη οργάνωσης και συντονισμού κατόρθωμα της διάσχισης.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ.
Γεωργιάδης Βασίλειος