Η Σημαία είναι ένα «απλό κομμάτι υφάσματος» κατά τον τρόπο που «Ο διαμερισμός των ιματίων τού Χριστού», τού διάσημου Έλληνα ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), είναι μία «απλή ανάμειξη χρωμάτων». Κανείς αμαθής, αδιάφορος, πονηρός ή παράφρων δεν υποχρεούται να αντιληφθεί κάτι επιπλέον όταν ατενίζει τον περίφημο προαναφερθέντα πίνακα ή την Σημαία, αλλά και κανείς γνώστης, ενδιαφερόμενος, ενάρετος ή εχέφρων δεν οφείλει να απολογηθεί όταν ενώπιον των δύο εικόνων αντιλαμβάνεται τον συγκλονιστικό συμβολισμό τους.
Όταν η μάχιμη δεκανέας τού Ελληνικού Στρατού Ξηράς, κυρία Βασιλική Μπουμπουλούδη, επέλεξε να αναρριχηθεί, εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, επί τού ιστού τής Σημαίας τού Α΄ Κ.Α.Π.Η. Αλεξανδρούπολης και να την εκτυλίξει ώστε να κυματίζει αξιοπρεπώς, σαφώς δεν είχε παρατηρήσει ένα «απλό κομμάτι υφάσματος» ταλαιπωρημένο από τον άνεμο και περιφρονημένο από την αδιαφορία, αλλά κάτι απείρως ευγενέστερο και εξόχως τιμιότερο, το οποίο αποκατέστησε ευλαβώς και χαιρέτησε δεόντως προτού η ίδια αποχωρήσει σεμνά από το σημείο. Ως εκ τούτου, η πράξη της δεν είχε υλικό ή χρηστικό κίνητρο, αλλά υπήρξε παράγωγο νοητικών και ψυχικών διεργασιών που την ώθησαν να τακτοποιήσει εντός τού εφήμερου υλικού χώρου την εικόνα ενός αθάνατου ηθικού συμβόλου, στο οποίο αντικατοπτρίζονταν μεγέθη και αξίες που σαφώς υπερβαίνουν την φθαρτή πραγματικότητα και που αφειδώς δωρίζουν φωτεινές ακτίνες υπερβατικότητας σε όσους τις αντιλαμβάνονται.
Δεν δύναται να αποτελέσει ζήτημα το εάν η ενάρετη δεκανέας θα τιμηθεί ή δεν θα τιμηθεί γιά την πράξη της, διότι η κυρία Βασιλική Μπουμπουλούδη έχει ήδη κατορθώσει να τοποθετήσει την προσωπικότητά της επί τής οδού τής αρετής και μάλλον ήδη κατανοεί το βαθύ νόημα τής ευαγγελικής προτροπής «γίνου πιστὸς ἄχρι θανάτου, καὶ δώσω σοι τὸν στέφανον τῆς ζωῆς» (Ἀποκάλυψις Ἰωάννου, 2, 10) καθώς και την σοφή ρήση «μίαν εἶναι καὶ τὴν αὐτὴν ἀνδρός τε καὶ γυναικὸς ἀρετὴν» (Πλούταρχος, Γυναικῶν ἀρεταί, 242 F). Ζήτημα σοβαρό παραμένει το εάν η παραπαίουσα ελλαδική κοινωνία επιθυμεί ή δεν επιθυμεί Βασιλικές, καθώς και εάν έχει ή δεν έχει το απαραίτητο σθένος να απαιτήσει και να επιδιώξει την διαμόρφωση αναλόγων προσωπικοτήτων. Θα απαντήσουμε ή πεισιθανάτως θα παραμείνουμε «politically correct»;
Αθανάσιος Τσακνάκης
09/04/2017