Στην Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι επιχειρεί γι’ άλλη μια χρονιά να μας ταξιδέψει η ΦΕΞ.
Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που το Δ.Σ. της ΦΕΞ αποφάσισε να οργανώσει τον κύκλο δράσεων με τίτλο «η Ξάνθη του Μάνου».
Έτσι τέθηκαν και τα βασικά ερωτήματα που ήταν και οι στόχοι των εκδηλώσεων.
Ποια ήταν τα στοιχεία της Ξάνθης, για τα οποία ο Μάνος άλλοτε μιλούσε με τόσο πάθος κι άλλοτε τον εκνεύριζαν;
Η ΦΕΞ μέσω του Λαογραφικού Μουσείου έχει οργανώσει ένα αρχείο με μαρτυρίες για την περίοδο αυτή. Τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της πόλης που διαμόρφωσαν την νεότερη της ιστορία. Το περιβάλλον και οι συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια που γεννήθηκε ο Χατζιδάκις στην Ξάνθη αλλά και τις μετέπειτα.
Τα τελευταία αυτά χρόνια η μουσική σκηνή της ΦΕΞ σε μια πιο συντονισμένοι προσπάθεια κατέγραψε τις απόψεις φίλων, και συνεργατών του Χατζιδάκι. Άνθρωποι που τον γνώρισαν, μας αφηγήθηκαν και μας ξενάγησαν, σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο, σ’ αυτόν τον πραγματικό χώρο του Μάνου…
Αναζητήσαμε τους φίλους και συνεργάτες του Μάνου. Μας παρουσίασαν τη δουλειά τους και μίλησαν γι’ αυτόν. Έχουμε καταγράψει περισσότερες από 10 ώρες συνεντεύξεων.
Για το Μάνο και την Ξάνθη μας έχουν μιλήσει έως τώρα, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Δημήτρης Βερνίκος, ο Βασίλης Λέκκας, ο Γιώργος Μιχαλισλής,, ο Ηλίας Λιούγκος ο Γιώργος Χρονάς, ο Νίκος Κυπουργός, η Σαβίνα Γιαννάτου, η Νένα Βενετσάνου, η Έλενα Μουζάλα…
Το ταξίδι «στην Ξάνθη του Μάνου» για το 2011 κλείνει με μια αναφορά σε μια σεμνή και απαρατήρητη γυναίκα. Την Άννα Αλτουνιάν. Την δασκάλα πιάνου, που στα χρόνια του μεσοπολέμου διδάσκει μουσική στην Ξάνθη και διδάσκει μουσική και στο Μάνο Χατζιδάκι.
Η ΦΕΞ σε συνεργασία με την Αρμενική κοινότητα οργανώνουν μια μουσική βραδιά με καλεσμένες δυο αντίστοιχα σημερινές ξεχωριστές μουσικές προσωπικότητες στην πόλη μας, την Aσμίκ Μπεγκλαριάν και την Ριψιμέ Ντανιελιάν τιμώντας μέσω και αυτών την εξαιρετική δασκάλα.
Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ποίηση & βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις & ραδιοφωνικά αφιερώματα.
Και έχει κάνει ήδη πιο πλούσια την Ξάνθη με το υλικό που κατέχει ως τεκμήριο στην νεότερή της ιστορία.
Η ΦΕΞ ευχαριστεί από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν ώστε να ολοκληρωθεί ο πρώτος αυτός κύκλος των δράσεων «η Ξάνθη του Μάνου».