Το Κέντρο Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών «Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου» (CEMES) σε συνεργασία με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, διοργανώνουν από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2017 έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Κοσμίδη με θέμα «Οικουμένη διαλεγόμενη: Σημεία και πρόσωπα». Η δράση τελεί με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και είναι ανοιχτή σε επισκέψεις μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και στο ευρύ κοινό από Δευτέρα έως και Παρασκευή (10:00-14:00 & 18:00-21:00).
ΗΜΕΡΙΔΑ
Την έκθεση φωτογραφίας θα εγκαινιάσει η εκπαιδευτική-ενημερωτική ημερίδα «Σύγχρονες οικουμενικές προκλήσεις και προοπτικές», με ελεύθερη είσοδο, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017, στις 18:30-21:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Καπναποθήκη Π» (Καπνεργατών 9, Ξάνθη, τηλ. 25410 29182). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
– Καλωσόρισμα στην ημερίδα και στην έκθεση φωτογραφίας από τον κ. Θανάση Μουσόπουλο, Φιλόλογο-Συγγραφέα.
– Χαιρετισμός και εισαγωγική τοποθέτηση του Προέδρου του Κέντρου CEMES, Ομ. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Πέτρου Βασιλειάδη.
– Ομιλία της Καθηγήτριας του Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, κ. Δήμητρας Κούκουρα, «Ο Παγκόσμιος Νότος και οι οικουμενικές του προκλήσεις». Η κ. Κούκουρα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών (ΠΣΕ) και του Global Christian Forum.
– Ομιλία του Δρ. Κώστα Μυγδάλη, Συμβούλου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, με θέμα: «Θρησκείες και εξτρεμισμός: Η συμβολή της ΔΣΟ στην πολιτική συνεννόηση και συνεργασία».
– Ομιλία του Αν. Καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Στυλιανού Τσομπανίδη, με θέμα: «Ο λόγος του διαλόγου». Ο κ. Τσομπανίδης είναι αναπληρωματικό μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
– Ομιλία του Δρ. Νικόλαου Φ. Δημητριάδη, Καθηγητή θρησκειολογίας στο ACT (Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης) και πρέσβη του Globethics.net (Γενεύη), με θέμα: «Ο διάλογος της ζωής. Μια διαθρησκειακή συζήτηση για το περιβάλλον».
– Μαρτυρία του εταίρου του Κέντρου CEMES και εκπροσώπου στη Θράκη, κ. Νίκου Κοσμίδη: «Ο οικουμενικός διάλογος ως πραγματικότητα – Η θέση των νέων».
– Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.
– Την εκδήλωση συντονίζει η Δημοσιογράφος και Εκδότρια, κ. Ελένη Διαφωνίδου.
Σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν θα αποσταλούν ηλεκτρονικά βεβαιώσεις συμμετοχής μετά το πέρας της ημερίδας (υπεύθυνος γραμματειακής υποστήριξης κ. Στέφανος Κοσμίδης).
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στην έκθεση προβάλλονται δείγματα του πολιτιστικού και πνευματικού πλούτου που σχετίζονται με τη θρησκευτική ετερότητα στον κόσμο, καθώς και το έργο διεθνών οργανισμών και συναντήσεων που υποστηρίζουν τον Διορθόδοξο, Διαχριστιανικό, Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό διάλογο αλλά και τη διαγενεακή συνεργασία.
Αναλυτικότερα η έκθεση παρουσιάζει φωτογραφίες από διεθνείς συναντήσεις, αποστολές και διοργανώσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC), της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC-KEK), του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (MECC), του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE), του Οικουμενικού Συμβουλίου Νέων της Ευρώπης (EYCE), του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας (WYD), της Παγκόσμιας Αδελφότητας Ορθοδόξων Νεολαιών «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ» και της Κοινότητας του Taizé.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο κοινό και ιδιαίτερα στους μαθητές τι σημαίνει η συμμετοχή στον Διαχριστιανικό, Διαθρησκειακό και Διαπολιτισμικό διάλογο και μάλιστα να αναδείξει τον ρόλο των νεών ως ενεργών συμμετεχόντων σε αυτούς.
Οι μαθητές εκτός από την παρακολούθηση και την ξενάγηση στην έκθεση θα έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν και να καταγράψουν τις σκέψεις τους για τη σημασία των όρων ετερότητα, θρησκευτική καιπολιτιστική ποικιλομορφία, φονταμενταλισμός, οικουμενικός διάλογος κτλ, καθώς και να γνωρίσουν το πώς οι νέοι και οι νέες μπορούν και συμβάλουν στην καλλιέργεια ενός πνεύματος καταλλαγής. Επίσης, θα ενθαρρυνθούν να σκεφτούν αν και οι ίδιοι αισθάνονται ότι μετέχουν του Διαθρησκειακού και Διαπολιτισμικού διαλόγου ως κάτοικοι της Θράκης.