fbpx
ΠαραπολιτικάΤελευταία Νέα

Δεν είναι τίποτε… κάτι κατασχέσεις θα κάνουμε στους λογαριασμούς 755.806 οφειλετών και θα επιβάλλουμε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1,5 εκ Έλληνες

Ένας στους δύο φορολογούμενους έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία και απ ότι φαίνεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει αγριέψει στο μέτωπο των κατασχέσεων. Τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ένα μπαράζ κατασχέσεων, δεσμεύσεων λογαριασμών και πλειστηριασμών ακινήτων σε 755.806 φορολογούμενους ή στο 50,55% των φορολογουμένων στους οποίους οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Συνολικά, ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία είχαν στο τέλος Ιουνίου 4.003.372 φορολογούμενοι. Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088, δεδομένου ότι ένα μεγάλο πλήθος οφειλετών μπορεί να μην έχει περιουσιακά στοιχεία ή οι καταθέσεις του να προστατεύονται από ακατάσχετο λογαριασμό ή ακόμα να αφορούν σε πτωχευμένους οφειλέτες ή αποβιώσαντες.

Από αυτή τη δεξαμενή οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ έχουν επιβάλλει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 755.806 ή στο 50,65% των οφειλετών στους οποίους μπορούν να επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Όσον αφορά στα νέα ληξιπρόθεσμα τα στοιχεία δείχνουν ότι σκαρφάλωσαν στα 6,87 δισ. ευρώ έφτασαν στα τέλη Ιουνίου.

Τα λεγόμενα «νέα» ληξιπρόθεσμα – από τις αρχές του έτους- ήταν 5,584 τον αμέσως προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν δηλαδή κατά 1,28 δισ. ευρώ. Από αυτά τα ποσά οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων έχουν καταφέρει να εισπράξουν 881 εκατ. ευρώ με το ποσοστό εισπραξιμότητας να διαμορφώνεται στο 13,1%.

Εξαιρώντας τις μη φορολογικές κατηγορίες, δηλαδή εισφορές, έμμεσοι φόροι υπέρ τρίτων, δάνεια και ενοίκια τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου σε 5,956 δισ. από 5,053 στα τέλη Μαϊου.

Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα έρχονται να προστεθούν σε ένα λογαριασμό 83 δισ. ευρώ «παλαιών» (προ 2016) ληξιπρόθεσμων χρεών ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό σχεδόν στο 50% του ετήσιου ΑΕΠ.

Από τα στοιχεία της ΓΓΔΕ προκύπτει ακόμα ότι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου έχει ολοκληρώσει 113 «μερικούς» ελέγχους και 31 «πλήρεις» ελέγχους ενώ «πρωταθλητισμό» στους ολοκληρωμένους «μερικούς» ελέγχους κάνουν οι ΔΟΥ έχοντας στο εξάμηνο «σκοράρει» 9.118 «μερικούς» και 1.442 «πλήρεις» ελέγχους.

Σχετικά Άρθρα