– Στο φετινό θερινό σχολείο του CTY μετείχε και μια μαθήτρια δημοτικού από την Ξάνθη. Γενικά στο θερινό σχολείο του CTY κυριαρχούν φέτος οι μαθητές από την ελληνική επαρχία, ενώ στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα παιδιά παρακολούθησαν τα μαθήματα με υποτροφία.
Ενενήντα χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά, 45 αγόρια και 45 κορίτσια από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία για πρώτη φορά στην Ελλάδα να παρακολουθήσουν για τρεις εβδομάδες το θερινό πρόγραμμα διδασκαλίας στο Center for Talented Youth (CTY) στο Κολλέγιο Ανατόλια. Με το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει ουσιαστικά τη λειτουργία του το Κέντρο για Χαρισματικά και Ταλαντούχα Παιδιά, που ξεκίνησε το 1979 από τον Dr Julian Stanley του John Hopkins University και έρχεται για πρώτη φορά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στόχος του CTY είναι να βοηθήσει παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου να ανακαλύψουν νέα ταλέντα και μάλιστα, πολλά από αυτά με πλήρη ή μερική υποτροφία, χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Για την ένταξη στα προγράμματα του ελληνικού CTY συνολικά 1.500 παιδιά όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα συμμετείχαν σε διαγωνισμούς που πραγματοποιήθηκαν από το Δεκέμβριο του 2013 μέχρι το Φεβρουάριο του 2014 σε 12 πόλεις -δύο φορές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Από τα 1.500 παιδιά πέρασαν το τεστ αξιολόγησης περίπου 337 χαρισματικοί μαθητές.
Πώς μπορεί ένα τεστ να αποδείξει ότι ένα παιδί είναι χαρισματικό; «Τα τεστ του CTY περιλαμβάνουν λεκτικές και αριθμητικές ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής. Είναι τεστ λογικής που αναδεικνύουν τις ιδιαίτερες ικανότητες των παιδιών στην επίλυση προβλημάτων», τονίζει η καθηγήτρια Έιμι Σέλτον, υπεύθυνη έρευνας του CTY του Πανεπιστημίου Johns Hopkins η οποία επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες το Ανατόλια ενόψει της λειτουργίας του θερινού προγράμματος του CTY Greece.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του CTY Greece Αντώνη Αποστόλου τα ενενήντα παιδιά χωρίζονται σε τμήματα των 15 ατόμων με ένα καθηγητή και ένα βοηθό μέσα στην τάξη και διδάσκονται ένα μόνο μάθημα στη διάρκεια του θερινού σχολείου.
Την πρώτη χρονιά διδάσκονται μαθήματα θετικών επιστημών και τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ένα μάθημα μεταξύ των παρακάτω:
-Πιθανότητες και θεωρία των παιγνίων
-Κρυπτολογία
-Εισαγωγή στις βιοϊατρικές επιστήμες
-Εισαγωγή στην επιστήμη των υπολογιστών
-Αρχές σχεδίασης για μηχανικούς
-Η χημεία στην κοινωνία
Τη δεύτερη χρονιά είναι η σειρά των θεωρητικών επιστημών με φιλοσοφία, γνωστική ψυχολογία, εισαγωγή στη λογική κα.
Η μαθήτρια της Στ τάξης του 17 ου Δημοτικού Σχολείου Ξανθής Τσίμπου Βασιλική του Σταύρου και της Ελένης πήρε μέρος στο τεστ STB και η βαθμολογία της ξεπέρασε κατά πολύ αυτή της εισαγωγής των παγιδιών της Γ γυμνασίου !! Έτσι θα είναι στο πρόγραμμα του cty τουλάχιστον για τέσσερα χρόνια!! Φέτος έγινε δεκτή στο μάθημα της πρώτης της επιλογής που ήταν Εισαγωγή στην Ρομποτική και τα συστήματα αυτομάτου ελέγχου. Από το ενεό διδακτικό έτος η Βασιλική θα είναι μαθήτρια στο Μουσικό Γυμνάσιο Ξάνθης.