Βρίσκεται στο 58,4% του συνολικού προγράμματος
Με τέσσερις ταχύτητες τρέχουν οι ρυθμοί απορρόφησης των 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) ένα χρόνο μετά τη λειτουργία του θεσμού των αιρετών περιφερειών και έξι μήνες μετά και την επίσημη ανάληψη του ΕΣΠΑ από τους σημερινούς αιρετούς περιφερειάρχες. Αν και η ευθύνη του Άρη Γιαννακίδη εκτείνεται σε διάστημα μισού χρόνου τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το δρόμο που έχει διανύσει η περιφέρειά μας (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) μέχρι σήμερα στον πλέον σημαντικό τομέα, την ανάπτυξη μέσω ΕΣΠΑ, είναι αποκαλυπτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 30 ης Νοεμβρίου 2011, οι 13 περιφέρειες μπορούν να χωριστούν σε τέσσερεις κατηγορίες αναφορικά με τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων:
Οι πρωταθλήτριες
Πρωταθλήτριες στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων αναδεικνύονται κατά σειρά οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας, οι οποίες βεβαίως, καθότι είχαν ΑΕΠ μεγαλύτερο του 75% του κοινοτικού μέσου όρου θεωρούνται περισσότερο «πλούσιες» και βρίσκονται εκτός στόχου 1, με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς και να μην έχουν ως επιλέξιμα τα «δύσκολα» έργα των υποδομών.
Οι διεκδικήτριες
Ακολουθεί μία ομάδα τριών περιφερειών που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο και στις δύο κατηγορίες: Έχει, δηλαδή, προχωρήσει σε συμβασιοποιήσεις έργων από (σχεδόν) 70 έως 80% του προγράμματος και σε δαπάνες/αποπληρωμές άνω του 30 και έως περίπου 40%. Πρόκειται, κατά σειρά, για τις Περιφέρειες:
1) Ηπείρου που βρίσκεται στο 80% του συνολικού προγράμματος. 2) Κεντρικής Μακεδονίας που έχει συμβασιοποιήσει το 76,4% του συνολικού προγράμματος. 3) Ιονίων Νήσων που έχει προχωρήσει στη συμβασιοποίηση του 58,9% του συνολικού προγράμματος.
Οι μέτριες
Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται έξι περιφέρειες που βρίσκονται κάτω από 30% και πάνω από 20% στις δαπάνες/αποπληρωμές. Πρόκειται, κατά σειρά, για τις περιφέρειες:
1) Θεσσαλίας που βρίσκεται στο 67,6% του συνολικού προγράμματος.
2) Δυτικής Μακεδονίας που έχει προχωρήσει σε συμβάσεις στο 48,6% των έργων. 3) Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που βρίσκεται στο 58,4% του συνολικού προγράμματος (332,3 από 553,3 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τις συμβάσεις και στο 24,6% (136,5 από 553,3 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τις αποπληρωμές.
4) Αττικής που έχει συμβασιοποιήσει το 48,7% του συνολικού προγράμματος.
5) Κρήτης που έχει συμβασιοποίησει το 56,8% του συνολικού προγράμματος.
6) Πελοποννήσου που έχει προχωρήσει σε συμβάσεις στο 46,5% του συνολικού προγράμματος.
Οι ουραγοί
Πρόκειται για δύο περιφέρειες που βρίσκονται πολύ ή αρκετά χαμηλά τόσο στις συμβασιοποιήσεις όσο και στις δαπάνες/αποπληρωμές και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να τρέξουν πολύ για να προλάβουν το τραίνο του ΕΣΠΑ.
1) Βορείου Αιγαίου που έχει συμβασιοποίησει το 43,8% του συνολικού προγράμματος.
2) Δυτικής Ελλάδας που έχει προχωρήσει σε συμβάσεις στο 35,4% του συνολικού προγράμματος.