fbpx
ΚόμματαΤελευταία Νέα

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τις μεγάλες καταστροφές στον Νομό Ξάνθης

boylh 155

Τεράστιες καταστροφές από το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε, στις 6 & 7 Μάρτη, την Π.Ε. Ξάνθης και Π.Ε. Ροδόπης.

Νέες πληγές μετράνε οι κάτοικοι της Π.Ε. Ξάνθης και Π.Ε. Ροδόπης, λόγω των ισχυρών καταιγίδων, του μεγάλου όγκου χιονοπτώσεων, που σε συνδυασμό με θυελλώδεις ανέμους, έπληξαν τις περιοχές αυτές το διάστημα 6 και 7 Μάρτη.

Στα ορεινά χωριά των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων, χιλιάδες κάτοικοι αποκλείστηκαν από τα χιόνια και έμειναν χωρίς ρεύμα και νερό. Δεκάδες σπίτια και μικρές επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημιές. Χαρακτηριστικά, μέσα σε τρεις ημέρες, η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ξάνθης, δέχθηκε πάνω από 40 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων. Οι κτηνοτρόφοι μετρούν νέες απώλειες στο ζωικό τους κεφάλαιο, οι οποίες προστίθενται σε αυτές που είχαν καταγραφεί εξαιτίας της αρρώστιας της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού (από τη ζωονόσο της ευλογιάς έχουν θανατωθεί 6.117 ζώα και από καταρροϊκό πυρετό 3.725 ζώα). Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν για τρίτη, ακόμη και τέταρτη φορά, σε μικρό χρονικό διάστημα.

Μια πρώτη καταγραφή των καταστροφών αναδεικνύει, το πόσο ανοχύρωτες είναι και αυτές οι Περιφερειακές Ενότητες απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της απουσίας των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων. Αναδεικνύεται όμως και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες των Δήμων, αλλά και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης, είναι αποδεκατισμένες από προσωπικό και μηχανήματα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσες και επείγουσες ανάγκες.

Συγκεκριμένα αναφέρουμε:

Στο Δήμο Μύκης, αποκλείστηκαν δεκάδες χωριά, εξαιτίας του χιονιού που ξεπέρασε το 1,5 μέτρο. Τα κυριότερα προβλήματα παρουσιαστήκαν στις Δημοτικές Ενότητες Μύκης, Κοτύλης, Σατρών και Θερμών, ενώ μέχρι και την Τρίτη 10.03.2015, παρέμειναν αποκλεισμένοι και χωρίς ρεύμα οι οικισμοί Κίδαρος και Διάσπαρτο.

Τα χωριά Κένταυρος και Γλαύκη στην ΠΕ Ξάνθης παρέμεναν χωρίς νερό καθώς λόγω των προβλημάτων ηλεκτροδότησης δεν δούλεψαν τα αντλιοστάσια. Η πρόσβαση στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ήταν αδύνατη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα ζώα από το κρύο και την ασιτία.

Επιπλέον, για την διάνοιξη των δρόμων χρειάστηκε να κινητοποιηθούν οι στρατός, αλλά και υλοτόμοι για να κόψουν και να απομακρύνουν τα δένδρα που έσπασαν από το βάρος του χιονιού και έπεσαν πάνω σε εγκαταστάσεις της ΔΕΗ (καλώδια, κολόνες) για να μπορέσουν να προσεγγίσουν τα συνεργεία της ΔΕΗ και να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικράτησε και στους ορεινούς οικισμούς της ΠΕ Ροδόπης, με ολόκληρες τις Δημοτικές Ενότητες Κέχρου και Οργάνης και χωριά του Δήμου Αρριανών, να έχουν αποκλειστεί, ενώ μόλις την Τρίτη 10.03.2015, αποκαταστάθηκε η δυνατότητα πρόσβασης και κυκλοφορίας, καθώς είναι υποστελεχωμένες οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης .

Οι αγρότες στους Δήμους Μαρώνειας – Σαπών και Αρριανών – Φιλλύρας της Π.Ε. Ροδόπης και στο Δήμο Τοπείρου της Π.Ε. Ξάνθης, βρίσκονται σε απόγνωση, αφού ο κάμπος έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη, σκεπάζοντας την ασυγκόμιστη παραγωγή με βαμβάκια, σιτηρά, ηλίανθους, μπάμιες, κ.ά.

Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων του Δήμου Μαρώνειας – Σαπών, η κοίτη του ποταμού Λίσσου στη Ροδόπη, έχει να καθαριστεί 40 χρόνια, με αποτέλεσμα τα νερά που κατέβασαν οι χείμαρροι να μη συγκρατηθούν, να σπάσουν τα αναχώματα και να πλημμυρίσουν τα χωράφια.

Η κατάσταση δεν διαφέρει στο Δήμο Τοπείρου, όπου τα κανάλια που λειτουργούν ως αποστραγγιστικά και αρδευτικά ταυτόχρονα, έχουν να καθαριστούν περίπου 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να συγκρατήσουν τους υδάτινους όγκους. Στον συγκεκριμένο Δήμο πλημμύρισαν, αποθήκες και σπίτια καθώς και δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες, με το ζωικό κεφάλαιο να απειλείται με πνιγμό.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, σε ποιές επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Να δοθεί άμεσα έκτακτη ενίσχυση για τις τρέχουσες ανάγκες του συνόλου των πληγέντων.

Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών. Να παγώσουν τα χρέη τους σε εφορίες, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης. Απαλλαγή τους από τα δημοτικά τέλη.

Να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση όλων των καταστροφών.

Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών, από όλες τις αιτίες, στην παραγωγή, αλλά και στο φυσικό και ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες.

Την έγκριση όλων των απαιτούμενων κονδυλίων για την άμεση προώθηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, ώστε οι κάτοικοι να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

Την στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με την πρόσληψη του απαιτούμενου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων καθώς και την ενίσχυση της με την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή.

Οι Βουλευτές

Σάκης Βαρδαλής

Ελένη Γερασιμίδου

Σχετικά Άρθρα