Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ) διοργανώνει σεμινάριο πάνω στο αρχαίο δράμα σήμερα με θέμα την Ορέστεια.
Το σεμινάριο αυτό θα έχει τρία μέρη.
Μέρος πρώτο: «Διαβάζοντας την Ορέστεια».
Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν την πλοκή της τριλογίας, θα διαβάσουν αποσπάσματα από διαφορετικές μεταφράσεις της και μετά από συζήτηση με επιχειρήματα θα επιλεγεί η μετάφραση που θεωρείται από την ομάδα ως η πιο επίκαιρη, με την έννοια αυτής που μας αφορά και μας συγκινεί σήμερα.
Μέρος δεύτερο «Δραματουργική έρευνα».
Οι συμμετέχοντες θα συλλέξουν στοιχεία με θέμα την ενδεχόμενη σύνδεση της τριλογίας με το σήμερα. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να αποτελούν νέα από τον Τύπο, την Ιστορία του 20ού και του 21ου αιώνα, προφορικές ιστορίες, σύγχρονα λογοτεχνικά έργα, αλλά και πληροφορίες από ανεβάσματα της Ορέστειας ή και διασκευές παγκοσμίως.
Μέρος τρίτο: «Πρακτική Άσκηση».
Περιλαμβάνει ασκήσεις πάνω στην εκφορά και την απεύθυνση του λόγου, πάνω στην ομαδική κίνηση μέσα στο χώρο και, τέλος, την πρακτική ενασχόληση με ένα μικρό κομμάτι από την Ορέστεια μέσα από το πρίσμα της σχέσης της με τη σημερινή εποχή.
Το σεμινάριο θα ολοκληρωθεί με ημίωρη παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Εισηγήτρια: Ιόλη Ανδρεάδη – σκηνοθέτης.
Κόστος συμμετοχής: 40 € με την έναρξη του σεμιναρίου.
Διάρκεια σεμιναρίου: Πέντε ημέρες, από τη Δευτέρα 9 έως την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.
Χώρος: Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι αιτήσεις κατατίθενται από την Δευτέρα 26 έως την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
Ιόλη Ανδρεάδη
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε σκηνοθεσία στη RADA και το King’s College London, στο οποίο ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή γύρω από το Θέατρο και την Τελετουργία, ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σπούδασε Πολιτιστική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (MA).
Έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από είκοσι παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο και Νέα Υόρκη. Είναι ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών «World Wilde Lab», η οποία δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Robert Wilson το 2011 και της οποίας διετέλεσε διευθύντρια το 2013. Το 2005 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως νέα θεατρική συγγραφέας. Έχει τιμηθεί με χορηγίες και υποτροφίες από τα ιδρύματα: Αλεξάνδρος Σ. Ωνάσης, Σταύρος Νιάρχος, Ιωάννης Φ. Κωστοπούλος και από το πρόγραμμα Fulbright for Artists.
Το 2013 έγραψε και σκηνοθέτησε την παράσταση «Κασσία» στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων της Αθήνας, σκηνοθέτησε το ανέκδοτο έργο «Interrogation» της Yasmine Van Wilt στη Σίφνο στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Youth In Action» και ανέβασε, σε συσκηνοθεσία με τον αμερικανό σκηνοθέτη Jay Stern, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου σε διασκευή Meg S. Lawless, στο «World Wide Lab Festival 2013» της Νέας Υόρκης.