Την Τρίτη 8/10/2014 μετά από τη δημόσια πρόσκληση του ΟΑΕΔ 09/2014 και το δελτίο τύπου του ΟΑΕΔ της 6/10/2014 ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων στο «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετών».
Μετά από μερικές ώρες σχετική ανακοίνωση του ΟΑΕΔ αναφέρει ότι οι θέσεις του προγράμματος καλύφθηκαν από 4.156 επιχειρήσεις.
Οι οικονομολόγοι – λογιστές φοροτεχνικοί, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αυτοί που διαχειρίζονται τις σχετικές αιτήσεις, αφού προετοιμάστηκαν κατάλληλα για την υποβολή τους (με την έκδοση των σχετικών κωδικών πρόσβασης στο πληροφοριακό σύστημα του ΟΑΕΔ), βρέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας κατά την 12η μεσημβρινή μπροστά στον Η/Υ.
Ωστόσο, από το πρώτο λεπτό της διαδικασίας παρατηρήθηκε αδυναμία στην άμεση υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις παρατηρήθηκε και αδυναμία υποβολής παρά τις συνεχείς και επίμονες προσπάθειες.
Θεωρούμε ότι η παραπάνω διαδικασία είναι προβληματική και δημιουργεί σοβαρές ανισότητες στην πρόσβαση μιας επιχείρησης σε επιδοτούμενο πρόγραμμα απασχόλησης και γεννά μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα:
Είναι δίκαιο μια επιχείρηση ή ένας οικονομολόγος – λογιστής φοροτεχνικός να υποβάλλει αίτηση στις 12:01 και μια άλλη στις 12:03 και να μη γίνεται αποδεκτή;
Είναι δίκαιο μια επιχείρηση ή ένας οικονομολόγος – λογιστής φοροτεχνικός που εκείνη την ώρα είχε μια ανειλημμένη υποχρέωση να μην έχει την ευκαιρία υποβολής αίτησης;
Είναι δίκαιο μια επιχείρηση ή ένας οικονομολόγος – λογιστής φοροτεχνικός σε μια απομακρυσμένη περιοχή χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο να μην έχει την ευκαιρία υποβολής αίτησης;
Είναι δίκαιο μια επιχείρηση ή ένας οικονομολόγος – λογιστής φοροτεχνικός με προσωρινή απώλεια σύνδεσης για λόγους ανωτέρας βίας (π.χ. διακοπή ρεύματος) να μην έχει την ευκαιρία υποβολής αίτησης;
Υπάρχει σχεδιασμός για γεωγραφική κατανομή των θέσεων με βάση τα ιδιαίτερα κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά μιας περιοχής; (π.χ. υψηλή ανεργία)
Είναι δίκαιο μια περιοχή όπως η Θράκη να έχει δεχτεί προτάσεις και όχι απαραίτητα εγκεκριμένες δυσανάλογες με τα δραματικά ποσοστά ανεργίας που πλήττουν την περιοχή;
Επιπλέον, η παραπάνω διαδικασία δημιούργησε προστριβές μεταξύ των οικονομολόγων – λογιστών φοροτεχνικών και των πελατών επιχειρήσεων με τους δεύτερους να επιρρίπτουν ευθύνες για καθυστερήσεις και επαγγελματική ανεπάρκεια.
Θεωρούμε επιβεβλημένη την ακύρωση της προβληματικής αυτής διαδικασίας υποβολής. Τον άμεσο καθορισμό νέας, με δυνατότητα απορρόφησης ανά περιφερειακή ενότητα ανάλογα με τα καταγεγραμμένα ποσοστά ανεργίας από την ΕΛΣΤΑΤ και σε περίπτωση αδυναμίας κάλυψης των θέσεων από κάποια περιφέρεια, την τυχαία επιλογή των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα από περιφέρειες με πλεονάζων αριθμό αιτήσεων.
Ο Πρόεδρος
του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Παράτημα Θράκης
Μαλτέζος Μενέλαος