fbpx
ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστευσης Ψαριών

final copy

H Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης Ψαριών έχει οριστεί για τις 24 Μαΐου κάθε έτους, έτσι ώστε να υπάρχει ενημέρωση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στους πληθυσμούς των ψαριών, όταν αυτά εγκλωβίζονται από ανθρώπινες επεμβάσεις, όπως τα φράγματα και δεν μπορούν να μεταναστεύσουν για την αναπαραγωγή τους. Τη μέρα αυτή γίνονται εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, σε συνεργασία με το  Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε), την Πέμπτη 22 Μαΐου 2014, θα διοργανώσουν εκδήλωση στο αρδευτικό φράγμα του ποταμού Νέστου, στους Τοξότες στα όρια των νομών Καβάλας και Ξάνθης. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τάξεις από δημοτικά σχολεία των δύο Περιφερειακών ενοτήτων που εκπονούν ανάλογα περιβαλλοντικά προγράμματα, ενώ θα προσκληθούν και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην εκδήλωση θα γίνει ενημέρωση των μαθητών γύρω από θέματα που αφορούν την μετανάστευση των ψαριών από και προς τα ποτάμια, τους λόγους που το κάνουν και τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσουν στην προσπάθεια τους αυτή. Θα αναλυθούν όροι όπως «ανάδρομα» και «κατάδρομα» ψάρια, θα καταδειχτεί το πρόβλημα που αποτελούν για τις μετακινήσεις των ψαριών τα φράγματα που κατασκευάζει ο άνθρωπος και θα υποδειχθούν πιθανές λύσεις για την υπέρβαση του προβλήματος από αντίστοιχες πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες. Επίσης θα γίνει παρουσίαση των ενδημικών ειδών ψαριών που υπάρχουν στα υδάτινα οικοσυστήματα του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Τέλος θα γίνει επίδειξη δειγματοληψίας ψαριών με τη μέθοδο της ηλεκτραλιείας από ειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας.

Πριν από την εκδήλωση και για την καλύτερη προετοιμασία των μαθητών, θα προηγηθεί επίσκεψη στα τμήματα των σχολείων που θα συμμετέχουν στην εκδήλωση, όπου θα προβληθεί σχετική με την μετανάστευση των ψαριών παρουσίαση από επιστημονικό προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης ΕΠ ΑΜΑΘ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της πράξης «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας του ΕΠΑΜΑΘ» που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» – ΕΠΠΕΡΑΑ.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα