fbpx
ΠολιτισμόςΤελευταία Νέα

Φωτογραφική έκθεση και εκδήλωση στο Μουσείο Αβδήρων

ΑΦΙΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 3-5-2014 -2

Από τις 10 Απριλίου έως τις 30 Ιουνίου 2014 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων φιλοξενείται η φωτογραφική έκθεση με τίτλο: “Θάσος 1911-2011. Εκατό χρόνια ανασκαφών της Γαλλικής Σχολής Αθηνών”. Η έκθεση έχει σκοπό να παρουσιάσει το πολύπλευρο έργο που επιτελείται από τη Σχολή εδώ και 100 χρόνια στο νησί της Θάσου. Περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό όπου προβάλλονται οι έρευνες σε σημαντικά μνημεία και αρχαιολογικές θέσεις της Θάσου, όπως στα τείχη και την Ακρόπολη, την Αγορά και το μνημειακό κέντρο, τα ιερά, τις συνοικίες της πόλης, τη νεκρόπολη, καθώς και τα εργαστήρια κεραμικής, τα λατομεία και τα ορυχεία που βρίσκονται στην ύπαιθρο χώρα.

Η έκθεση φιλοδοξεί επίσης να αποδώσει έναν φόρο τιμής σε όλους αυτούς που συμμετείχαν στο σημαντικό έργο της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θάσου. Μέλη της Σχολής, αρχαιολόγοι και ερευνητές άλλων ειδικοτήτων Έλληνες και ξένοι, ντόπιοι εργάτες και εργάτριες, φύλακες των χώρων, ζωντανεύουν μέσα από σπάνιες φωτογραφίες που καλύπτουν έναν αιώνα και συνδέονται με σημαντικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Εκδήλωση:«Η Θάσος ταξιδεύει στα Άβδηρα»

Με αφορμή την παραπάνω έκθεση το Σάββατο 3 Μαΐου 2014, στις 19.30,στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων πραγματοποιήθηκε εκδήλωση: «Η Θάσος ταξιδεύει στα Άβδηρα».

Η εκδήλωση περιλάμβανε τις ομιλίες δύο σημαντικών ερευνητριών του νησιού. Η Δ. Μαλαμίδου μίλησε για την «Έρευνα της προϊστορίας της Θάσου»και η Μ. Wurch-Kozelj επιχείρησε έναν «Περίπατο στις αρχαιότητες του νησιού».

Η Δρ. Δήμητρα Μαλαμίδου είναι αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπηρετεί στην ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Καβάλας.

• Ειδικεύεται στη μελέτη της Νεολιθικής εποχής και της Εποχής Χαλκού του βορειοελλαδικού χώρου και έχει συμμετάσχει σε πολλά ανασκαφικά προγράμματα (Σκάλα Σωτήρος, Λιμενάρια, Προμαχών-Topolnitsa, Κρυονέρι).

• Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες παραγωγής, την κυκλοφορία και την χρήση των κεραμικών σκευών στην προϊστορική εποχή και έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης με το θέμα αυτό.
• Από το 2008 είναι συνδιευθύντρια του νέου ερευνητικού προγράμματος στη θέση Ντικιλί Τας, κοντά στους Φιλίππους, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς των Βαλκανίων.

Στην ομιλία της  Δ. Μαλαμίδουθα έγινε αναφορά στις έρευνες για το απώτατο παρελθόν του νησιού και παρουσιάστηκαν στοιχεία των ανασκαφών και της επιφανειακής έρευνας που φωτίζουν την Προϊστορία της Θάσου. Τα μνημεία της προϊστορικής εποχής τράβηξαν το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν φανερώνουν μακραίωνη παρουσία των ανθρώπων στη Θάσο ήδη από την Παλαιολιθική Εποχή (περίπου από το 25.000 π.Χ.) και καθ’ όλη τη διάρκεια της Νεολιθικής Εποχής, της Εποχής Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, μέχρι τη στιγμή δηλαδή που οι Έλληνες από την Πάρο έρχονται και ιδρύουν την πόλη της Θάσου (680 π.Χ.).

Η ΜanuelaWurch-Kozelj, αρχιτέκτων και ερευνήτρια της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, εργάζεται πολλά χρόνια στο νησί της Θάσου και τα ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντά της εστιάζονται στα αρχαία λατομεία του νησιού. Με την ομιλία της οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν στις σημαντικότερες αρχαιότητες του νησιού. Η είσοδος για τη φωτογραφική έκθεση είναι ελεύθερη.

Σχετικά Άρθρα