Διδάσκων καθηγητής: Θανάσης Μουσόπουλος, Φιλόλογος-Συγγραφέας. Πρόγραμμα Μαθημάτων. ΤΕΤΑΡΤΗ 5 Μαρτίου 2014. Kεντρικό θέμα των μαθημάτων : Η θέση της γυναίκας στην Πολιτική και Κοινωνική Γραμματεία και Φιλοσοφία των Ελλήνων στη διαχρονία της. Θα ασχοληθούμε με την ελληνική γλώσσα στο διάβα των χιλιετηρίδων, δίνοντας έμφαση στη γραμματική, τη συντακτική δομή και το ετυμολογικό των λέξεων.
1. ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ :
Στα μαθήματα Μαρτίου- Απριλίου μελετούμε αποσπάσματα από τραγωδίες και κωμωδίες της κλασικής περιόδου με γυναίκες ηρωίδες , ξεκινώντας από το έργο του Αισχύλου «Αγαμέμνων», το πρώτο από τη μόνη σωζόμενη τριλογία την «Ορέστεια». Στο έργο αυτό ο μέγας τραγικός ποιητής Αισχύλος περιγράφει την επάνοδο του Αγαμέμνονα στο Άργος μετά την τρωική εκστρατεία μαζί με την αιχμάλωτη Κασσάνδρα. Η Κλυταιμήστρα τον υποδέχεται με τιμές, η Κασσάνδρα προλέγει τους φόνους που πρόκειται να γίνουν σε λίγο. Πραγματικά, η Κλυταιμήστρα με τον Αίγισθο σφάζουν τον Αγαμέμνονα και την Κασσάνδρα. Στο μάθημα θα ασχοληθούμε με το πρόσωπο της Κλυταιμήστρας, μεταφράζοντας τους στίχους 264- 316.
2. ΙΣΤΟΡΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΘΡΑΚΗΣ:
Αφού μελετήσαμε θέματα λαογραφίας της Θράκης και δημοτικά τραγούδια που αναφέρονται στη θέση της γυναίκας στα χρόνια της Τουρκοκρατίας (αποσπάσματα από την εργασία του Στέφανου Ιωαννίδη «Μια προσέγγιση στα Θρακικά Δημοτικά τραγούδια του γάμου»), συνεχίζουμε στα μαθήματα Μαρτίου- Απριλίου με το «Γυναικείο Λόγο στη Θράκη», προσεγγίζοντας θρακιώτισσες λογοτέχνιδες του 20ου αιώνα. Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε εισαγωγικά για τη Θρακική Λογοτεχνία.
ΙΔΡΥΜΑ ΘΡΑΚΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ