fbpx
Κύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου από Κομοτηνή: “Είμαστε ευγνώμονες για τους Θράκες που έδωσαν το αίμα τους για την Κύπρο”

Επίσκεψη στην Κομοτηνή πραγματοποιεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 50 ετών από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Τον κ. Γεώργιο υποδέχθηκε στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Μανώλης Ταπατζάς, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, η διευθύντρια του ΔΕΔΔΗΕ Κομοτηνής Γεωργία Ανδρέου, πολιτιστικοί σύλλογοι στης Κομοτηνής και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των υπό των Τούρκων αναιρεθέντων Κυπρίων ηρώων κατά την τουρκική εισβολή.

Η επίσκεψη του στην Κομοτηνή ολοκληρώνεται σήμερα Σάββατο, όποτε και θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Αντιπεριφειάρχη Ροδόπης ενώ θα επισκεφθεί και την Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης Βαθυρρύακος

Στην ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε σαφείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο τουρκοποίησης της Κύπρου και απηύθυνε κάλεσμα για αγώνα υπέρ της διατήρησης του Ελληνισμού

«Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία ενός νέου κράτους από τις δύο κοινότητες», τόνισε, προσθέτοντας πως «προσπαθούν να εκτουρκίσουν τον τόπο μας με τον εκφοβισμό, όπως έκαναν στην Ίμβρο και την Τένεδο».

«Το χρέος είναι τεράστιο. Δεν είμαστε ξεχωριστοί λαοί, είμαστε μία ρίζα, ένας λαός, Ελλαδίτες και Έλληνες της Κύπρου. Σήμερα, διακυβεύεται η ακεραιότητα του Ελληνισμού. Αν, ο μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος, θα αρχίσει η αποδόμηση της Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν το Αιγαίο, η Θράκη και η Μακεδονία», είπε.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του στον Ευαγγελισμό:

«Αν επιβιώνουμε σήμερα ως Κυπριακός Ελληνισμός και αν έχουμε μια διεθνή φωνή, είναι γιατί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θωρακίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Τουρκία επιδιώκει με κάθε τρόπο την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία, αν είναι δυνατόν, ενός νέου κράτους από τις δύο κοινότητες. Αν επιτύχει να μας οδηγήσει σε μια τέτοια λύση, την επομένη της λύσης η Τουρκία θα αθετήσει την υπογραφή της, όπως συνηθίζει. Εμείς, από κράτος, θα είμαστε απλώς μια κοινότητα χωρίς διεθνή φωνή και αναγνώριση. Δεν θα μπορούμε ούτε το Συμβούλιο Ασφαλείας, ούτε τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσουμε, ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απευθυνθούμε. Τότε θα είμαστε όμηροι στα χέρια της Τουρκίας, και δεν θα αργήσει να προχωρήσει στην τουρκοποίηση με τον εποικισμό.

Ήδη οι Τουρκοκύπριοι, όσοι από αυτούς απέμειναν στην Κύπρο, καταγγέλλουν ότι σήμερα ζουν στο κατεχόμενο μέρος της πατρίδας μας περίπου ένα εκατομμύριο έποικοι, οι οποίοι είναι πλέον περισσότεροι από τους γηγενείς κατοίκους της Κύπρου. Ο εποικισμός είναι παράνομος και καταδικάζεται ως έγκλημα πολέμου. Ωστόσο, το νόμιμο ή παράνομο στη διεθνή σκηνή εξαρτάται από τη στάση των άλλων κρατών. Αν η τουρκική πολιτική καταφέρει να μεταστρέψει τη σημερινή αρνητική για αυτή θέση των άλλων κρατών σε θετική, θα ζητήσει ενιαίο κράτος και δημοψήφισμα. Αφού θα έχουν την πλειοψηφία, οι έποικοι θα νομιμοποιηθούν και θα έχουμε την τύχη της Αλεξανδρέττας. Η Κύπρος, όπως η Αντιόχεια, θα προσαρτηθεί στην Τουρκία.

Προσπαθούν να εκτουρκίσουν τον τόπο μας με τον εκφοβισμό. Θα πράξουν ό,τι έκαναν στην Ίμβρο και την Τένεδο, αναγκάζοντάς μας να φύγουμε στο εξωτερικό για να εξασφαλίσουμε ασφάλεια για τα παιδιά μας. Ήδη οι Τούρκοι προκαλούν συχνά προβλήματα στη γραμμή αντιπαράθεσης. Μελλοντικά θα εντείνουν τις παρενοχλήσεις τους στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, στέλνοντας κατασκόπους ή χρησιμοποιώντας παράνομους ή νόμιμους μετανάστες που διατηρούν ως εγκάθετους στις ελεύθερες περιοχές. Έτσι, θα δημιουργήσουν κλίμα ανασφάλειας και πανικού στις τάξεις του λαού μας, με μοναδικό τρόπο αντίδρασης τη φυγή.

Ως Εκκλησία, αγωνιούμε για την τύχη του τόπου και καλούμε όλους σε εθνική και πνευματική αφύπνιση. Η πατρίδα είναι όπως το κειμήλιο. Έχει αξία που υπερβαίνει κατά πολύ την υλικότητα του αντικειμένου. Θυμίζει, συγκινεί, υποβάλλει και δεν εκφράζεται με όρους υλικούς. Παρακινεί ακόμη και στη θυσία υπέρ αυτής, ακόμη και της ίδιας της ζωής.

Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε τους θανάσιμους κινδύνους που την απειλούν και να προσπαθήσουμε να τους αποκρούσουμε. Το οφείλουμε στους προγόνους μας, οι οποίοι με ποταμούς αιμάτων διαφύλαξαν την Κύπρο και τις χριστιανικές αξίες της. Σήμερα, διακυβεύεται η ακεραιότητα του Ελληνισμού. Αν, ο μη γένοιτο, πέσει η Κύπρος, θα αρχίσει η αποδόμηση της Ελλάδας. Θα ακολουθήσουν το Αιγαίο, η Θράκη και η Μακεδονία.

Δεν βρισκόμαστε στο παραπέντε της εθνικής καταστροφής· την ψηλαφούμε ήδη με την τουρκοποίηση της Κύπρου. Ας καταλάβουμε πλήρως το χρέος της γενιάς μας. Όλων των Ελλήνων. Το χρέος είναι τεράστιο. Δεν είμαστε ξεχωριστοί λαοί· είμαστε μία ρίζα, ένας λαός, Ελλαδίτες και Έλληνες της Κύπρου. Αντέχουμε στη σκέψη ότι η ιστορία μπορεί να μας χαρακτηρίσει στο μέλλον ως ανεπαρκείς στην περιφρούρηση της πατρίδας μας;

Σας ευχαριστώ και πάλι για τις εκδηλώσεις αγάπης σας προς την Κύπρο, και σας παρακαλώ να εντείνετε τις προσευχές σας προς τον Θεό, καθώς και την παρέμβασή σας σε ανθρώπους κοντά σε κέντρα λήψης αποφάσεων, για την απελευθέρωση της πατρίδας μας».

«Είμαστε ευγνώμονες για τους Θράκες που έδωσαν το αίμα τους για την Κύπρο»

«Οι Θράκες έδωσαν το παρών τους στην Κύπρο και άφησαν εκεί το αίμα τους, και είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Θεωρούμε ότι οι Κύπριοι είμαστε ακριβώς ένα τμήμα του έθνους, και πολλές φορές λέω ότι η διαφύλαξη της πατρίδας είναι σύμβαση τριών παραγόντων: των κεκοιμημένων, που μας παρέδωσαν τον τόπο ελληνικό, ημών των ζώντων, και των αγέννητων. Και αφού η πλειοψηφία απουσιάζει – οι νεκροί και οι αγέννητοι – δεν μπορούμε να αλλάξουμε πορεία. Πρέπει να ακολουθήσουμε την πλειοψηφία, να διατηρήσουμε τον τόπο ελληνικό και να προσπαθήσουμε με κάθε θυσία να τον ελευθερώσουμε. Αυτό θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για αυτούς», τόνισε.

Μετά το πέρας της δοξολογίας και της επιμνημόσυνης δέησης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, κατευθύνθηκε στο Ίδρυμα Παπανικολάου, προκειμένου να παραστεί στην επετειακή εκδήλωση «Ύμνος και Θρήνος για την Κύπρο» του Συλλόγου Κυπρίων Ροδόπης.

Σχετικά Άρθρα