fbpx
Τελευταία Νέα

Το ΓΕΛ Γλαύκης συγχαίρει τους μαθητές του για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ

ΤΟ ΓΕΛ ΓΛΑΥΚΗΣ ΣΥΓΧΑΊΡΕΙ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΈΣ/ΜΑΘΉΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΑΕΙ

Αντιόπη Δ. Δημητριάδου, Εκπ/κος  ΓΕΛ Γλαύκης 

Την Πέμπτη, 25 ιουλίου 2024, έλαβε τέλος η αγωνία χιλιάδων τελειόφοιτων μαθητών και μαθητριών των Λυκείων της χώρας, καθώς ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής και μαζί τα αποτελέσματα για κάθε υποψήφιο/α ξεχωριστά.

Σε αυτούς ανήκουν και οι δικοί μας, οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛ Γλαύκης, που από το Σεπτέμβριο του 2024 θα είναι φοιτητές και φοιτήτριες των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της χώρας.

Ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλους -όπως είναι πάντα η τελευταία τάξη του Λυκείου- η οποία έκλεισε ακόμη δυσκολότερα, αφού τα φετινά θέματα -κυρίως στη Φυσική- δημιούργησαν επιπλέον προκλήσεις στους/στις υποψήφιους/ες. Ας είναι… Τώρα, όλα αυτά είναι παρελθόν και μπροστά τους ανοίγονται νέοι δρόμοι, είτε αυτοί περνούν από κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα είτε από κάποιο ΣΕΑΚ (ΙΕΚ) είτε κατευθείαν από την αγορά εργασίας! Καλή πορεία!

Το σχολείο μας καταγράφει φέτος στο ενεργητικό του την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών μας σε μερικές από τις λεγόμενες υψηλόβαθμες Σχολές, όπως Ιατρική, Αρχιτεκτονική, Ψυχολογία, Πολυτεχνείο, αλλά και σε σχολές των επιστημών υγείας με την ευρύτερη έννοια: Νοσηλευτική, Φυσικοθεραπεία, Βιολογία και Λογοθεραπεία. Επίσης, κάποιοι/ες θα φοιτήσουν σε Τμήματα Πληροφορικής -που παρέχουν πτυχία γρήγορα απορροφήσιμα από την αγορά εργασίας- και άλλοι σε Παιδαγωγικά Τμήματα και Φιλολογίες. Μάλιστα μία μαθήτριά μας εισήχθη στο Τμήμα “Ρωσικής Γλώσσας και Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών” καθώς αντιλήφθηκε τις ευκαιρίες που προσφέρει το τμήμα αυτό για μελέτη των σλαβικών γλωσσών που είναι αρκετά κοντά στη μητρική τους, την πομακική. Τέλος, στις επιλογές των παιδιών μας ήταν και οι Σχολές Διοίκησης και Οργάνωσης Επιχειρήσεων, αλλά και αυτές που οδηγούν σε πτυχία περί τη Γεωπονία και την Αγροτική και Ιχθυοτροφική Παραγωγή. Ας σημειωθεί ότι κάποιοι από τους/τις μαθητές/τριες μας πέρασαν στην πρώτη, ενώ αρκετοί σε σχολές ψηλά στην προτίμηση τους.

Ασφαλώς, οι μαθητές/τριες μας αξιοποίησαν την ευνοϊκή ρύθμιση του 0,5% για την εισαγωγή στα ΑΕΙ της χώρας παιδιών που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Δεν ήταν όμως οι μόνοι… Τη ρύθμιση αυτή αξιοποίησε συγχρόνως και ένας σημαντικός αριθμός μουσουλμάνων μαθητών/τριών και από τους τρεις νομούς. 

Το μέγεθος της επιτυχίας τους μπορεί να γίνει αντιληπτό, αν σκεφτούμε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΓΕΛ Γλαύκης κατοικούν σε μία περιοχή αρκετά απομακρυσμένη από το αστικό κέντρο, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την πρόσβασή τους σε φροντιστήρια και άλλες προπαρασκευαστικές δομές (γυμναστήρια, μαθήματα σχεδίου κλπ). Επιπλέον, τα χωριά της περιοχής συνδέονται με την πόλη με μόλις 2 δρομολόγια ΚΤΕΛ την ημέρα: ένα το πρωί και ένα νωρίς το απόγευμα (γύρω στις 15:45 το τελευταίο). Πώς, λοιπόν, να έχουν πρόσβαση σε όσα θα μπορούσε να τους προσφέρει η Ξάνθη, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα παιδιά του νομού;

 Παρ’ όλες τις αντιξοότητες που αναφέρθηκαν -και δεν είναι οι μόνες- τα παιδιά αυτά κατάφεραν να εισαχθούν σε πανεπιστημιακά τμήματα χάρη στην δική τους διαρκή προσπάθεια. 

 Για όλους αυτούς τους λόγους ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Γλαύκης αισθάνονται την ανάγκη να συγχαρούν και δημόσια τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου μας για την επιτυχία τους και να τους ευχηθούν καλή αρχή στη νέα τους πορεία.

Πολλές ευχές, όμως, για καλή αρχή και κάθε επιτυχία θέλουμε να απευθύνουμε και στις μαθήτριές μας που από επιλογή ή “ατυχία” θα μεθοδεύσουν τις σπουδές τους μέσα από τα πολλά και με ενδιαφέρουσες ειδικότητες ΣΑΕΚ (ΙΕΚ) της χώρας.

Σας ευχόμαστε -όπως λέει και ο ποιητής- στον πηγαιμό σας για την Ιθάκη να ‘ναι μακρύς ο δρόμος σας, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις!

Σχετικά Άρθρα