fbpx
Γενική

Κίνδυνος θάνατος τα φθηνά προϊόντα ρουχισμού

Φθηνά μεν εγκληματικά για την υγεία μας δε
Τα φθηνά προϊόντα από την Ανατολή και ειδικά από την Κίνα την Τουρκία και άλλες  αναπτυσσόμενες χώρες της περιοχής έχουν το πλεονέκτημα του πολύ φθηνού κόστους παραγωγής ( λόγω των μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας και αμοιβών ) αλλά και των πολύ χαμηλών επιπέδων ασφαλείας και ελέγχου . Αυτά βέβαια δεν μας ενδιαφέρουν εμάς, όλοι ψάχνουν για το φθηνό ειδικά στις μέρες της κρίσης που περνάμε. Και μπορεί να έχουν καταστραφεί ολόκληρες οικονομίες από τα εισαγόμενα αυτά προϊόντα αλλά μέχρι πρόσφατα δεν ίδρωνε το αυτί κανενός.
Και δεν ίδρωνε βέβαια το αυτί αυτών που δεν έχαναν την δουλειά τους η την επιχείρηση τους από την εισαγωγή αυτή. Τα τελευταία χρόνια όμως μη ελεγχόμενες κυβερνητικές οργανώσεις και ακόμη ανεξάρτητες εφημερίδες και περιοδικά ( στο διαδίκτυο ήδη κυκλοφορεί ευρέως ) δημοσιεύουν ειδήσεις για την χαμηλότατη ποιότητα των προϊόντων αυτών που από μόνη της δεν είναι επικίνδυνη αλλά μακροπρόθεσμα αποτελεί βόμβα για την υγεία μας. Εύκολα λοιπόν αγοράζουμε φθηνά προϊόντα αλλά τι γίνεται όταν αυτά χρησιμοποιούνται καθημερινά και έρχονται σε άμεση επαφή με τον ίδιο μας τον οργανισμό; (Ρούχα- σκεύη μαγειρικής- είδη καθημερινής χρήσης στο σπίτι ή στην δουλειά μας ).
Ένα ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας Le Monde προειδοποιεί ότι τα ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών φυσικά, έχουν μετατραπεί αθόρυβα σε περιοχές υψηλότατου τοξικού κινδύνου. Το δημοσίευμα εξηγεί ότι το 15% με 20% από τα εκατομμύρια κοντέινερ που καταφτάνουν κάθε μέρα στις αποβάθρες των λιμανιών της Ευρώπης περιέχουν χημικές ουσίες και τοξικές αναθυμιάσεις που είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθότι καρκινογόνες και νευροτοξικές, απειλώντας άμεσα την υγεία τόσο των εργατών όσο και τους ίδιους τους καταναλωτές.
Η παρουσία αναθυμιάσεων οφείλεται αφενός στη χρήση χημικών εντός των κοντέινερ προκειμένου να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα της μούχλας και των τρωκτικών, λόγω της μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού μεταφοράς, αφετέρου στη χημική σύσταση των ίδιων των προϊόντων, τα οποία απελευθερώνουν τοξικά αέρια και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα είδη ρουχισμού που εισάγονται από την Ασία και ιδίως από την Κίνα, τα οποία περιέχουν βενζένιο και τολουένη, δηλαδή υψηλά καρκινογόνες ουσίες. Μάλιστα, η κατάσταση έχει κριθεί τόσο σοβαρή ώστε ήδη οι αρμόδιες αρχές σε Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο έχουν αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Το πρόβλημα γιγαντώνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι ακόμη και επώνυμες Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές μάρκες κατασκευάζουν πλέον εξ ολοκλήρου τα προϊόντα τους σε χώρες με εξευτελιστικά εργατικά κόστη και τα μεταπωλούν στις χώρες μας με εξαιρετικά υψηλά κέρδη ενώ δεν διστάζουν να αντικαταστήσουν βασικές πρώτες ύλες που χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή ειδικά των ρούχων με νέες συνθετικές, φθηνές αλλά επικίνδυνες για την υγεία μας.
Ξάνθη 10 Ιανουαρίου 2013 Δ.Δ.

Σχετικά Άρθρα