ΙΝ Αγ. Γεωργίου: ο Ναός είναι ιδιαίτερος (1843). Στην ομώνυμη οδό. Πίσω απ’ το Λύκειο των Ελληνίδων. Στην “γειτονιά των πλούσιων Καπνεμπόρων” (οδός Βενιζέλου). Μοναδικός διότι έχει Ρωσικά στοιχεία λατρείας (!) Έχει και εικόνα του Εσταυρωμένου που αγιογράφησε ο γνωστός Φώτης Κόντογλου. Έχει κι ένα υπέροχο και γραφικό προσκυνητάρι, που είναι…. “ενσωματωμένο” στον πέτρινο περίγυρο (Γενέθλιον Της Θεοτόκου). Λίγο παραπάνω βρίσκεται το παρεκκλήσι του Αγ. Αθανασίου.
ΙΝ Τιμίου Προδρόμου : ο Πολιούχος της Ξάνθης. Στην πιο κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού (Μητροπόλεως). Η ενορία έφτανε στο παρελθόν μέχρι τον “Ασά μαχαλά” (πριν γίνει ο Αι Νικόλας). Ο Ναός είναι …ιστορικός (1839). Το τέμπλο στέκει σαν έργο τέχνης. Του ανήκουν τα παρεκκλήσια Αναλήψεως (στην ίδια πλατεία) και Παναγίας Δέξιας, όπως και του Αγ. Ακινδύνου (βρίσκεται εντός (!) του cafe bar “Ερμής”). Γιορτάζει δυο φορές τον χρόνο. Στις 29 Αυγούστου γιορτάζει μαζί του κι όλη η Ξάνθη…
ΙΝ Ακάθιστου Ύμνου: είναι απ΄τις ωραιότερες εκκλησίες στην Ελλάδα (1861). Μοναδική μ΄αυτό τ΄όνομα. Στη διακόσμηση της διαθέτει…κίονες. Η λιλιπούτεια αυλή αποτελεί αληθινή…καρτ ποστάλ. Περιτριγυρίζεται από πολύχρωμες γλάστρες με λουλούδια. Έχει και μικρά δέντρα. Αξίζει η ανηφοριά για να την δεις (οδός Πυγμαλίωνος Χρηστίδη). Έχει και όμορφο προσκηνητάρι, του Αγ. Φανουρίου.
Αγ. Βλασίου: Έχει το “προνόμιο” να βρίσκεται ακριβώς απέναντι απ’ το πανέμορφο αρχοντικό του Ισαάκ Ντανιέλ, οικία γέννησης του Μάνου Χατζιδάκι. Λένε ότι πολύ παλιά λειτουργούσε ως Μονή (1825). Έχει καταπληκτική αυλή. Στο εσωτερικό διαθέτει εικόνες του 1741. Λειτουργεί τα Σάββατα. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι η κύρια είσοδος (δείτε την προσεκτικά, είναι μοναδική), βρίσκεται στο πλαϊνό σοκάκι, στην ομώνυμη οδό Αγ. Βλασίου που ανηφορίζει ως τα Μιχαλογλαίικα.
ΙΝ Ταξιαρχών: θεωρείτε η πιο παλιά εκκλησία της Ξάνθης (του 1700). Οι Ξανθιώτες την γνωρίζουν ως “καβάκι”. Τ΄ όνομα παραπέμπει στο δέντρο καβάκι (λεύκα) που υπήρχε στην αυλή, στο οποίο ο ιερέας στην Τουρκοκρατία τοποθέτησε την καμπάνα (απαγορεύονταν η κατασκευή καμπαναριού). Ως Ταξιάρχες γιόρταζε και σαν Πολιούχοι της Ξάνθης μέχρι την δεκαετία του 1950 οπότε έγινε και “αλλαγή” του Πολιούχου. Λίγοι γνωρίζουν το όμορφο παρεκκλήσι Αγ. Θεοδώρων που ανήκει στην ενορία (λίγο βορειότερα).