Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2021
Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τον παραπλανητικό τίτλο: “Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ”, αποτελεί την τελευταία πράξη της καταστροφικής πολιτικής της στον τομέα της Παιδείας. Στόχος της είναι να μετατρέψει το δημόσιο, ελεύθερο και δημοκρατικό πανεπιστήμιο σε παρακλάδι της αγοράς, σε μια περίοδο όπου τα πανεπιστήμια είναι κλειστά.
Μετά την αποτυχία της να διαχειριστεί την πανδημία, την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση έρχεται πλέον να αποτελειώσει και την δημόσια παιδεία. Ξεκίνησε, βεβαίως, το καταστροφικό της σχέδιο με την επιβολή των πειραματικών σχολείων, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, τη θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, ενώ ακόμα
και στην μειονοτική εκπαίδευση, δεν διστάζει μέχρι σήμερα να διακινδυνεύσει την ασφάλεια των μαθητών, με την μη επίλυση του κτιριακού προβλήματος του Μειονοτικού Γυμνασίου- Λυκείου της Ξάνθης, αφήνοντας τους μαθητές να στοιβάζονται κατά δεκάδες σε άθλιες κτιριακές υποδομές.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, βέβαια, αποτελεί την χαριστική βολή στην ανώτατη εκπαίδευση, καθώς:
-Καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων από την πίσω πόρτα.
-Συστήνει τα Συμβούλια Διοίκησης των Πανεπιστημίων, εκ των οποίων τα 5 από τα 11 μέλη θα είναι εξωτερικά και με αυτόν τον τρόπο θα υποδεχτούμε τους manager στα Πανεπιστήμια, οι οποίοι, μάλιστα, θα είναι πολύ λιγότερο καταρτισμένοι σε σχέση με τα ακαδημαϊκά μέλη.
-Επαναφέρει τα ΤΕΙ, εισάγοντας νέες διακρίσεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
-Παράλληλα, αποσύρεται η Πολιτεία από την αυστηρή υποχρέωση χρηματοδότησης των ΑΕΙ και τα αφήνει έρμαια σε ένα ατελείωτο κυνήγι χορηγιών, το οποίο θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκότητα.
-Θεσπίζει πειθαρχικό σύστημα φοιτητών και ανθρώπων του πανεπιστημίου, ποινικοποιώντας τον συνδικαλισμό.
-Αλλάζει τον τρόπο αναγνώρισης των πτυχίων του εξωτερικού από τον ΔΟΑΤΑΠ απομακρύνοντας τα μέλη ΔΕΠ από ακαδημαϊκούς συμβούλους.
– Τέλος, στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου καθορίζεται ότι τα ΑΕΙ μπορεί να συγχωνεύονται μετά από απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών. Ένα από τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα εισηγούνται οι Υπουργοί το κλείσιμο των τμημάτων είναι ο δυσανάλογα μικρός ετήσιος αριθμός φοιτητών του Α.Ε.Ι. σε σύγκριση με τον αριθμό των μελών Δ.Ε.Π., καθώς και η ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών, που παρέχει.
Αυτό σημαίνει ότι δίνεται η δυνατότητα στην Κυβέρνηση ακόμα και για κλείσιμο, για παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης, μετά το περσινό φιάσκο με την εισαγωγή δέκα φοιτητών, εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές.
Ως επόμενη Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, έχει ήδη δεσμευτεί υπέρ της κατάργησης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, υπέρ της δημοκρατικής διοίκησης και λειτουργίας των πανεπιστημίων, με διπλασιασμό της χρηματοδότησης και των μελών ΔΕΠ των πανεπιστημίων για την κάλυψη των αναγκών τους.
Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας: