Η απάντηση έδωσε μέσα από τον λογαριασμό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπείρου και στενός συνεργάτης του Δημάρχου Θ. Μίχογλου κ. Βασίλη Χαραλαμπίδη σε σχόλιο συνδημότη του με θέμα «γιατί εμείς δεν έχουμε παιδικές χαρές στα χωριά μας».
Αγαπητοί συνδημότες.
Διάβασα με προσοχή τα σχόλιά σας, σχετικά με τις παιδικές χάρες στον Δήμο μας. Σχόλια επαινετικά, αλλά και σχόλια του τύπου «γιατί στα δικά σας χωριά, υπάρχουμε κι εμείς», «κάνε πρώτα αυτό και μετά όλα τα άλλα» κ.λ.π. Σέβομαι απόλυτα κάθε γνώμη και κάθε άποψη. Ευκαιρίας δοθείσης, θα τοποθετηθώ επί του συγκεκριμένου θέματος και φυσικά ΔΕΝ ΖΗΤΩ να αποδεχθείτε τα γραφόμενά μου, ούτε πρόθεσή μου είναι να θίξω πρόσωπα.
Ο Δήμος Τοπείρου αποτελείται από (33) οικισμούς, μικρούς και μεγάλους, καθένας με τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Μεταξύ των αναγκών είναι και η δημιουργία σύγχρονων, ασφαλών παιδικών χαρών για τα παιδιά μας, γιατί και η παιδική χαρά είναι ένας λόγος, αν και όχι πρωταρχικός, για να παραμείνουν οι γονείς στα χωριά μας. Για να γίνει σήμερα μια παιδικά χαρά, δεν αγοράζουμε κάποια όργανα και τα τοποθετούμε σε κάποιον χώρο.
Για να γίνει μια παιδική χαρά, ξεκινάμε από το αν ο χώρος είναι δημοτικός ή όχι, πέραν των άλλων διοικητικών προϋποθέσεων και του χρόνου, προκειμένου να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και λήψης άδειας λειτουργίας. Για να γίνει μια παιδική χαρά, με τις νόμιμες προδιαγραφές, χρειάζονται αρκετές χιλιάδες ευρώ, όσο παράξενο κι αν ακούγεται. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως για να γίνουν ταυτόχρονα παιδικές χαρές σε (33) οικισμούς, χωρίς χρηματοδότηση, αλλά αποκλειστικά με κονδύλια του Δήμου, είναι αν όχι ανέφικτο, αρκετά δύσκολο για κάθε Δήμο, πόσο μάλλον για τον δικό μας μικρό Δήμο.
Σαφώς και γνωρίζει η Δημοτική Αρχή ότι όλοι οι οικισμοί έχουν ανάγκη από παιδική χαρά. Το ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν όμως ταυτόχρονα σε όλους τους οικισμούς, μόνο ένας κακοπροαίρετος δεν μπορεί ή μάλλον δεν θέλει να το αντιληφθεί. (Αυτό ισχύει και για κάθε έργο). Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη εντάξει την κατασκευή παιδικών χαρών σε κάποιους οικισμούς και θα εντάξει και άλλες, ούτως ώστε κανένα παιδί, σε κανέναν οικισμό να μην τις στερηθεί. Έστω κι αν υπάρχει ένα παιδί σε κάποιον οικισμό. Αυτό δεν είναι μια προεκλογική υπόσχεση για τις εκλογές του 2023. Ήταν μια προεκλογική υπόσχεση και δέσμευση των προηγούμενων εκλογών που γίνεται πράξη.
Αγαπητοί συνδημότες. Άποψή μου είναι πως πρέπει, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι, να ενεργούμε και να σκεφτόμαστε ως δημότες του Δήμου Τοπείρου, ως κάτοικοι μιας ενιαίας εδαφικής περιφέρειας, γιατί ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ από το Άβατο, από την Κυψέλη, από τον Κύρνο κ,λ.π.. ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΠΕΙΡΟΥ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ. Φυσικά και με ενδιαφέρει το χωριό μου, αλλά δεν συμφωνώ με την λογική «γιατί στο χωριό σου και όχι στο δικό μου».
Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε οικισμού και τις ιεραρχεί. Έτσι έγινε και με τις παιδικές χαρές, έτσι γίνεται με κάθε έργο. Πέραν των ανωτέρω, στην κυριότητα των Δήμων έχουν περιέλθει και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκ του νόμου έχουν συσταθεί οι αντίστοιχες σχολικές επιτροπές, αποτελούμενες από δημοτικούς συμβούλους, εκπαιδευτικούς και εκπροσώπους των συλλόγων γονέων.
Κάθε χρόνο ο Δήμος χρηματοδοτεί τις επιτροπές, για κάλυψη των αναγκών τους (τακτική χρηματοδότηση), πέραν της έκτακτης, όταν και αν παραστεί ανάγκη. Η κατασκευή ενός σκέπαστρου σε κάποιο σχολείο μπορεί, πρωτίστως, να κατασκευαστεί και από την σχολική επιτροπή, η οποία αν αδυνατεί απευθύνεται στον Δήμο. Για να το κατασκευάσει ο Δήμος, πρέπει να το κατασκευάσει με τρόπο ασφαλή. Για να το πω απλά: δεν αγοράζουμε σίδερα και λαμαρίνες και απλώς τα τοποθετούμε.
Σε όλα τα σχολεία, οι τουαλέτες κατασκευάστηκαν μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας, για λόγους κατανοητούς. Προφανώς και σύμφωνα με το συγκεκριμένο σχόλιο, στο εν λόγω σχολείο έχουν λυθεί όλα τα θέματα, εκτός από το στέγαστρο. Μπράβο λοιπόν στην Δημοτική Αρχή του Δήμου Τοπείρου. Ο συντάκτης του εν λόγω σχολίου, ζητεί από τη δημοτική αρχή, να κάνει πρώτα το στέγαστρο και κάποια σκαλοπάτια στο εν λόγω σχολείο και μετά όλα τα άλλα.
Δεν διάβασα ενδιαφέρον του συντάκτη και για τα άλλα σχολεία, αν χρήζουν σκέπαστρου, γιατί, όπως προανέφερα, σε όλα τα σχολεία οι τουαλέτες κατασκευάστηκαν μακριά από τις αίθουσες διδασκαλίας. Δεν διάβασα σχόλιό του για τις παιδικές χαρές και την αναγκαιότητά τους. Ας αφήσουμε, κατά τον συντάκτη του σχολίου, να χαθεί η χρηματοδότηση των παιδικών χαρών, αρκεί να γίνει το σκέπαστρο και μόνο στο συγκεκριμένο σχολείο. Κάνει πολύ καλά που αναδεικνύει ένα θέμα και ζητεί την επίλυσή του από την Δημοτική Αρχή.
Αυτό δείχνει έναν δημότη που ενδιαφέρεται για τον τόπο του. Και θέλω τέτοιους δημότες. Κατά την άποψή μου, (η οποία, ενδεχομένως, να είναι λανθασμένη-δεν κατέχω το αλάθητο, αλλά ούτε θέλω να τον προσβάλω), το έθεσε με λάθος τρόπο, σε λάθος μέσο και ίσως χωρίς πολύ σκέψη των γραφομένων του, γιατί είμαι απολύτως βέβαιος και πεπεισμένος, πως ενδιαφέρεται και για τα παιδιά του κόσμου, όπως και για το δικό του. Αγαπητοί συνδημότες. Έχετε πίστη στην Δημοτική Αρχή, στους υπαλλήλους και στους συνεργάτες της. Γνωρίζουν ότι είστε εκεί, γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες σας και δεν σας σκέφτονται μόνο προεκλογικά.
Σας διαβεβαιώ ότι καθημερινά μοχθούν για εσάς και για τα παιδιά σας. Δεν μπορούν όμως να γίνουν ταυτόχρονα όλα μαζί, σε όλους τους οικισμούς. Η Δημοτική Αρχή είναι ξεκάθαρη απέναντί σας, για να μπορεί να σας κοιτάζει στα μάτια και να σας ξανακοιτάξει. (Όλα τα ανωτέρω είναι προσωπικές μου απόψεις, ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και σε καμιά περίπτωση δεν μιλώ εκ μέρους όλους, ούτε υποκαθιστώ την Δημοτική Αρχή).
Σας ευχαριστώ.