fbpx
ΟικολογίαΤελευταία Νέα

Επιστολή Ξανθιώτη για ηχορύπανση από το συνεχόμενο γαύγισμα σκύλου

Καλησπέρα. Αν μπορείτε να δημοσιεύσεται το παρακάτω κείμενο ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σε αυτό το ανερχόμενο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και να το ερευνήσετε προτείνοντας κάποια εφικτή λύση.

Σας ευχαριστώ

Στα προβλήματα της ηχορύπανσης έρχεται να προστεθεί και αυτό του συνεχόμενου γαυγίσματος. Ενώ υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν υπεύθυνοι πολίτες, αλλά ούτε και επιβάλλονται πρόστιμα.
Ο λόγος για τους ορισμένους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων.  Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο θεσμός της αστυνομίας των ζώων, όπως σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη. Τον Σεπτέμβριο του 2021 βγήκε ο νέος νόμος 4830 για την προστασία των ζώων συντροφιάς και θα πρέπει να τον διαβάσουν όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων και να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους. Ο νόμος 4039/2012 αναφέρει και τα πρόστιμα για τους παραβάτες.

Επιπλέον υπάρχει και το άρθρο 3 της Αστυνομικής Διάταξης 3 του 1996, της υποχρέωσης των κατόχων των κατοικίδιων ζώων και πτηνών που υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα, ώστε να μην διαταράσσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ησυχία των περιοίκων και ισχύει για όλο το 24ωρο και όχι μόνο κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.

Ο καθένας έχει το σπίτι του ως χώρο ηρεμίας. Το οικογενειακό του καταφύγιο. Θέλει να ξεκουραστεί, να κοιμηθεί, να χαλαρώσει, να διαβάσουν τα παιδιά του. Είναι δικαίωμά του.

Πως μπορεί όμως να βιώσει την ηρεμία και τη γαλήνη που έχει ανάγκη, αν ο σκύλος του γείτονα γαυγίζει καθημερινά όλη τη μέρα. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο ένας, γιατί προκαλεί και άλλα σκυλιά και πραγματοποιείται συναυλία γαυγισμάτων σε μεγάλη ακτίνα και η διατήρηση της οικιακής ειρήνης γίνεται ένα απατηλό όνειρο.

Οι σκύλοι γαυγίζουν είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν τηρούν τους κανόνες ευζωίας, είτε δεν τους έχουν εκπαιδευμένους. Μπορεί να τους παρατάνε όλο το βράδυ και να μην τους πηγαίνουν καθημερινό περίπατο ή να τους θεωρούν απλά σαν ένα αντικείμενο που τους ανήκει. Σε αυτήν την περίπτωση το ζώο κακοποιείται ψυχολογικά και αναπτύσσει προβλήματα επικοινωνίας από την μοναξιά και την έλλειψη αγάπης και γαυγίζει συνέχεια για ώρες ολόκληρες μέχρι να του δώσουν προσοχή.
Από την άλλη οι ανεκπαίδευτοι σκύλοι γαυγίζουν για ψύλλου πήδημα, συνήθως βλέποντας έναν πεζό ή ένα αμάξι να περνάει από το δρόμο ή κάποιον άλλο σκύλο να κάνει τη βόλτα του, μια γάτα, κα. Κανονικά πρέπει να γαυγίζει μόνο όταν κάποιος μπει στο χώρο του. Άλλοι παραβιάζουν μόνιμα το νόμο έχοντας τον σκύλο στο μπαλκόνι και ο κατάλογος των παραβάσεων από άλλες αιτίες είναι μεγάλος.

Αν ο ενοχλημένος γείτονας αναδείξει το πρόβλημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συνήθως πάντοτε στοχοποιείται από τους φιλόζωους και φιλοζωικούς συλλόγους με πλήθος αρνητικών και προσβλητικών σχολίων!

Αν μιλήσει με τον ιδιοκτήτη του ζώου, συνήθως αυτός δεν παραδέχεται ότι το πρόβλημα προέρχεται από το δικό του σκύλο ή απλώς δεν θα κάνει τίποτα.

Αν καλέσει το 100 για διατάραξη κοινής ησυχίας, θα πρέπει να κάνει πρώτα τον ντετέκτιβ για να ανακαλύψει που βρίσκεται ο σκύλος που γαυγίζει και ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του. Η δυσκολία αναζήτησης μεγαλώνει τη νύχτα…

Αν τελικά έρθει το 100 (που ποτέ δεν έρχεται), γίνονται μόνο συστάσεις, χωρίς αυτόφωρη διαδικασία και χωρίς πρόστιμα, τα οποία αν επιβάλλονταν θα ήταν αποτρεπτικά και θα ενεργοποιούσε τους ιδιοκτήτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ποιος θέλει να πληρώνει κάθε φορά 500 ευρώ επειδή ενοχλεί ο σκύλος του; Αν έχει 2 σκυλιά που ενοχλούν διπλασιάζεται το ποσό.
 

Οι περισσότερες καταγγελίες για διατάραξη ησυχίας είναι ανώνυμες, γιατί κανείς δεν θέλει να μπλέξει με τον ιδιοκτήτη του ζώου. Σχεδόν μηδενικές οι περιπτώσεις που κάποιος έκανε επώνυμη καταγγελία και έφθασε στα δικαστήρια.


Το πρόβλημα θα εξαλειφόταν από μόνο του αν η αστυνομία έκανε τη δουλειά της επιβάλλοντας πρόστιμα. Το αδίκημα είναι και αυτόφωρο, οπότε θα λειτουργούσε και αυτό αποτρεπτικά.

Να υπήρχε ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών των ζώων. Ποιος θέλει να πληρώνει πρόστιμα κάθε φορά που γαυγίζει ο σκύλος του; Στο εξωτερικό έτσι λειτουργούν τα πράγματα και γι αυτό υπάρχει τάξη. Ίσως οι φιλοζωικοί σύλλογοι θα πρέπει να ελέγχουν μόνοι τους ή μετά από καταγγελίες την τήρηση μέτρων ευζωίας και υποχρεώσεων (ταυτότητα, εμβόλια, στείρωση, τσιπάκι, κτλ) και όταν δεν υπάρχουν να αφαιρείται η κατοχή του σκύλου από τον ιδιοκτήτη του.

Στην Ελλάδα πόσες αστυνομικές διατάξεις και νόμοι υπάρχουν και δεν τηρούνται; Να θυμηθούμε το άρθρο 2 της παραγράφου 1 της Αστυνομικής Διάταξης 3 του 1996 που απαγορεύει όλο το 24ωρο τη χρήση μεγαφώνων από τους μικροπωλητές. Όλοι έχουν τα μεγάφωνα σταθερά τοποθετημένα στα αυτοκίνητά τους. Δεν ακούστηκε ποτέ στην Ξάνθη να επιβλήθηκε πρόστιμο σε κάποιον. Ή ποιος γνωρίζει περίπτωση να πλήρωσε ποδηλάτης πρόστιμο επειδή πέρασε με κόκκινο ή κινήθηκε ανάποδα σε μονόδρομο;

Γνωρίζουμε τους νόμους, γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα.

Το ερώτημα είναι, ποιος θα σταματήσει το ανεξέλεγκτο γαύγισμα ενός ή περισσοτέρων σκύλων, πρωί, μεσημέρι, βράδυ, κάθε μέρα, όλη μέρα; Το να μην μπορείς να κοιμηθείς ή να ξυπνάς συνέχεια κάθε βράδυ, προκαλεί προβλήματα υγείας. Ποιος θέλει να πηγαίνει στη δουλειά του και να νυστάζει; Να έχει πονοκέφαλο γιατί τον ξύπνησε ο σκύλος του γείτονα στις 4 τα χαράματα. Ποιος μπορεί να ζήσει έτσι;

Που μπορεί να βρει το δίκιο του; Σε ποιον τελικά πρέπει να απευθυνθεί, αφού στην ουσία οι αρμόδιοι δεν κάνουν τίποτα απολύτως; 

Μπορείτε να το ερευνήσετε και να προτείνετε κάποια λύση;

Ένας ταλαιπωρημένος Ξανθιώτης

Σχετικά Άρθρα