Την απάντηση στο ερώτημα αυτό αναζητούν οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη από τα μέλη του Πανελλήνιου Κέντρου Υποβρύχιας Φωτογραφίας, Έρευνας και Τεχνολογίας μιας αρχαίας πόλης που αιώνες τώρα ήταν κρυμμένη στον βυθό του βόρειου Αιγαίου, μόλις λίγα μίλια μακριά από τη Θάσο.
Αναφορικά με τη μεγάλη αυτή ανακάλυψη, που αν τελικά επιβεβαιωθεί θα προκαλέσει και θα συνταράξει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ο πρόεδρος του ΠΚΥΦΕΤ Γιάννης Σταματιάδης δήλωσε στην «Espresso»: «Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι η χαμένη Ατλαντίδα βρίσκεται στο βυθό της Θάσου. Το μόνο σίγουρο είναι πως πέντε μίλια νότια του νησιού υπάρχει κάτι που μπορεί να είναι μια βυθισμένη πόλη, αλλά που δεν αποκλείεται να είναι η χαμένη Ατλαντίδα. Σύντομα θα πραγματοποιήσουμε ειδική αποστολή με… καταδύσεις σε βάθος εκατό μέτρων. Οι καλύτεροι δύτες μας θα φτάσουν στον πυθμένα και θα δουν από κοντά αν όντως πρόκειται για τη χαμένη πολιτεία».
Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικούς μήνες, όταν τα μέλη του ΠΚΥΦΕΤ πραγματοποιούσαν βυθοσκοπήσεις με ειδικά σκάφη στη θαλάσσια λεκάνη της Θάσου και κάποια στιγμή εντόπισαν κάποιες περίεργες ανωμαλίες στο βυθό.
«Στα ηλεκτρονικά όργανα των σκαφών μας αυτά τα ευρήματα μοιάζουν εξαιρετικά με κολόνες αρχαίου ναού» μάς λέει ο κ. Σταματιάδης και συνεχίζει: «Συγκεκριμένα, είναι μεγάλες, γύρω στα επτά μέτρα και έχουν εκπληκτική ομοιότητα με τις κολόνες της Ακρόπολης. Όπως ακριβώς είναι στημένη η Ακρόπολη, έτσι είναι κι αυτές οι κολόνες. Βρίσκονται παραταγμένες σε τέλεια συμμετρία. Πριν από τις βυθοσκοπήσεις δεν γνωρίζαμε τίποτα γι αυτές τις κολόνες, όμως γρήγορα συνειδητοποιήσαμε πως οι ψαράδες και οι κάτοικοι της Θάσου είχαν ακούσει για την πιθανή ύπαρξη μιας βυθισμένης πόλης. Ήταν και είναι κοινό μυστικό».
Όπως μας είπε ο κ. Σταματιάδης, σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις έρευνές του, έχει φτάσει στο συμπέρασμα πως η χαμένη Ατλαντίδα, που χρονολογείται από την εποχή του βασιλιά Μίδα, πρέπει να βρίσκεται σε βάθος περίπου εκατό μέτρων.
Ο ίδιος μας λέει πως «δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτές οι κολόνες είναι μέρος της χαμένης Ατλαντίδας, αφού ακόμη και αν κατέβουμε και τραβήξουμε φωτογραφίες, αυτές θα πρέπει πρώτα να εξεταστούν από ειδικούς επιστήμονες. Έπειτα θα μπορούμε να μιλήσουμε με στοιχεία. Έχουμε ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία των δυτών, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερη κατάδυση που θέλει πολλή προσοχή, αφού θα φτάσουμε σε βάθος εκατό μέτρων».
Μάλιστα, ο ίδιος συνδέει τις βυθισμένες κολόνες με την προ πολλών ετών επίσκεψη του Ζακ Ιβ Κουστό στη χώρα μας αφού, όπως μας λέει, «όταν ήρθε ο σπουδαίος αυτός δύτης και όργωσε το Αιγαίο εξερευνώντας τους βυθούς, κάτι τον σταμάτησε και τελευταία στιγμή δεν ήρθε στη Θάσο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τη χαμένη Ατλαντίδα, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί ίσως δεν θέλουν να δει το φως της δημοσιότητας μια τέτοια ιστορική ανακάλυψη. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάτι υπάρχει στο βυθό της Θάσου. Μπορεί να είναι απλώς μια βυθισμένη πόλη, μπορεί όμως να είναι και η χαμένη Ατλαντίδα».
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Σταύρος Καρυπίδης
Εκδότης - Δημοσιογράφος μέλος της Έ.Ι.Η.Ε.Ε. Lead Digital Strategist - Διαμορφωτής κοινής γνώμης και βιντεογράφος με πιστοποίηση από την Google και το Υπουργείο Τουρισμού στο Digital Marketing "Grow Greek Tourism". Owner & Operator στην Drone Areo View εταιρίας αερο-βιντεοσκοπήσεων και αερο-φωτογραφήσεων (αδειούχος χειριστής ΣμηΕΑ UAS Pilot A & UAS Pilot B). Ceo & Founder της εταιρίας "Φυσικό Αέριο Ξάνθης".