ΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ – ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ;
Επειδή εκφράζονται διάφορες απόψεις για την καπναποθήκη που δυστυχώς κάηκε σήμερα στην Ξάνθη και ανήκει στην οικογένεια Πετρίδη δημοσιεύω την Υπουργική Απόφαση με την οποία χαρακτηρίστηκε το συγκρότημα των Καπναποθηκών ως διατηρητέων. Στην οποία αν προσέξετε λέει ότι τα κτίρια τίθενται κάτω από κρατική προστασία…. το οποίο πως υλοποιείται;
Γιατί τόσα χρόνια δεν είδαμε καμιά κρατική υπηρεσία να κάνει τίποτα. Να συμπληρώσω ακόμη ότι με το νέο νόμο Ν4067/2012 το νέο οικοδομικό κανονισμό , άρθρο 6: β) Διατηρητέα κτίρια τα οποία έχουν κατεδαφιστεί από γεγονότα που οφείλονται σε ανωτέρα βία, όπως σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα ή κρίνονται κατεδαφιστέα με πρωτόκολλα επικινδύνως ετοιμορρόπου οικοδομής, επανακατασκευάζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. της 15.4.1988 (Δ’ 317).
Άρα στο οικόπεδο δεν μπορεί να αναγερθεί διαφορετικό αρχιτεκτονικά κτίσμα. Κι αυτό το αναφέρω γιατί κάποιοι είπαν ότι τέθηκε η πυρκαγιά για να κατεδαφιστεί η καπναποθήκη και να κτιστεί πολυκατοικία.
Ο χαρακτηρισμός λοιπόν έγινε με την με αριθ. ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2266/41036/6-9-1999 – ΦΕΚ 1776/Β/22-9-1999
Χαρακτηρισμός ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων τεσσάρων (4) κτιρίων του κτιριακού συγκροτήματος ιδιοκτησίας κληρονόμων Τηλ. Πετρίδη και Κων/νου Παναγιωτόπουλου (πρώην Γκλεν) στις οδούς Κονδύλη, Αναξάρχου και Λευκίππου στην Ξάνθη.
“Χαρακτηρίζουμε ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, που χρειάζονται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν 1469/50, τέσσερα (4) κτίρια του συγκροτήματος ιδιοκτησίας κληρονόμων Τηλ. Πετρίδη και Κων/νου Παναγιωτόπουλου στις οδούς Κονδύλη, Αναξάρχου και Λευκίππου (πρώην Γκλεν) στην Ξάνθη.
Συγκεκριμένα χαρακτηρίζονται τα ακόλουθα κτίρια:
1. Τριόροφη καπναποθήκη σε σχήμα Γ τοποθετημένη στο βορεινό τμήμα του οικοπέδου.
2. Διόροφη οικοδομή που βρίσκεται στο κέντρο της δυτικής πλευράς προς την οδό Γ. Κονδύλη, που στέγαζε τα γραφεία της εταιρείας.
3. Διόροφη κατοικία κείμενη στο Ν.Α. τμήμα του οικοπέδου.
4. Μικρό ισόγειο κτίσμα που βρίσκεται στο κέντρο του οικοπέδου και στέγαζε το θυρωρείο του συγκροτήματος.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗΣ – ΑΛΛΑΓΗ ΚΤΗΡΙΟΥ
Πρόκειται για αξιόλογο κτιριακό συγκρότημα, συνδεδεμένο με την καπνική δραστηριότητα η οποία συντέλεσε στη μεγάλη κοινωνικοοικονομική άνθιση της περιοχής. Επιπλέον αποτελεί ένα αμιγές βιομηχανικό σύνολο και αναπόσπαστο τμήμα της πολεοδομικής ενότητας των καπναποθηκών της Ξάνθης, το οποίο είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής.”
ΚΝ 5351/1932 άρ. 52 (ΝΔ 216/1943 αρ. 14 και 17, Ν 1337/1983 αρ. 32 παρ. 5)
Ν 1469/1950
Ν 2039
Το απόσπασμα χάρτη από τους χάρτες της google πριν από την σημερινή πυρκαγιά.