Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, 10/1. Η συγκέντρωση της Ξάνθης θα γίνει στη 1:30μμ, στην Κεντρική Πλατεία. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας.
Εμείς, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ξάνθης, έχουμε ξεκαθαρίσει, σε όλους τους τόνους ότι θέλουμε τα σχολεία ανοιχτά για παιδαγωγικούς, κοινωνικούς και ψυχολογικούς λόγους. Ξέραμε από την αρχή, αυτό που φάνηκε με το ξεκίνημα της φετινής σχολικής χρονιάς, ότι δηλαδή οι μήνες καραντίνας και τηλεκπαίδευσης θα είχαν ολέθρια αποτελέσματα στην κοινωνική συνοχή, μαθησιακή λειτουργία αλλά και την ψυχολογία χιλιάδων μαθητριών/ών.
Είχαμε όμως θέσει και τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε το άνοιγμα αυτό των σχολείων να είναι ασφαλές. Τα μέτρα που ζητήσαμε ήταν τα αυτονόητα:
– 15 παιδιά σε κάθε τμήμα σε συνεργασία με τους Δήμους της χώρας για εξεύρεση χώρων ή εναλλακτικών τρόπων διαχείρισης έστω και τώρα, με ταυτόχρονες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
– Παροχή συστημάτων αερισμού των αιθουσών.
– Μείωση των παιδιών στα σχολικά ΜΜΜ στο 50% από το 100% που είναι σήμερα σε πληρότητα.
– Παροχή δωρεάν μασκών υψηλής προστασίας σε μαθήτριες/ές και εκπαιδευτικούς.
– Δωρεάν επαναλαμβανόμενα PCR test για μαθήτριες/ές και εκπαιδευτικούς. Τα rapid test να γίνονται στα σχολεία από εξειδικευμένο προσωπικό
– Ολιγοήμερο κλείσιμο τμήματος, και ουσιαστική ιχνηλάτηση, εφόσον βρεθεί θετικό κρούσμα σε μαθήτρια/ή ή εκπαιδευτικό του τμήματος.
– Προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους ωραρίου στη διάθεση των διευθύνσεων για γρήγορη αναπλήρωση εκπαιδευτικών που θα βρεθούν θετικές/οί.
– Ειδικές ρυθμίσεις για τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Το ΥΠΑΙΘ δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για αυτούς σε αντίθεση με τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
– Προσλήψεις επιπλέον προσωπικού καθαριότητας και μετατροπή όλων των υπαρχόντων σε πλήρους ωραρίου.
Στην πιο δραματική, μέχρι τώρα, στιγμή της πανδημίας (21.000 θάνατοι και πάνω από 240.000 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών) το ΥΠΑΙΘ εμμένει στο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, με υπερπλήρη τμήματα, πληρότητα σχολικών λεωφορείων στο 100%, με το αντιεπιστημονικό πρωτόκολλο του 50% συν ένα για την αναστολή λειτουργίας τμήματος, με μοναδικό «μέτρο» ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη μόνο εβδομάδα! Ακόμα και αυτά, όμως, μάταια τα αναζητούν εκπαιδευτικοί και μαθήτριες/ές, καθώς εξαντλήθηκαν!
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ήδη διερευνά θεσμικές και νομικές ενέργειες για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητριών/ών.
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι αν χρειαστεί, για οποιονδήποτε λόγο, να γίνει τηλεκπαίδευση, με ομόφωνη απόφαση του σωματείου αυτή θα γίνει από τον χώρο του σχολείου με μέσα που θα μας παρέχει το σχολείο.
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον τρόπο ανοίγματος των σχολείων τη Δευτέρα, 10/1. Η συγκέντρωση της Ξάνθης θα γίνει στη 1:30μμ, στην Κεντρική Πλατεία. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής το ΔΣ της ΟΛΜΕ έχει κηρύξει 2ωρη στάση εργασίας. Εννοείται ότι στη συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα ασφάλειας.
—–
Μετά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΕΛΜΕ της παραπάνω ανακοίνωσης, πληροφορηθήκαμε ότι έφτασε στις διευθύνσεις των σχολείων έγγραφο που τις καλεί, λόγω της έλλειψης στα φαρμακεία των self test, να δώσουν από το απόθεμα του σχολείου/ της διεύθυνσης/του δήμου το πρωί της Δευτέρας(!).
Δηλαδή, καλεί όλα τα παιδιά, ακόμη και αυτά που δεν έχουν κάνει τεστ (άρα με πιθανότητα να νοσούν) να μπουν στα ΜΜΜ, να έρθουν στο σχολείο, άρα και σε επαφή με άλλα παιδιά και εκπαιδευτικούς για να κάνουν το τεστ το οποίο θα δοθεί στους γονείς των παιδιών.
Ακόμη, η εγκύκλιος προτείνει ότι μπορεί το τεστ να δηλωθεί στο edupass από το σχολείο. Φαίνεται να αγνοεί το υπουργείο ότι χρειάζονται οι κωδικοί taxisnet του γονέα και αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Επίσης, για να συνοδεύσουν οι γονείς στον χώρο του σχολείου το παιδί τους πρέπει να έχουν, και αυτοί, δηλωμένο στο edupass τεστ. Να προσθέσουμε εδώ και τον πιθανό συνωστισμό έξω από το γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου.
Το τεστ γίνεται υπό την επίβλεψη και την ευθύνη των γονέων στο σπίτι ή από εξειδικευμένα κλιμάκια του ΕΟΔΔΥ όπως έχουμε πάρα πολλές φορές ζητήσει. Δεν είναι επιτρεπτό να γίνεται στην αυλή του σχολείου.
Για να μην αναφερθούμε στο γεγονός ότι καλούνται οι διευθύντριες και οι διευθυντές των σχολείων από τις 7 το πρωί στα σχολεία και στον φόρτο εργασίας που όλο αυτό το αλαλούμ σημαίνει για τις/τους εκπαιδευτικούς πέρα από το εκπαιδευτικό τους έργο!
—
ΕΛΜΕ Ξάνθης