fbpx
Γενική

Τέλος εποχής για το τεστ ΠΑΠ

Τα επόμενα χρόνια το τεστ ΠΑΠ για τον προληπτικό έλεγχο των γυναικών πιθανόν να αντικατασταθεί από το HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Μελέτη που έγινε στην Ινδία σε 131.700 γυναίκες, οι οποίες ήταν υπό παρακολούθηση επί οκτώ χρόνια, έδειξε ότι πέθαναν διπλάσιες γυναίκες που έκαναν προληπτικό έλεγχο με τεστ ΠΑΠ σε σύγκριση με αυτές που έκαναν προληπτικό έλεγχο με HPV DNA τεστ.
Τις ανακοινώσεις αυτές έκανε ο καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την τρίτη σύνοδο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ανέφερε ότι ενδιαφέρουσα προοπτική αποτελεί η αυτολήψη του κολπικού επιχρίσματος για HPV DNA τεστ σε χώρες με χαμηλή κάλυψη πληθυσμού όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο.
Ενθαρρυντικά είναι τα νέα σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του ιού HPV. Το εμβόλιο προσφέρει προστασία από προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας όχι μόνο σε κορίτσια και νέες γυναίκες, αλλά και σε μεγαλύτερες γυναίκες, ηλικίας έως 45 ετών.
«Δυστυχώς, στην Ελλάδα η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει περίπου το 10% σε γυναίκες ηλικίας 12-26 ετών, τη στιγμή που στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης κυμαίνεται από 50%-85%», επισήμανε ο κ. Αγοραστός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, υψηλά παραμένουν στη χώρα μας τα ποσοστά θνησιμότητας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κάθε χρόνο 500-600 Ελληνίδες νοσούν από τον ιό HPV, εκ των οποίων 200-250 τελικά πεθαίνουν.
Καλή σας ημέρα!

Σχετικά Άρθρα