fbpx
Γενική

Άγνοια υπάρχει στους πολίτες για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΡΩΤΙΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Το πρόγραμμα Καλλικράτης σε γενικές γραμμές, και παρά τις όποιες αρνητικές κριτικές μπορεί μέχρι σήμερα να έχουν διατυπωθεί, φαίνεται κατ’ αρχάς ένα πρόγραμμα θετικό και, γιατί όχι, αποτελεσματικό. Το γεγονός ότι συμπυκνώνει τις, ακόμα και μετά τον «Καποδίστρια» πολυάριθμες και ως εκ τούτου σε πολλές περιπτώσεις ασθενικές και υποτονικές τοπικές αυτοδιοικήσεις, σε λιγότερους αλλά ισχυρότερους αυτοδιοικητικούς πυρήνες είναι θετικότατο.
Το γεγονός επίσης ότι πλέον, ουσιαστική μονάδα στον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι η Περιφέρεια, αυτή δηλαδή που χρησιμοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκφραση της αυτοδιοικητικής πολιτικής της, θα επιτρέψει στη χώρα μας να συνεννοείται καλύτερα και να αξιοποιεί πολύ περισσότερο τα διάφορα χρηματοοικονομικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
«Το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν το γνωρίζει κανένας. Εκείνο το οποίο ξέρουμε, είναι ότι οι δήμοι θα μειωθούν στο 1/3 των σημερινών δήμων και δεν ξέρουμε τίποτα περισσότερο. Είναι μια διοικητική μεταρρύθμιση, την οποία είχαμε ξεκινήσει εμείς, αλλά σταμάτησε, λόγω έλλειψης πιστώσεων, διότι όταν έχεις να κάνεις με μια τόσο μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση και ένα νέο αυτοδιοικητικό χάρτη στη χώρα, σημαίνει ότι πρέπει να ρίξεις και χρήμα. Τότε, τα χρήματα που υπολογιζόταν τόσο από τη ΚΕΔΚΕ, όσο και από την ΕΝΑΕ, ανέρχονταν περίπου στα 4,2 δις ευρώ. Επειδή λοιπόν κρίναμε τότε ότι, αυτά τα χρήματα δε θα μπορούσαν να δοθούν εύκολα, «παγώσαμε» αυτήν τη διαδικασία», δήλωσε ο πρώην βουλευτής Ξάνθης Φίλιππος Τσαλίδης, για το σχέδιο «Καλλικράτης».
Ο κ. Τσαλίδης δηλώνει υπέρ της διοικητικής μεταρρύθμισης, λέγοντας όμως ότι θα πρέπει να διασαφηνιστούν όλες αυτές οι παράμετροι, οι οποίες είναι ακόμα στον αέρα.
«Να μας πουν πόσα χρήματα απαιτούνται για αυτήν τη διαδικασία, να μας πουν πώς θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, να μας πουν πώς θα γίνει αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση των υπαρχόντων δήμων, για να έχουμε κάτι στα χέρια μας, ούτως ώστε να μπορέσουμε να το συζητήσουμε», κατέληξε ο πρώην βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ Φίλιππος Τσαλίδης.
Με την εφαρμογή του Καλλικράτη, ένας πολύ μεγάλος αριθμός τοπικών αρχόντων, όπως και ακόμα μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που βιοπορίζονται από τα αναρίθμητα Νομικά πρόσωπα και Υπηρεσίες τα οποία ανήκαν στους δήμους, τις Νομαρχίες ή τις Επαρχίες, και καταργούνται, θα βρεθούν χωρίς δουλειά, ή έξω από τον πολιτικό στίβο.

Σχετικά Άρθρα