Όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Υπτγος ε.α Ιωάννης Κουτσαϊμάνης την Παρασκευή 29 17:00 Οκτ 2021 θα πραγματοποιηθεί εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Εχίνου και προσκύνημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Εφραίμ της Νέας Μάκρης τμήμα των οποίων θα μεταφερθεί στο Εχίνο από ιερέα της Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών όπου και τηρούνται μόνιμα.
Ο Άγιος Εφραίμ
Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας το έτος 1384 στις 14 Σεπτεμβρίου, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού με το κοσμικό όνομα Κωνσταντίνος Μόρφης. Σε ηλικία 14 ετών, το 1398, εγκατέλειψε μητέρα-χήρα και (7) επτά αδέλφια, ύστερα από προτροπή της ευσεβούς αυτού μητρός, προφανώς για να αποφύγει την βίαιη στρατολογία-«παιδομάζωμα», για την επάνδρωση των γενιτσαρικών σωμάτων, και προσήλθε για να μονάσει στην Ι. Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ακμάζουσαν τότε επί του Όρους των Αμώμων της Αττικής. Ο Άγιος Εφραίμ ασκήτεψε και μόνασε στην Ιερά Μονή επί 28 χρόνια.
Κατά το έτος 1424 οι Τούρκοι εισέβαλαν βιαίως εις την Ι.Μ. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου επί του Όρους των Αμώμων και εσφαγίασαν αγρίως τους Πατέρας της Μονής.
Ο Άγιος Εφραίμ απουσίαζε στην σπηλιά του επί του Όρους και επιστρέψας, όταν είδε τα σώματα των Πατέρων εσφαγμένα εδώ και εκεί θρήνησε γοερώς. Τον επόμενο χρόνο την 14ην Σεπτεμβρίου 1425, εορτή πάλιν Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού επανήλθαν οι βάρβαροι Οθωμανοί και αφού βρήκαν τον Άγιο τον συνέλαβαν και τον βασάνιζαν επί 8 ½ μήνες, με μεγάλη μανία και βαρβαρότητα.
Τέλος, τον κρέμασαν ανάποδα σε παλαιό δένδρο μουριάς εντός του περιβόλου της Μονής, αφού διαπέρασαν στον ομφαλόν του χονδρόν παλαιόν ξύλον αναμμένον και αφού τον κάρφωσαν με μεγάλα σουβλερά γύφτικα καρφιά.
Ο Άγιος Εφραίμ ετελείωσε μαρτυρικώς την ζωήν του από τους Τούρκους την 5ην Μαίου του σωτηρίου έτους 1426, σε ηλικία 42 ετών.
Από τις σφαγές των Τούρκων στην ανεύρεση του ιερού σκηνώματος του Αγίου
Η Μονή του Αγίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη είναι ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια. Πολλοί μοναχοί και ιερείς έμειναν εκεί και προσευχήθηκαν στον Κύριο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές, όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι.
Το 1945 μ.Χ. η μοναχή τότε Μακαρία πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού, άλλοτε ονομαζόμενης ως Σταυροπηγιακής, του Όρους Αμωμών, στις βορειοανατολικές υπώρειες του Πεντελικού.
Από θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει.
Εκεί πολλές φορές διαλογιζόταν ότι σε εκείνα τα χώματα είχαν ζήσει κατά την πάροδο των αιώνων μοναχοί και προσευχόταν να γνωρίσει ή να της φανερωθεί κάποιος από αυτούς.
Μια φωνή, αρχικά σιγανή αλλά με τον καιρό δυνατότερη στην ψυχή της, της έλεγε: «Σκάψε και θα βρεις αυτό που επιθυμείς», μέχρι τη στιγμή που της είχε φανερωθεί ένα σημείο στο προαύλιο του μοναστηριού.
Έτσι στις 3 Ιανουαρίου 1950 μ.Χ. ανέθεσε σε εργάτη το σκάψιμο του συγκεκριμένου σημείου που της υποδείκνυε η ίδια η ψυχή της.
Αν και ο εργάτης ήταν αρνητικός και ήθελε να σκάψει οπουδήποτε αλλού παρά σε αυτό το σημείο, τελικά, μετά από τις εκκλήσεις και τις προσευχές, ο εργάτης πείστηκε και ξεκίνησε να σκάβει.
Το σημείο είχε ένα μισογκρεμισμένο τζάκι, τοίχο και πράγματα που καταδείκνυαν ότι εκεί κάποτε υπήρχε κελί κάποιου μοναχού. Το πρώτο εύρημα, ένα κεφάλι. Μάλιστα, ο χώρος ανέδυε μια ευωδιά.
Άγιος Εφραίμ – θαύματα
«Γονάτισα με ευλάβεια και ασπάστηκα το σκήνωμα του Αγίου και αισθάνθηκα βαθιά την έκταση του μαρτυρίου του.
Η ψυχή μου γέμισε από αγαλλίαση, απέκτησα μεγάλο θησαυρό, και παίρνοντας το χώμα με προσοχή έβλεπα την αρμονία του σκηνώματός του, που, αν και τόσους αιώνες μέσα στη γη, δεν είχε αλλοιωθεί», έγραψε η ηγουμένη Μακαρία περιγράφοντας τα όσα συνταρακτικά τής συνέβησαν.
Με προσοχή , η Ηγουμένη Μακαρία έβγαλε όλο το σκήνωμα και το τοποθέτησε σε μία θυρίδα που ήταν πάνω από τον τάφο. Ήταν φανερό ότι επρόκειτο για κληρικό καθώς το ράσο του είχε παραμείνει άθικτο.
Το βράδυ, διαβάζοντας τον εσπερινό, η Ηγουμένη άκουσε βήματα.
Ο ήχος ερχόταν από τον τάφο, αντηχώντας έως την πόρτα της εκκλησίας.
Εκεί τον πρωτοαντίκρισε. Ήταν ψηλός με μάτια μικρά στρογγυλά, με μακριά μαύρα γένια που έφταναν στο λαιμό, ντυμένος με τη μοναχική αμφίεση. Στο ένα χέρι είχε μία φλόγα και με το άλλο ευλογούσε.
Ζήτησε να τον βγάλουν από αυτήν τη θυρίδα που τον είχαν. Την επόμενη κιόλας μέρα η Ηγουμένη καθάρισε τα οστά και τα τοποθέτησε σε μια θυρίδα στο Ιερό του Ναού.
Το ίδιο βράδυ ο Άγιος φανερώθηκε στον ύπνο της, την ευχαρίστησε και της φανέρωσε και το όνομά του: Εφραίμ.
Το λείψανο του Αγίου Εφραίμ φυλάσσεται εκεί από τότε και καθημερινά εκατοντάδες πιστών το επισκέπτονται ζητώντας από τον Άγιο την ευλογία και τη βοήθειά του.
Ο Άγιος με τη χάρη του Θεού έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Στον περίβολο της Μονής, και προστατευμένη από κτίσμα που κτίστηκε γύρω της, υπάρχει η μουριά πάνω στην οποία ο Άγιος Εφραίμ άφησε την τελευταία του πνοή.