fbpx
Γενική

Τι πρέπει να προσέχουμε πριν κάνουμε αγορές από το διαδίκτυο

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Η παγκόσμια ηλεκτρονική αγορά είναι μια μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις, είναι επίσης μια μεγάλη πρόκληση και για τους καταναλωτές. Παρέχει άνεση στις αγορές, διευρύνει την δυνατότητα επιλογής, δίνει αξία στα χρήματα των καταναλωτών. Αλλά η νέα αυτή αγορά εγκυμονεί και νέους κινδύνους.
Αν δε μείνουμε στις ελάχιστες, αλλά κραυγαλέες, περιπτώσεις των επιχειρήσεων φαντασμάτων, μερικά από τα πιο συνήθη προβλήματα των καταναλωτών είναι τα εξής: Οι πληροφορίες που παρέχονται στον καταναλωτή για το προϊόν, τις τιμές ή τις τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσεις κλπ δεν είναι πάντοτε επαρκείς, δεν είναι πλήρεις ή σωστές.
Η πολιτική επιστροφών, παροχής εγγυήσεων καλής λειτουργίας ή αποκατάσταση της λειτουργικότητας των προϊόντων, διαχείρισης των παραπόνων των καταναλωτών, αποζημίωσης των καταναλωτών κλπ είναι ανύπαρκτη ή ελλιπής.
Η ασφάλεια των δεδομένων, η εμπιστευτικότητα των προσωπικών δεδομένων, η ασφάλεια των συναλλαγών, δεν είναι πάντοτε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, μάλιστα έχουν προκύψει πολύ σοβαρά προβλήματα όπως π.χ. τα προσωπικά στοιχεία των καταναλωτών να γίνουν αντικείμενο εμπορίας.
Τα συμπεράσματα μιας έρευνας, η οποία διεξήχθη πριν λίγο καιρό, ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και ανησυχητικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι, ένα στα 10 είδη, ενώ πληρώθηκαν, ποτέ δεν έφθασε στον Καταναλωτή. Δύο αγοραστές περίμεναν πάνω από 5 μήνες να τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Το 44% των ειδών που παραγγέλθηκαν έφθασαν χωρίς αποδείξεις. Το 73% των πωλητών δεν παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες για τις συμβάσεις αγοραπωλησίας. Πάνω από το 25% των προμηθευτών δεν είχαν τηλέφωνο ή ταχυδρομική διεύθυνση, ενώ το 24% των καταναλωτών, ελλείψει σχετικής ενημέρωσης δεν γνώριζαν το κόστος των προϊόντων που παρήγγειλαν.

Σχετικά Άρθρα