fbpx
ΚοινωνίαΤελευταία Νέα

Περιοδεία κλιμακίου της Τ.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ, στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ξάνθης

Περιοδεία στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ξάνθης και της Βιομηχανικής Περιοχής, πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Βογιατζή Δημοτικό Σύμβουλο μέλος της Τ.Ε. και της Επιτρ. Περ. Αν. Μακεδ. Θράκης του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 30 Ιούλη έγινε η πρώτη συνάντηση με τον Διοικητή της Π.Υ. Ξάνθης Αραμπατζή Ιωάννη όπου ενημερωθήκαμε για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Πυροσβεστική σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές, τις ώρες που ολόκληρη η χώρα δοκιμάζεται από δεκάδες πυρκαγιές, με χιλιάδες στρέμματα δάσους, κατοικημένων περιοχών, καλλιεργήσιμων εκτάσεων να γίνονται στάχτη. Αποτέλεσμα της τεράστιας υποχρηματοδότησης στην Πυροσβεστική, στα Δασαρχεία και τους Δήμους. Το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών της Πυροσβεστικής της Ξάνθης συνδράμει επιχειρησιακά σε πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Αττική, Εύβοια κ.α. αποδυναμώνοντας όμως τις δυνάμεις της Ξάνθης, όταν μάλιστα την Πέμπτη 29/7 είχαμε πυρκαγιά στον Κένταυρο Ξάνθης του Δήμου Μύκης που αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την Π.Υ. Ξάνθης χωρίς να επεκταθεί, μια περιοχή (Δήμος Μύκης) που στερείται Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ή Πυροσβεστικού κλιμακίου. Τέθηκαν ζητήματα για τις κτηριακές εγκαταστάσεις που είναι παλιές και σε εντός του αστικού ιστού και δημιουργούνται προβλήματα στην κίνηση των Πυροσβεστικών οχημάτων.

Την Τρίτη 3 Αυγούστου συναντηθήκαμε με την Διοίκηση και το προσωπικό της Π.Υ. της ΒΙ.ΠΕ. Ξάνθης όπου κι εκεί έγινε αναφορά για την υποστελέχωση της υπηρεσίας, προβλέπονται 35 άτομα, αλλά και υπάρχουν μόνο 18 και μάλιστα σε κατάσταση γενικής επιφυλακής σε όλη την χώρα, λόγω των πυρκαγιών. Αποτέλεσμα να εκκρεμούν πολλά ρεπό που δεν δίνονται στο προσωπικό. Φλέγον ζήτημα για την συγκεκριμένη υπηρεσία είναι η ο ΧΥΤΑ της Ξάνθης που είναι υπερκορεσμένος, όπου τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και φωτιές που έκαιγαν για μέρες επιβαρύνοντας και δηλητηριάζοντας το περιβάλλον και τον αέρα της ευρύτερης περιοχής. Θετική είναι η παρέμβαση του ΚΚΕ τα προηγούμενα χρόνια όπου με ερώτησή του στη βουλή ανέδειξε την κακή κατάσταση του κτηρίου, όπου αν και καινούργιο παρουσιάζει αστοχίες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υγρασίες σε μεγάλη έκταση, όπου εγκρίθηκε κονδύλι 12.000 € για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επισημάνθηκε από τα στελέχη του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτή η αντίληψη, που χαρακτηρίζει τα μέτρα και κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο ο ελληνικός λαός να μετράει καμένα δάση, αγροτικές εκτάσεις και σπίτια, χαμένες ανθρώπινες ζωές. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, στον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών από την καταστολή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα πραγματικά έργα πρόληψης των δασικών πυρκαγιών (και όχι οι απλές εργασίες απομάκρυνσης σπασμένων κλαδιών) έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από τη δασική υπηρεσία πριν την αντιπυρική περίοδο, η κυβέρνηση μόλις τώρα διεξάγει προληπτική επιχείρηση.

Είναι αποτέλεσμα της εμπορευματοποίησης της γης, οι αλλαγές στη χρήση της γης, είναι μια σειρά από πολιτικές ενέργειες και αποφάσεις από το πως το περιβάλλον και ο δασικός πλούτος της χώρας γίνονται βορά στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όλα αυτά είναι που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών. Όλα αυτά για να αντιμετωπιστούν χρειάζονται οι ανάλογες υπηρεσίες όπως και ανάλογος εξοπλισμός και μέσα.

Είναι ζήτημα ότι μετά την μεγάλη φωτιά στην βιομηχανία της SUNLIGHT το 2018 καταστρώνεται σχέδιο για τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Έκτασης (Β.Α.Μ.Ε.) αλλά η σοβαρή υποστελέχωση, τα λίγα και παλιά μέσα, όπως και ότι στεγάζονται σε τραγικές υποδομές που είναι αναντίστοιχες των αναγκών. Τονίστηκε ότι δεν αρκεί να καταστρώνονται σχέδια επί χάρτου, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη η αύξηση των κρατικών κονδυλίων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υποχρηματοδότηση που κρατά πάρα πολλά χρόνια.

Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα