Δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, η μία εκ των οποίων ήρθε ήδη στη Βουλή και η άλλη δρομολογείται για το επόμενο διάστημα,κλήθηκε να σχολιάσει ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political»και το δημοσιογράφο κ. Ν. Ελευθερόγλου.
Η πρώτη αφορά το νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των ομογενών. Όπως είπε ο κ. Λαζαρίδης, το θέμα «ουσιαστικά το ανακίνησε η κυρία Τζάκρη, αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τον απόδημο ελληνισμό σε συνέντευξή της στον “Εθνικό Κήρυκα”. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των περιορισμών τους οποίους θα καταργήσει μόλις γίνει ξανά Κυβέρνηση! Και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, τι έκανε; Είπε ιδού η Ρόδος, ιδού και η κατάργηση των περιορισμών, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Νέα «κωλοτούμπα»! Πήρε πίσω όσα ισχυρίστηκε η κυρία Τζάκρη! Ο γνωστός κ. Τσίπρας δηλαδή. Οφείλει πλέον να απολογηθεί σε αυτούς τους συμπατριώτες μας για τη στάση του κόμματός του».
Σχετικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε:«Η αντιπολίτευση – και δη η Αξιωματική – επιμένει στο κυνήγι μαγισσών όσον αφορά το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, το οποίο βάζει τέλος στην αυθαιρεσία και την ανομία στο εργασιακό τοπίο. Ζητούμενο με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι να επιλυθούν ζητήματα που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές των τελευταίων ετών στο χώρο της απασχόλησης. Και φυσικά δεν καταργούνται, αλλά προστατεύονται το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμούνται η «μαύρη εργασία» και οι αδήλωτες υπερωρίες, ενώ θεσμοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν αυθαίρετες υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου». «Επίσης», υπογράμμισε στην απάντησή του ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας,«όχι μόνο δεν θα απελευθερωθούν οι απολύσεις, αλλά υπάρχει ειδική διάταξη όπου θα αναφέρεται σειρά λόγων για τους οποίους θα απαγορεύεται πλήρως να γίνει απόλυση, όπως καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κλπ. Όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και στα εργασιακά ήρθε η ώρα να μπει επιτέλους μία τάξη. Ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και έρχεται πλέον να την υλοποιήσει, έστω και αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη στα δεσμά του παρελθόντος».
Συνέντευξη του Βουλευτή Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας
κ. Μακάριου Λαζαρίδη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Political»
και το δημοσιογράφο κ. Ν.Ελευθερόγλου
Με αφορμή την πρόσφατη επεισοδιακή συνέντευξη τύπου στην Άγκυρα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου, κάποιοι εκτιμούνότι οι υψηλοί τόνοι, θα επιδεινώσουνακόμα περισσότερο τις σχέσεις των δύο χωρών.Ποια η γνώμη σας;
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως έχει αποδείξει επανειλημμένα, προσέρχεται με ειλικρίνεια και καλή διάθεση στις συνομιλίες με την Τουρκία. Και φυσικά, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, προβάλλουμε τις πάγιες ελληνικές θέσεις.Αυτό έγινε και στην Άγκυρα, όπου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, δεν θα μπορούσε να μην απαντήσειμε τον τρόπο που έπρεπε στις προκλήσεις του κ. Τσαβούσογλου. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έγραψε ιστορία μέσα στην Άγκυρα. Αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα έχει μια ισχυρή, σοβαρή και υπεύθυνη Κυβέρνηση, που το προηγούμενο διάστημα είχε κρατήσει σθεναρή στάση στον Έβρο το Φεβρουάριο του 2020 και στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνέχεια. Πετύχαμε το πρόβλημα από ελληνοτουρκικό να το κάνουμε ευρωτουρκικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και τούτο χωρίς να σημαίνει ότι δεν θέλουμε να διατηρήσουμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γείτονα χώρα, καθώς και την εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αν και, ως γνωστόν,το ταγκό χρειάζεται δύο…
Πολύς θόρυβος έχει ξεσπάσει για την πρωτοβουλία της Κυβέρνησης να επαναφέρει στην ατζέντα την ψήφο των αποδήμων. Επί της αρχής οΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 καταψήφισαν το νομοσχέδιοστην αρμόδια επιτροπή. Γιατί ανακινήσατε το θέμα;
Ουσιαστικά το ανακίνησε η κυρίαΤζάκρη, αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τον απόδημο ελληνισμό σε συνέντευξή της στον «Εθνικό Κήρυκα». Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των περιορισμών τους οποίους θα καταργήσει μόλις γίνει ξανά Κυβέρνηση! Και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, τι έκανε; Είπε ιδού η Ρόδος, ιδού και η κατάργηση των περιορισμών, με ένα νόμο και ένα άρθρο. Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ; Νέα «κωλοτούμπα»! Πήρε πίσω όσα ισχυρίστηκε η κυρία Τζάκρη! Ο γνωστός κ. Τσίπρας δηλαδή. Οφείλει πλέον να απολογηθεί σε αυτούς τους συμπατριώτες μας για τη στάση του κόμματός του.
Κάποιοι συνέδεσαν τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία με σενάρια πρόωρων καλπών.
Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη και με απόλυτο τρόπο ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2023. Θέλει να κριθεί στο τέλος της θεσμικά προσδιορισμένης θητείας του, όχι μόνο για τον τρόπο που αντιμετώπισετις πολύπλευρες και πολυεπίπεδεςκρίσεις, αλλά και για τη δυνατότητα να ξαναμπεί η χώρα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας, όταν οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με την ψήφο τους στο δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας, όραμα για την επόμενη μέρα ή πισωγύρισμα επιστρέφοντας στο παρελθόν». Και τότε η νίκη θα είναι εκκωφαντική! Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας απόλυτα θεσμικός πολιτικός και ανέκαθεν υποστήριζε πως οι θητείες των κυβερνήσεων θα πρέπει να ολοκληρώνονται. Σε αυτό επιμένει και δεν πρόκειται να κάνει πίσω.
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας παρουσίασε ένα οικονομικό πρόγραμμα για την έξοδο από την πανδημία, για το οποίο η Κυβέρνηση εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις. Γιατί;
Τελικά, το ψέμα, η χυδαιότητα και το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν έχουν όρια. Επί μία τετραετία, χωρίς να έχουμε πανδημία, ο κ. Τσίπρας αύξησε φόρους και εισφορές, μείωσε συντάξεις και έκοψε το ΕΚΑΣ, πάγωσε κάθε επένδυση, εξαθλίωσε το Ε.Σ.Υ., παρέδωσε τη χώρα για 99 χρόνια στους δανειστές. Ήρθε πάλι τώρα, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με μια σειρά από γενικόλογες, χωρίς τεκμηρίωση και πρόχειρα κοστολογημένες προτάσεις, επαναφέροντας την ανεδαφική θέση του περί «σεισάχθειας» που είχε υποσχεθεί και το 2014. Το δυσάρεστο γι’ αυτόν είναι ότι πλέον άπαντες τον γνωρίζουν. Έχει δοκιμαστεί, έχει κριθεί και βαδίζει ολοταχώς προς τα μονοψήφια ποσοστά από τα οποία ξεκίνησε πριν καβαλήσει το κύμα λαϊκισμού και κυβερνήσει τη χώρα. Ήρθε η ώρα να καταλάβει ότι είναι τέως πρωθυπουργός και αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι trollτου διαδικτύου!
Σε κορυφαίο πεδίο αντιπαράθεσης εξελίσσεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Κατηγορείστε από τα άλλα κόμματα ότι καταργείται το 8ωρο και το πενθήμερο, με παράλληλη επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Τι απαντάτε;
Η αντιπολίτευση -και δη η Αξιωματική- επιμένει στο κυνήγι μαγισσών όσον αφορά το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, το οποίο βάζει τέλος στην αυθαιρεσία και την ανομία στο εργασιακό τοπίο. Ζητούμενο με τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι να επιλυθούν ζητήματα που έχουν προκύψει από τις καταιγιστικές αλλαγές των τελευταίων ετών στο χώρο της απασχόλησης. Και φυσικά δεν καταργούνται, αλλά προστατεύονται το 8ωρο και το 5νθήμερο, καταπολεμούνται η «μαύρη εργασία» και οι αδήλωτες υπερωρίες, ενώ θεσμοθετείται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, με την οποία ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγχεται αν υπάρχουν αυθαίρετες υπερβάσεις στο ωράριο του εργαζομένου. Επίσης, όχι μόνο δεν θα απελευθερωθούν οι απολύσεις, αλλά υπάρχει ειδική διάταξη όπου θα αναφέρεται σειρά λόγων για τους οποίους θα απαγορεύεται πλήρως να γίνει απόλυση, όπως καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κλπ. Όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και στα εργασιακά ήρθε η ώρα να μπει επιτέλους μία τάξη. Ήταν προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και έρχεται πλέον να την υλοποιήσει, έστω και αν κάποιοι επιμένουν να θέλουν τη χώρα εγκλωβισμένη στα δεσμά του παρελθόντος.