Ο 84χρονος πανεπιστημιακός και συνεργάτης της NASA μιλάει στα «ΝΕΑ» για την περιπετειώδη πορεία του από τη Ζιάκα Γρεβενών μέχρι τις αποστολές στον Κόκκινο Πλανήτη.
Είναι ο… νονός του πλανήτη Άρη και είναι Έλληνας. Είναι ο άνθρωπος χάρη στον οποίο η NASA «βάφτισε» περιοχές του Κόκκινου Πλανήτη με ελληνικά ονόματα, όπως Άγραφα, Καλαμπάκα, Ξάνθη και Τέμπη.
Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και συνεργάτης της NASA επί δεκαετίες, ο Θανάσης Οικονόμου έχει συμμετάσχει σε όλες τις αποστολές ρομποτικών ρόβερ στον Άρη από το 1997 ως το 2017, έχει κατασκευάσει όργανα που προσγειώθηκαν επιτυχώς στη Σελήνη τη δεκαετία του ’60, έχει μελετήσει τον Κρόνο και πλέον συνεργάζεται με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία για ένα νέο, φιλόδοξο, πλάνο: τις μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Αφροδίτη.
Γεννημένος στην Ελλάδα και μεγαλωμένος στην Τσεχοσλοβακία ως παιδί του Εμφυλίου, κατάφερε να διαγράψει μια σπουδαία καριέρα στην Αμερική και να τιμηθεί με σημαντικές διακρίσεις. Σήμερα μιλάει στα «ΝΕΑ» με αφορμή την προσεδάφιση του «Preseverance» στον Αρη, ένα γεγονός που προκάλεσε παγκόσμιο ενθουσιασμό πριν από λίγες ημέρες.
Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ που κυκλοφορούν
–
Σ.ε. Εμείς το μόνο που έχουμε να πούμε είναι να τον φωνάξει ο Δήμος Ξάνθης να τον τιμήσουμε που μας επέλεξε να γίνουμε μια περιοχή του Άρη. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η πόλη μας για τον Γρεβενιώτη επιστήμονα.