Γυναίκα και ΠαιδίΤελευταία Νέα

Συχνές ερωτήσεις για την λαπαροσκόπηση και την υστεροσκόπηση

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές διαδικασίες με τις οποίες η γυναίκα μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει σοβαρές νόσους, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στην γονιμότητά της, την συνολική υγεία της και ψυχολογία της.

Η υστεροσκόπηση και η λαπαροσκόπηση είναι δύο απ’ αυτές!

Τι είναι η λαπαροσκόπηση;

Το λαπαροσκοπικό χειρουργείο ανήκει στις minimalinvasivesurgery. Διεξάγεται με 2-3 μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά και εκατέρωθέν της προκειμένου να περάσουν τα εργαλεία. Η επέμβαση επιλέγεται για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης, για τις κύστες ωοθηκών, για τα ινομυώματα και για πολλά άλλα γυναικολογικά προβλήματα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης;

Η επέμβαση έχει μόνο θετικά. Συγκεκριμένα, έχει πολύ γρήγορη ανάρρωση, μονοήμερη νοσηλεία, λίγο πόνο, γρήγορη επιστροφή στην εργασία, μικρές τομές, μικρότερες συμφύσεις στην κοιλιά.

Τι είναι η υστεροσκόπηση;

Hυστεροσκόπηση έρχεται δεύτερη σε σημαντικότητα μετά την λαπαροσκόπηση. Πρόκειται για ενδοσκοπική τεχνική που εφαρμόζεται πολύ συχνά στην επιστήμη της γυναικολογίας. Μπορεί να είναι διαγνωστική και θεραπευτική. Με την επέμβαση αυτή εξετάζεται ενδελεχώς η μήτρα και ο τράχηλος.

Ποιες παθήσεις οδηγούν σε υστεροσκόπηση;

  • Aιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
  • Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως
  • Υπογονιμότητα
  • Πολύποδες
  • Ινομυώματα

Τι συμβαίνει μετεγχειρητικά της υστεροσκόπησης;

Μετά την επέμβαση η ασθενής θα παραμείνει για 30 περίπου λεπτά στην ανάνηψη. Στην συνέχεια μόλις συνέλθει από την αναισθησία θα μεταφερθεί στο δωμάτιό του όπου θα μείνει για 2 περίπου ώρες έως ότου φύγει. Η επιστροφή στην καθημερινότητα και την εργασία είναι άμεση και μπορεί να γίνει εφόσον το επιθυμεί η γυναίκα και την ίδια μέρα.

Dr. Γιάννης Περιστέρης

Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος

Σχετικά Άρθρα