fbpx
ΚοινωνίαΚύριο ΘέμαΤελευταία Νέα

Το Φυσικό Αέριο έρχεται στην Ξάνθη: Πρέπει να αγοράσω καινούριο λέβητα; (Μάθε τι πρέπει να κάνεις)

Μάθετε ότι χρειάζεται για τη λειτουργία του λέβητα και επωφεληθείτε από μερικά έξυπνα tips για σωστή χρήση! Αλλαγή από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο: Τι πρέπει να κάνετε;

Οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου Φυσικού Αερίου στην πόλη της Ξάνθης ξεκινούν στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2021. Από όπου περνάει το δίκτυο θα πραγματοποιούνται και συνδέσεις σε όσα σπίτια είναι έτοιμα και έχουν “αδειοδοτηθεί” για την εσωτερική τους εγκατάσταση. (Περισσότερα για το θέμα αυτό στο Φυσικό Αέριο Ξάνθης Τηλ 6947267737 και 2541600699 – [email protected])

  • Με την αλλαγή του καυσίμου πρέπει να αγοράσω καινούριο λέβητα φυσικού αερίου;

Σε περίπτωση μετατροπής ενός κεντρικού συστήματος θέρμανσης από πετρελαίου σε φυσικού αερίου, είναι απαραίτητο σε πρώτη φάση να αντικατασταθεί ο καυστήρας. Όσον αφορά το λέβητα τώρα, η αντικατάστασή του δεν είναι αναγκαία πάντα και σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε να διατηρήσουμε τον υπάρχοντα, κάτι το οποίο μας εξοικονομεί ένα μέρος χρημάτων.

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μαζί με τον καυστήρα πρέπει να αντικατασταθεί και ο λέβητας. Βασικά κριτήρια αξιολόγησης που θα καθορίσουν κατά πόσο χρειάζεται η αλλαγή αυτή είναι η παλαιότητά του, το υλικό κατασκευής του και ο τρόπος κατασκευής του.

Για παράδειγμα, ένας λέβητας ο οποίος λειτουργεί 20 χρόνια, συνήθως έχει επικαθήσεις αλάτων και ασβεστόλιθους στις βρεχόμενες επιφάνειες του , τα οποία λειτουργούν σαν μονωτικό υλικό μεταξύ του μετάλλου του λέβητα και του νερού που πηγαίνει στα σώματα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες θερμότητας προς το περιβάλλον που κυμαίνονται από 10-20%.

Επίσης ένας λέβητας που είναι παλαιάς τεχνολογίας με 1 ή 2 διαδρομές καύσης έχει σαφώς μικρότερο βαθμό απόδοσης από έναν σύγχρονο λέβητα 3 ή 4 διαδρομών.
 

  • Λέβητες αερίου συμπύκνωσης μεταβλητής ισχύος: Τα “inverter” της σύγχρονης θέρμανσης, για όφελος έως και 40% ! 

Συνοπτικά τα πλεονεκτήματά τους:

  • Μεγάλη οικονομία της τάξης του έως 40% ανάλογα με τον λέβητα με τον οποίο συγκρίνουμε και φιλικό προς το περιβάλλον
  • Παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες άνεσης σε όλα τα συστήματα θέρμανσης λόγω της ενσωματωμένης λειτουργίας αντιστάθμισης που διαθέτουν
  • Έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής λόγω της πολύ υψηλής ποιότητας υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους.
  • Απαιτούν πολύ λιγότερη συντήρηση λόγω της καθαρής καύσης.
  • Λειτουργούν εντελώς αθόρυβα.
  • Οι λέβητες συμπύκνωσης είναι περισσότερο φιλικοί προς το περιβάλλον, σε σχέση με τους συμβατικούς.

Τα εξελιγμένα συστήματα ελέγχου των λεβήτων συμπύκνωσης περιλαμβάνουν επίσης κατάλληλους αισθητήρες, ώστε να επιτρέπουν την αναλογική λειτουργία τους έχοντας τοποθετημένη μια αντλία καυσίμου μεταβλητών στροφών, που προσαρμόζει την ισχύ του λέβητα κάθε στιγμή σύμφωνα με τις ανάγκες της εγκατάστασης. Επίσης διαθέτουν αισθητήρα τύπου λάμδα, που υπολογίζει κάθε στιγμή τις συνθήκες καύσης, ανεμιστήρες αέρα μεταβλητών στροφών, που μεταβάλουν συνεχώς την ποσότητα αέρα ώστε να έχουμε κάθε στιγμή τέλεια καύση κ.α.

Τα παραπάνω συστήματα εξασφαλίζουν ότι η καύση γίνεται κάθε στιγμή στις ιδανικές συνθήκες (μίγμα αέρα καυσίμου) και ότι τα προϊόντα της καύσης είναι μόνο το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και νερό, με τις υπόλοιπες βλαβερές ενώσεις που παράγονται κατά την καύση στους συμβατικούς λέβητες να παράγονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά.

  • Η συντήρηση του καυστήρα και ο καθαρισμός του λέβητα αποτελούν τις δύο σημαντικότερες ενέργειες για την καλή λειτουργία του συστήματος. 

Το ιδανικό είναι η συντήρηση να πραγματοποιείται από πιστοποιημένο τεχνικό και να περιλαμβάνει καθαρισμό του λέβητα, ρύθμιση του καυστήρα, μέτρηση και ανάλυση καυσαερίων και να συνοδεύεται από έκδοση του αντίστοιχου φύλλου ελέγχου.

Μάθετε περισσότερα για το Φυσικό Αέριο που έρχεται στην Ξάνθη και συνδεθείτε μαζί του καλώντας το «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ» Σταύρος Καρυπίδης Τηλ. 6947267737[email protected] και 2541600699. Το «ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ» είναι Επίσημος Συνεργάτης της Εταιρίας “Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας”.

Σχετικά Άρθρα