Του Μανώλη Σ. Χούμα
Στα νεότερα χρόνια της Ιστορίας της Ξάνθης, λόγος γίνεται για ύπαρξη Νοσοκομείου στις αρχές του Εικοστού. Την πληροφορία αντλούμε απ’ τα Πρακτικά της Δημογεροντίας όπου καταγράφεται η θέληση των Δημογερόντων, επί αρχιερατείας Ιωακείμ Σγουρού, για ανέγερση Νοσοκομείου της Ελληνικής Κοινότητας Ξάνθης.
Η θέση του Νοσοκομείου, πριν την απελευθέρωση της πόλης στις 4 Οκτωβρίου 1919, δεν είναι τεκμηριωμένα γνωστή. Μετά την απελευθέρωση και μέχρι το 1929, αυτό στεγάζεται στη Σχολή Χατζησταύρου – Γ’ Δημοτικό Σχολείο. Απ’ το 1929 μέχρι το 1935 στεγάζεται στο διώροφο παραδοσιακό κτίσμα, του αύλειου χώρου του Σούννε Τζαμιού.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 κι επί δημαρχίας Ευριπίδη Χασιρτζόγλου, ανεγείρεται το εικονιζόμενο Δημοτικό Νοσοκομείο Ξάνθης στην περιοχή του Λευκού Πύργου.Τα εγκαίνια της ανέγερσης, με την κατάθεση του θεμέλιου λίθου, κάνει ο Κυβερνήτης Ελευθέριος Βενιζέλος το πρωί της Παρασκευής στις 9 Μαΐου 1930.
Τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου εγκαινιάζει, στις 22 Δεκεμβρίου 1935, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χρήστος Κοψιδάς. Εργολάβος – κατασκευαστής του κτιρίου είναι ο “πολύς” Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, πρώην στρατιωτικός και μετέπειτα υπουργός της Μεταξικής περιόδου.Την ίδια περίοδο ο Μανιαδάκης κατασκευάζει και τα Σφαγεία Ξάνθης.