Σημειώθηκε πρόοδος τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για το ψηφιακό θεματολόγιο Neelie Kroes εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που σημείωσαν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά στην ασφάλεια των παιδιών κατά τη χρήση κινητών.
Η κα Kroes παρακίνησε συγχρόνως τους φορείς εκμετάλλευσης να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των γονέων για τους νέους δυνητικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν έξυπνα τηλέφωνα (όπως η ευχερέστερη πρόσβαση σε ακατάλληλο για ανήλικους περιεχόμενο που υπάρχει στο διαδίκτυο). Μια πρόσφατη έκθεση από την GSM Association, το επαγγελματικό όργανο του κλάδου κινητής τηλεφωνίας, δείχνει ότι 91 εταιρίες έχουν λάβει σε εθνικό επίπεδο τα συμφωνηθέντα μέτρα όπως διατυπώνονται σε ευρωπαϊκών διαστάσεων αυτοδεσμευτική συμφωνία που επετεύχθη το 2007 με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (βλ. IP/07/139). Τώρα πλέον σε 25 κράτη μέλη ισχύουν εθνικοί αυτορρυθμιστικοί κώδικες με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, πράγμα που σημαίνει ότι ποσοστό 96% του συνόλου των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επωφελούνται από την ανωτέρω συμφωνία.
Μια νέα έκθεση του κλάδου κινητής τηλεφωνίας δείχνει ότι έχει συντελεσθεί εντυπωσιακή πρόοδος από τις 83 εταιρίας κινητών τηλεφώνων που προσυπέγραψαν το «Ευρωπαϊκό πλαίσιο για ασφαλέστερη χρήση κινητών τηλεφώνων από εφήβους και παιδιά» τον Φεβρουάριο 2007 με τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής. Οι εταιρίες αυτές καλύπτουν ποσοστό 96% του συνόλου των πελατών κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ. Οκτώ επιπλέον εταιρίες υπέγραψαν επίσης εθνικό κώδικα δεοντολογίας.
Συνολικά, οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επιτέλεσαν ικανοποιητική πρόοδο στα τέσσερα πεδία δράσης που προσδιορίστηκαν στον κώδικα του 2007.
Οι εταιρίες έθεσαν σε λειτουργία μέτρα για τον έλεγχο της πρόσβασης των παιδιών σε περιεχόμενο ακατάλληλο για ανήλικους.
Οι εταιρίες εργάζονται επίσης για την διαβάθμιση εμπορικού περιεχομένου διαθέσιμου σε κινητά τηλέφωνα. Ιταλικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας χρησιμοποιούν εικόνες με χρωματικό κωδικό για να δείξουν αν το περιεχόμενο είναι αποδεκτό για όλους, αν απευθύνεται ειδικά σε παιδιά, αν το περιεχόμενο θα πρέπει να βλέπεται με την παρουσία ενηλίκου ή αν είναι ακατάλληλο για ανήλικους.
Διάφορες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας παράγουν εκπαιδευτικό υλικό και διεξάγουν εκστρατείες συνειδητοποίησης για την ασφαλέστερη χρήση των κινητών τηλεφώνων. Εταιρίες κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αναπτύξει αυτόνομους δικτυακούς τόπους επί του θέματος αυτού και φτιάξει οδηγούς, κονκάρδες, δίσκους DVD και φυλλάδια. Οι εταιρίες της Μάλτας προσφέρουν δωρεάν και σε 24ωρη βάση τηλεφωνικές γραμμές παροχής συμβουλών.
Τσεχικές και σλοβακικές εταιρίες κινητής τηλεφωνίας εργάζονται για την καταπολέμηση παράνομου περιεχομένου σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και φράσσουν την πρόσβαση σε δικτυακούς τόπους με παράνομο περιεχόμενο.
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι ορισμένοι εθνικοί κώδικες περιλαμβάνουν αυστηρότερες απαιτήσεις σε σχέση με το ευρωενωσιακό πλαίσιο.
Πληροφορίες από φορείς προστασίας των παιδιών, όπως οι Save the Children στη Δανία, International Children s Safety Service στην Ουγγαρία και Protegeles στην Ισπανία, δείχνουν επίσης ότι εθνικοί δεοντολογικοί κώδικες βοήθησαν παράλληλα στη συνεργασία εταιριών κινητής τηλεφωνίας με ΜΚΟ.
Ωστόσο, εμπλεκόμενοι φορείς σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν επίσης στον κλάδο ότι ανέμεναν περισσότερα μέτρα ενημέρωσης των γονέων για τους κινδύνους και τις ευκαιρίες με τα ταχέως εξελισσόμενα ζητήματα κινητής τηλεφωνίας στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, η λετονική οργάνωση Children s Fund ανέφερε ότι ενώ οι νεότερης ηλικίας χρήστες κινητών τηλεφώνων γνώριζαν και ήσαν καλύτερα ενήμεροι για τους δυνητικούς κινδύνους, όταν αντιμετώπιζαν πραγματικά προβλήματα ζητούσαν συμβουλές και βοήθεια από τους γονείς μόνο στο τελικό στάδιο.
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
Europe Direct Ξάνθης