Τα επίπεδα ανεκτικότητας προς τη μετανάστευση μειώνονται παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα, ενώ η Ευρώπη ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα νέο σύστημα ασύλου στον απόηχο της πυρκαγιάς στη Μόρια.
Στην κορυφή της κατάταξης των λιγότερο ανεκτικών χωρών βρίσκονται επτά ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ ακολουθούν η Ουγγαρία, η Σερβία και η Κροατία.
Ωστόσο η πιο έντονη αλλαγή στάσης εντοπίζεται στο Περού, το Εκουαδόρ και την Κολομβία, που αντιμετωπίζουν ροές μεταναστών από τη Βενεζουέλα.
Ως πλέον ανεκτική προς τη μετανάστευση χώρα αναδεικνύεται ο Καναδάς, και ακολουθούν η Ισλανδία και η Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με τους δείκτες της Gallup που διεξήγε δημοσκόπηση μεταξύ 140.000 συμμετεχόντων σε 145 χώρες και περιοχές.
Η έρευνα εξετάζει το πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την προοπτική να ζουν μετανάστες στη χώρα τους, να γίνουν γείτονές τους ή να παντρευτούν κάποιον από την οικογένειά τους.
Η ειδική σε θέματα μετανάστευσης της Gallup, Τζούλι Ρέι, δήλωσε ότι η μείωση της ανεκτικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται κυρίως στις μεγάλες αλλαγές στη Λατινική Αμερική. Το ποσοστό των ανθρώπων στην Κολομβία που δήλωσαν ότι θεωρούν καλό να ζουν μετανάστες στη χώρα τους μειώθηκε στο 29% από 61% το 2016.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, μόνο η Σουηδία και η Ιρλανδία συγκαταλέγονται στις 10 πιο ανεκτικές χώρες.
Έκπληξη ωστόσο προκαλούν τα ευρήματα στις ΗΠΑ, σημειώνει το πρακτορείο Reuters, όπου η αντιμετώπιση της μετανάστευσης αποτελεί κεντρικό ζήτημα της πολιτικής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ ακόμα και οι οπαδοί του Τραμπ αποδεικνύονται πολύ ανεκτικότεροι προς τη μετανάστευση από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η έρευνα έδειξε ότι η αποδοχή των μεταναστών εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των νεότερων γενεών, των ανθρώπων με υψηλά επίπεδα μόρφωσης και όσων ζουν σε αστικές περιοχές.