Ο νέος Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Σάββας Μελισσόπουλος παραχώρησε ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην XanthiNews, όπου αναφέρεται σε κρίσιμα ζητήματα.
Δύσκολη χρονιά με πολλές προκλήσεις
XanthiNews: Να μου πείτε για την συνάντηση που είχατε με την Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου στην Αθήνα. Τι συζητήσατε και τι αποφάσεις ελήφθησαν;
Σάββας Μελισσόπουλος: Συμμετείχαν όλοι οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Περιφερειακοί Διευθυντές της χώρας. Ήταν σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου του Υπουργείου Παιδείας. Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνεργασία, ο συντονισμός και η κοινή πορεία όλων των περιφερειακών διευθύνσεων και των διευθύνσεων έτσι ώστε να αρχίσει η νέα σχολική χρονιά που όπως είπε η Υπουργός θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και θα έχει πολλές προκλήσεις, για να πετύχουμε αυτό που χρόνια ήταν το ζητούμενο: η μετεξέλιξη του σχολείου: Να γίνει σύγχρονο, δημιουργικό, ανοιχτό στην κοινωνία, θα είναι το κέντρο της και θα έχει σχέση με όλους τους κοινωνικούς φορείς και θα αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με γονείς, εκπαιδευτικούς.
Η δύσκολη οικονομική συγκυρία θα επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο το Υπουργείο Παιδείας και αυτό είναι βούληση του Υπουργείου και του Πρωθυπουργού έτσι ώστε στην παιδεία να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές περικοπές.
Αυτό όμως για να συμβεί θα πρέπει να κάνουμε μια ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού. Αυτό έχει να κάνει με τις υπερβολικές συνταξιοδοτήσεις στην Ελλάδα. Στην Ξάνθη είχαμε 20. Ο αριθμός δεν είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Και αφού δούμε τι κενά υπάρχουν από την διαχείριση του υπόλοιπου προσωπικού, να δούμε πού μπορούμε να κάνουμε συμπτύξεις, που είναι απαραίτητοι οι διαχωρισμοί των τμημάτων έτσι ώστε αφού έχουμε ένα τελικό πρώτο αποτέλεσμα θα μπορούμε να ζητήσουμε και τις κατάλληλες πιστώσεις οι οποίες υπάρχουν όπως μας είπε η Υπουργός, αλλά για να καλύψουν πραγματικά και ουσιαστικά κενά και όχι να τις σπαταλήσουμε. Δηλαδή π.χ. στην δευτεροβάθμια δεν γίνεται να έχουμε πλεονάζοντες γυμναστές και στην πρωτοβάθμια να μην έχουμε καθόλου.
Άρα λοιπόν το μεγάλο στοίχημα μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου να ανοίξουν τα σχολεία σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Ελλείψεις θα υπάρχουν και οι αναπληρωτές θα έρθουν σταδιακά.
Η μεγάλη πρόκληση έχει να κάνει με τα 800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία διευρυμένου ωραρίου. Στην Ξάνθη έχουμε 8. Η υποχρεωτική παραμονή των μαθητών όλων των τάξεων θα είναι μέχρι τις 2 το μεσημέρι και μέχρι τις πέντε συνεχίζεται το ολοήμερο. Το κάθε σχολείο θα προμηθευτεί από το ΕΣΠΑ με 10 φορητούς υπολογιστές που θα έχουν οι μαθητές. Μπαίνουν επίσης τα στοιχεία της λογοτεχνίας, της φιλαγνωσίας, του πολιτισμού και τα αγγλικά από την πρώιμη παιδική ηλικία, από την Α τάξη.
Δυσκολίες υπάρχουν στην υλικοτεχνική υποδομή, αλλά όπως είπε η Υπουργός αν περιμέναμε να τα κάνουμε όλα τέλεια θα περιμέναμε πάρα πολλά χρόνια.
Θα ξεκινήσει και ένα ευρύ πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών από τον Οκτώβριο καθώς και η επιμόρφωση στελεχών από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης. Όπως χαρακτηριστικά είπε η Υπουργός: Θα υπάρχει ένα επιμορφωτικό Κέντρο ανά Καλλικρατικό Δήμο και οι δάσκαλοι θα επιμορφώνονται, όχι μόνο για εισαγωγική επιμόρφωση αλλά και μια διαρκής επιμόρφωση που ήταν ζητούμενο της εκπαιδευτικής κοινότητας και έλειπε για χρόνια.
Θα ξεκινήσει η αξιολόγηση πρώτα από τα στελέχη της εκπαίδευσης και μετά θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας.
Επίσης, μιλήσαμε για τις ευάλωτες ομάδες του μαθητικού πληθυσμού, δηλαδή τους Ελληνοπόντιους, τους ΡΟΜΑ, τους μουσουλμάνους και τα Ειδικά Προγράμματα που θα αναπτυχθούν εκεί.
XN: Τι θα γίνει με την ενισχυτική διδασκαλία;
Σ.Μ.: Όσον αφορά στα τμήματα υποδοχής που λειτουργούν σαν τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά και τα τμήματα ένταξης που αφορούν στα ζητήματα ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση πάρα πολύ σύντομα θα στελεχωθούν όπως και πέρυσι. Δεν θα υπάρχουν σοβαρά κενά. Να δούμε όμως πρώτα τις πιστώσεις.
ΧΝ: Με τις αποσπάσεις τι θα γίνει;
Σ.Μ.: Περιμένουμε τη Β φάση αποσπάσεων, των εκπαιδευτικών δηλαδή που δεν ικανοποιήθηκαν οι αποσπάσεις τους στην Α φάση. Τις περιμένουμε μέχρι σήμερα. Στα γραφεία μας το προσωπικό που αποσπάστηκε τον Ιούνιο είναι μειωμένο κατά το ήμισι και ακόμα περισσότερο. Δόθηκε η δυνατότητα στους συναδέλφους να κάνουν συμπληρωματικές αιτήσεις για αποσπάσεις. Τις διαβιβάσαμε στο Υπουργείο και περιμένουμε. Εάν θα έχουμε αποσπάσεις στα γραφεία φέτος θα είναι από τις τελευταίες χρονιές. Γιατί δεν έχουμε καθόλου διοικητικούς υπαλλήλους. Περιμένουμε και τις μετατάξεις από τις συνενώσεις των Δήμων και το περίσσευμα των υπαλλήλων που θα υπάρχουν με βάση το σχέδιο Καλλικράτης.
ΧΝ: Είδαμε χθες ότι λίγοι επέλεξαν τις παιδαγωγικές σχολές λόγω των μειωμένων διορισμών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πώς το σχολιάζετε αυτό;
Σ.Μ.: Στην εκπαίδευση υπάρχουμε και λειτουργούμε για τις ανάγκες των μαθητών. Γι αυτό το σύνθημα του Υπουργείου είναι: Πρώτα ο μαθητής. Άρα τα σχολεία δεν είναι σημεία παροχής ούτε εξεύρεσης εργασίας ούτε κοινωνικής πολιτικής. Είναι και αυτά αλλά πρώτιστα είναι η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών προς τον μαθητή και την ελληνική οικογένεια. Αφού δεν χρειαζόμαστε διορισμούς δεν θα γίνουν.
ΧΝ: Οι συνδικαλιστές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης τονίζουν ότι όταν αναλάβουν οι Δήμοι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ο μαθητής θα στραφεί από το δημόσιο στο ιδιωτικό σχολείο. Εσείς τι άποψη έχετε περί αυτού;
Σ.Μ.: Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες σχετιζόμενες με εκπαιδευτικές διαδικασίες και μοντέλα που υπάρχουν στο εξωτερικό, όπου και εκεί οι εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται από τους Δήμους.
Με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα τέτοιο ενδεχόμενο έχει αποκλειστεί εντελώς.