Παρά την κρίση ο πολιτιστικός θεσμός παραμένει όρθιος
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Μετά από 20 χρόνια οι Γιορτές Παλιάς Ξάνθης παραμένουν ένας κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός και αυτό το επιβεβαίωσε η παρουσία του κόσμου στην έναρξη προχθές το βράδυ αλλά και καθημερινά! Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων τονίζοντας: «Παρά την οικονομική ύφεση, που η κραδασμοί της ταλανίζουν ακόμη και την συνοχή του κοινωνικού ιστού, εμείς, ως Δημοτική Αρχή, θεωρήσαμε φρόνιμο να μη χαμηλώσουμε τον «πήχη» των γιορτών και εφέτος, διότι τα αποτελέσματα των εκδηλώσεων αυτών είναι «ευεργετικά» για την τοπική οικονομία και ταυτόχρονα και για την προβολή της Ξάνθης μας, με ότι αυτό συνεπάγεται».
Σε δηλώσεις του στην XanthiNews σημείωσε: «Φέτος είναι χαμηλότερη η χρηματοδότηση των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Προσπαθήσαμε όμως να εντάξουμε αρκετές εκδηλώσεις, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, εικαστικές κτλ. Πέραν της κεντρικής σκηνής στην πλατεία Μητροπόλεως, έχουμε και τη νεανική σκηνή στην διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ύδρας. Τα παιδιά σχεδόν αφιλοκερδώς συμμετέχουν!…Ωστόσο, δίνουμε την ευκαιρία στα δικά μας παιδιά να δείξουν την δουλειά τους. Έχουμε και την παιδική σκηνή και έχει το δικό της ακροατήριο. Ίσως η κεντρική σκηνή να μην έχει τα πολύ μεγάλα ονόματα άλλων περιόδων όμως με τις κινήσεις που έχει κάνει η ΔΕΑΞ, σε ποιότητα δεν υπολείπονται οι φετινές Γιορτές».
Για το γεγονός ότι δίνεται προτεραιότητα στην προώθηση των ταλέντων των νέων και των παιδιών μας ο Δήμαρχος σημείωσε: «Όσον αφορά στις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό, η Ξάνθη έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον».
Τελικά ενώ όλοι λέμε τόπο στα νιάτα, δημοσκόπηση της Κάπα Research έδειξε ότι επτά στους δέκα Έλληνες, οι οποίοι είτε έχουν ολοκληρώσει είτε ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, θα εγκατέλειπαν ευχαρίστως την Ελλάδα για μια δουλειά στο εξωτερικό, ενώ τέσσερις στους δέκα έχουν ήδη ξεκινήσει ενέργειες για να μεταναστεύσουν.
Ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε σχετικά: «Πράγματι, με την δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις συνθήκες που επικρατούν, πάρα πολλοί νέοι δεν μπορούν να βρουν εργασία. Αυτός είναι ο λόγος που ιδιαίτερα και μορφωμένα παιδιά αποφασίζουν να ξενιτευτούν. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι αυτό θα είναι κάτι το προσωρινό και μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά την εμπειρία που θα αποκτήσουν στο εξωτερικό θα γυρίσουν για να προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες τους στον τόπο μας. Αισιοδοξώ ότι αυτή η δύσκολη οικονομική κρίση δεν θα τραβήξει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα ανοίξουν δουλειές και έτσι οι νέοι μας θα μπορέσουν να αποκατασταθούν στον τόπο που αγαπούν».
Η έναρξη των Γιορτών έγινε με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» η οποία οδήγησε σε ένα μουσικό κόσμο όπου συναντήθηκε μουσικά ο Βασίλης Τσιτσάνης με τον Μίκη Θεοδωράκη.
Τραγούδια τους ερμήνευσαν η Νένα Βενετσάνου, ο Δημήτρης Μπάσης και ο Δώρος Δημοσθένους.