Σε μία σεμνή τελετή βραβεύτηκαν οι δύο ακαδημαϊκοί
Για πρώτη φορά στην ιστορία του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης απένειμε Βραβεία Εξαίρετης Διδασκαλίας σε δύο καθηγητές του. Η τελετή βράβευσης έλαβε χώρα τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 05 Φεβρουαρίου στο κτίριο Πρυτανείας στην Πανεπιστημιούπολη (Κομοτηνή).
Εκεί, σε μία σεμνή τελετή που διήρκησε περί της μίας ώρας, βραβεύτηκαν ο καθηγητής Λαογραφίας και πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Μανόλης Βαρβούνης και ο καθηγητής Μηχανικών Ρευστών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Αστέριος Παντοκράτορας. Τα βραβείο αυτό θεσπίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ τον Ιούλιου του ’19, με στόχο την ενίσχυση και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου του ιδρύματος. Στόχος του βραβείου είναι η αναγνώριση της διδακτικής αριστείας, η υιοθέτηση μεθόδων φοιτητοκεντρικής μάθησης και η αναβάθμιση της ποιότητας διδασκαλίας στην ευρύτερη Πανεπιστημιακή Κοινότητα.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης και ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων. Για το έργο και την ακαδημαϊκή πορεία του Μ. Βαρβούνη μίλησε η αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Ζωή Γαβριηλίδου, ενώ για το έργο και την ακαδημαϊκή πορεία του Α. Παντοκράτορα μίλησε ο αντιπρύτανης Οικονομικών Φώτης Μάρης.
Λίγα λόγια από τους βραβευθέντες
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μανόλης Βαρβούνης, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για
τον στόχο του διδακτικού του έργου, που είναι «η καλλιέργεια στο νου και στη
συνείδηση των φοιτητών μου της ελευθερίας της επιλογής, ταυτοχρόνως δε η
υπόδειξη του δρόμου που οδηγεί σε ένα νέο ανθρωπισμό, που έχει βάση το ελληνικό
και χριστιανικό πνεύμα στην ελληνορθόδοξη σύνθεσή του, όπως επιτεύχθηκε μέσα
στους αιώνες. Το πνεύμα αυτό αποτέλεσε ιστορικά την βάση του ευρωπαϊκού
πολιτισμού, όσο κι αν η πολιτική διάσταση της δήθεν ενωμένης Ευρώπης σήμερα
έχει επιλέξει να το λησμονεί, να το παραβλέπει και να το αποκρύπτει».
Κατόπιν, στο κοινό απευθύνθηκε ο Αστέριος Παντοκράτορας, ο οποίος ανέλυσε το όραμά του για τον ιδανικό δάσκαλο, και μεταξύ πολλών είπε: «ένα πανεπιστήμιο μπορεί να προοδεύσει μόνο μέσω της αριστείας […] προσωπικά πιστεύω απόλυτα στον θεσμό. Κατά την άποψή μου, η αξιοκρατία και η αριστεία είναι ο μόνος δρόμος για να πάει το πανεπιστήμιο και η χώρα μπροστά. Το δίπτυχο της δουλειάς του πανεπιστημιακού δασκάλου είναι η διδασκαλία και η έρευνα, η διδασκαλία προηγείται της έρευνας, γιατί δεν υπάρχει όφελος για τον φοιτητή όταν ο καθηγητής είναι καλός στην επιστήμη του αλλά δεν μεταφέρει τις γνώσεις του».
Διονύσης Βοργιάς – Xronos.gr