fbpx
Γενική

Πρώτη φορά παναναπηρικό συλλαλητήριο

Με την συμμετοχή 50 Ξανθιωτών

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε χθες στην ιστορία του αναπηρικού κινήματος μεγάλη κινητοποίηση στην Αθήνα από 3.000 άτομα με αναπηρίες, μεταξύ αυτών και 50 από την Ξάνθη. Αρχικά πραγματοποιήθηκαν προσυγκεντρώσεις σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας και κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος όπου μίλησε ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. κ. Ι. Βαρδακαστάνης και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου επιδόθηκε στον Πρόεδρό της το ψήφισμα του συλλαλητηρίου, καθώς και προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρόεδρος Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα Ξάνθης και Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες κ. Κώστας Αμοιρίδης δεν μπόρεσε να συμμετάσχει λόγω γρίπης που τον ταλαιπωρεί. Παρόλα αυτά δήλωσε στην XanthiNews για την χθεσινή κινητοποίηση: «Αποφασίσαμε να μην γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις. Να είναι μέρα διαμαρτυρίας. Γιατί την οικονομική κρίση την βιώνουν περισσότερο τα άτομα με αναπηρία. Εκτός το ότι έχουν το βάρος που έχουν όλοι οι Έλληνες, έχουν ένα τεράστιο κόστος που προέρχεται από την μορφή της αναπηρίας τους και από τα έξοδα που απαιτούνται γι αυτήν. Έχουμε θέσει ζητήματα οικονομικά, θεσμικά, εργασίας. Ζητάμε να γίνει ένα Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την συμμετοχή όλων των Υπουργών, με αποκλειστικό το θέμα της αναπηρίας, για να μπορέσουν να δεσμευτούν και να δώσουν ουσιαστική λύση στα προβλήματα μας.
Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα προστατευτούμε από τα μέτρα της κυβέρνησης. Και αυτό θέλουμε να το δούμε και στην πράξη».
Ο βιοπαθολόγος και μέλος του Συλλόγου Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα κ. Γιάννης Κουρπαλίδης δήλωσε στην εφημερίδα μας για τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία: «Αν και δεν συμφωνώ με την καθιέρωση παγκόσμιων ήμερων οφείλω να πω πως η ημέρα αυτή έχει μια ξεχωριστή σημασία. Η 3 η Δεκεμβρίου, αποτελεί ημέρα ανάδειξης των θεμάτων που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία, ημέρα ενδυνάμωσης των διεκδικήσεων για την επιβαλλόμενη αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς των πολιτών και της πολιτείας, ώστε τα άτομα με αναπηρία να τύχουν της αποδοχής που δικαιούνται ως ισότιμοι πολίτες που έχουν τα ίδια κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα με τους συνανθρώπους τους. Ας γίνει κάθε μέρα αγώνα για μια όχι την ειδική αλλά την ισότιμη μεταχείριση, για τη διασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών της συμμετοχής των συνανθρώπων μας, στην πολιτική κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου».
«Κάθε αναπηρία θέτει τα δικά της εμπόδια. Οι κινητικά ανάπηροι αντιμετωπίζουν προβλήματα προσβασιμότητας, οι κωφοί έχουν προβλήματα επικοινωνίας λόγω της έλλειψης διερμηνείας και τι να πούμε για τα άτομα με νοητική αναπηρία που χωρίς το οικογενειακό τους περιβάλλον μένουν χωρίς καμιά υποστήριξη;», λέει ο κ. Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.). Ο ίδιος υπογραμμίζει: «Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απεμπολούνται στον βωμό της οικονομικής κρίσης, μίας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Μπορούμε ωστόσο να πάρουμε μέτρα. Κι εμείς μπορούμε να διευκολύνουμε την κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση».
Η Ανθή Καραγιάννη, παραολυμπιονίκης από την Καβάλα που έχει πρόβλημα περιορισμένης όρασης δηλώνει: «Εγώ γεννήθηκα, μεγάλωσα και έχω μάθει να υπάρχω με αυτό το πρόβλημα. Ο Θεός μού έδωσε πολλά, αλλά δεν μου τα χάρισε. Δούλεψα πολύ γι αυτά».
Οι άνθρωποι που έχουν κάποιας μορφής αναπηρία αποτελούν, με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις του ΟΗΕ, το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αναμενόμενη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανεβάζει το ποσοστό σε περισσότερο από 12%. Τα επίσημα στοιχεία για τη χώρα μας τοποθετούν το ποσοστό των αναπήρων στο 9,3%. Το 84% των ατόμων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας που είναι σε θέση να εργαστούν βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Σχετικά Άρθρα