fbpx
Γενική

«Πρέπει να βάζουμε μόνοι μας το τέλος»

Ο Γιάννης Χρηστίδης αποσύρεται μετά από 16 χρόνια από το Δήμο Ξάνθης

Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου

Αποσύρθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση ο κ. Γιάννης Χρηστίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης, μετά από 16 ετή θητεία. Λίγες μέρες πριν παραδώσει τα καθήκοντα του μίλησε στην XanthiNews για τα όσα έζησε, γιατί δεν έθεσε και πάλι υποψηφιότητα, για τον Καλλικράτη, για όσους επανεκλέγονται συνεχώς αλλά και τι προτείνει στους εκλεγμένους.
ΑΦΗΣΕ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ο κ. Γιάννης Χρηστίδης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Ξάνθης από το 1995 και πέρασε από πολλά πόστα. Το όνομα του συνδέθηκε κυρίως με τους Βρεφονηπιακούς Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Ξάνθης. Ο ίδιος αναφέρει: «Ήμουν ο πρώτος Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου όταν έγινε Ενιαίο και μεταφέρθηκαν οι παιδικοί σταθμοί στους Δήμους, γιατί ήταν κρατικοί. Το 1996 έγινε η μετατροπή. Παρέμεινα πάρα πολλά χρόνια και συνέχισα σαν Αντιπρόεδρος. Διότι είχα άλλες θέσεις στο Δήμο θεσμικά. Και τώρα κλείνω ως Πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών την 16 ετή θητεία μου».
Όσο για τις άλλες θέσεις που είχε, σημειώνει: «Το 2003- 2004 ήμουν Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων του Ν. Ξάνθης. Το 2005- 2006 ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η πιο τιμητική θέση που μπορεί να έχει Δημοτικός Σύμβουλος. Ήμουν Αντιδήμαρχος στην Κοινωνική Πολιτική, την Εκπαίδευση, τη Λαϊκή Αγορά και στα ΚΕΠ, την διετία 2007- 2008. Την τελευταία αυτή διετία είμαι και Πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιόφωνου.
Ήμουν εκπρόσωπος του Δήμου σε πολλές επιτροπές και σε πολλά διαδημοτικά δίκτυα, όπως υγείας, των ΡΟΜ».
«ΕΚΑΝΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΜΟΥ»
Ευσυνείδητη επιλογή και ξεκάθαρος ο λόγος που δεν έθεσε πάλι υποψηφιότητα: «Το δήλωσα πριν ενάμισι χρόνο. Εκτιμώ ότι τα 16 χρόνια θητείας μου στο Δήμο Ξάνθης είναι αρκετά και σαφώς και πρέπει κάποια στιγμή να επιλέγει ο καθένας και τον χρόνο που θα αποχωρεί. Είμαι 51 χρόνων και δεν έχει σχέση η ηλικία μου αλλά και δεν κουράστηκα. Έκλεισε ο κύκλος για μένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αποχώρηση μου σηματοδοτεί μια ανανέωση στα όργανα. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να υπάρχουν φρέσκιες ιδέες. Δεν το βάζω όμως ηλικιακά μόνο. Πρέπει να δίνουμε έδαφος και σε άλλους ανθρώπους που επιθυμούν να ασχοληθούν με τα κοινά. Ήταν ευσυνείδητη η επιλογή μου. Θα μπορούσα να είμαι υποψήφιος και αυτή τη φορά. Πρέπει να βάζουμε μόνοι μας το τέλος».
ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
Στη χώρα μας επειδή δεν υπάρχει το όριο για την εκλογή αιρετών είτε στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε στην κεντρική πολιτική σκηνή, έχει γίνει πλέον επάγγελμα και μάλιστα ο ΟΑΕΔ το προτείνει!!! Εμείς θέσαμε το ερώτημα στον κ. Χρηστίδη αν όσοι επανεκλέγονται είναι όντως τόσο αποτελεσματικοί ή αν έχουν τους κατάλληλους μηχανισμούς. Η απάντηση του όπως είπε δεν μπορούσε να ήταν μονολεκτική και πρόσθεσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι χαρισματικοί, είναι οι λιγότεροι βέβαια. Υπάρχουν άνθρωποι που εκλέγονται από μηχανισμούς ή και από κόμματα. Υπάρχουν και άνθρωποι που εκλέγονται για διάφορους λόγους. Το ζητούμενο είναι ο κάθε πολίτης να μην μπει στην διαδικασία να δει σαν επάγγελμα την ενασχόληση του με τα κοινά. Δεν είναι μεμπτό να εκλέγεται κάποιος πολλά χρόνια. Κάποιοι λένε ότι το όριο πρέπει να το βάζει η πολιτεία. Δεν διαφωνώ. Αλλά πρωτίστως πρέπει να το βάζει ο καθένας που ασχολείται με τα κοινά. Υπάρχει έλλειψη πολιτών που ενασχολούνται με τα κοινά, είτε γιατί είναι απογοητευμένοι, είτε επειδή ασχολούνται με τα προβλήματα τους. Σαφώς και πρέπει να ενθαρρύνουμε νέες υποψηφιότητες, ανθρώπους που έχουν διάθεση να προσφέρουν και να τους ενισχύσουμε».
ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Συμφωνεί με την «σύλληψη» της ιδέας του Καλλικράτη αλλά εκτιμά πως είναι δύσκολη η οικονομική συγκυρία για να εφαρμοστεί: «Εκτιμώ ότι ο Καλλικράτης σαν ιδέα είναι πολύ σωστή αλλά πολύ βάρος σαν υλοποίηση. Μπορώ να δικαιολογήσω την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης να μην τον λειτουργήσει, διότι συνδέεται με το οικονομικό θέμα. Δίνονται πολλές αρμοδιότητες και ταυτόχρονα χρειάζεται αντίστοιχη οικονομική δυνατότητα. Δυστυχώς εφαρμόζεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, βεβιασμένα από το κυβερνών κόμμα για ψηφοθηρικούς λόγους. Είναι ανέτοιμη να λειτουργήσει τον Καλλικράτη. Τα προσεχή τρεισήμισι χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα. Θα δοκιμαστεί ο θεσμός. Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος».

Σχετικά Άρθρα