ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ
Σάββατο 08-12-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Ἁγίου Πολυκάρπου τῆς Μονάδος Φροντίδος Ἡλικιωμένων (δρόμος πρός οἰκισμό Σιρόκο). Μνημόσυνο τοῦ Μακαριστοῦ Ἀρχιμανδρίτου Πολυκάρπου Δημητριάδη.
ΩΡΑ: 16:00-18:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.
Κυριακή 09-12-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.
Τρίτη 11-12-2018 ΩΡΑ: 16:00-18:00Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος Κοσμητῆς.
Τετάρτη 12-12-2018 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίου Σπυρίδωνος Κοσμητῆς.
ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ»
Στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα περιγράφεται η θεραπεία της συγκύπτουσας γυναίκας, δηλαδή της γυναίκας εκείνης που δεν μπορούσε καθόλου να σηκώσει το κεφάλι της προς τα πάνω, καθώς το κυρτωμένο από την ασθένεια σώμα την υποχρέωνε να είναι διαρκώς σκυμμένη. Η οποιαδήποτε προσπάθεια για ανόρθωση επέφερε φοβερούς πόνους, οι οποίοι περιόριζαν το εύρος των δραστηριοτήτων της.
Κι όμως, αυτή η γυναίκα δεν ντρεπόταν στην κατάστασή της να κυκλοφορεί. Και μάλιστα πηγαίνοντας στη Συναγωγή για ν’ ακούει τον Νόμο του Θεού.
Πολλές φορές κάποια ασθένεια και οι συνέπειές της δημιουργούν άσχημη ψυχολογία στον ασθενή και τον οδηγούν στο να ντρέπεται για το σώμα του η του αποστερούν την διάθεση για τη ζωή. Εάν ο ασθενής δεν έχει ψυχικά αποθέματα αντοχής, τα οποία κυρίως επαυξάνει η πίστη στην πρόνοια του θεού, συνήθως οδηγείται σε ψυχοπαθολογικές καταστάσεις, ακόμη και ακραίες, με συνέπεια να καθιστά τη ζωή ακόμη πιο μαρτυρική για τον ίδιο και για τους δικούς του.
Η συγκύπτουσα του σημερινού Ευαγγελίου όμως δεν συμπεριφέρεται έτσι.
Ομολογεί την πίστη και την ελπίδα της στον θεό, κυρίως με αυτό που κάνει, να πηγαίνει δηλαδή με κόπο και πόνο στη λατρεία του θεού, να συμμετέχει και να αντλεί από εκεί δύναμη. Δεν μιλά καθόλου για να ξέρουμε το περιεχόμενο της προσευχής της, το είδος των αιτημάτων της, η ακόμη και τα παράπονά της. Σπάνιο πράγμα ο άρρωστος άνθρωπος να σιωπά. Αυτό μαρτυρεί αποθέματα ψυχικής δύναμης και υπομονής, που του υπαγορεύουν να μην κουράζει τους άλλους, αλλά να βαστάζει μόνος με θάρρος τον σταυρό της όποιας ασθένειας.
Και ο Χριστός από την άλλη, δρα πρωτότυπα. Βλέπει τη συγκύπτουσα και διακόπτει το κήρυγμα του, απόδειξη του ενδιαφέροντος του Πλάστη για το πλάσμα του. Χωρίς η γυναίκα να του μιλήσει η να του ζητήσει τίποτε, ο ίδιος ο Χριστός, ακουμπώντας το κεφάλι της αμέσως, της λέει: γυναίκα είσαι λυμένη και ελευθερωμένη από την αρρώστια σου. Κανείς δεν του ζήτησε τίποτε κι όμως, ο Χριστός ενεργεί ευεργετικά.
Αδελφοί μου, πολλές φορές οι Άγιοι αντιμετώπιζαν την ασθένεια στη ζωή τους ως επίσκεψη θεού, ως αφορμή εντονότερης και θερμοτερης προσευχής, ως αιτία υπομονής. Το παράδειγμά τους υπάρχει για να μας διδάσκει πως μπορούμε και από τέτοιες δύσκολες καταστάσεις, να πλησιάζουμε ακόμη περισσότερο τον θεό, κατανοώντας τη θεία παντοδυναμία και την ανθρώπινη αδυναμία, συναισθανόμενοι ότι πατρίδα μας είναι η Βασιλεία του θεού, όχι η γη αυτή, και αιώνια κληρονομιά μας η αποκατάστασή μας στην αγκάλη του θεού και Πατρός.