Οι υποψίες στρέφονται στους ανταγωνιστές τους
Ρεπορτάζ: Νάντια Νάκου
Μακελειό στη Λίμνη Βιστωνίδα με την θανάτωση 18 αργυροπελεκάνων και κορμοράνων, καταγγέλθηκε από εθελοντές της Ορνιθολογικής Εταιρείας και ήδη κάνει την προανακριτική διαδικασία το Δασαρχείο Ξάνθης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, επειδή τα συγκεκριμένα σπάνια πουλιά είναι ψαροφάγα και παίρνουν μεγάλες ποσότητες από τον υγρότοπο, οι υποψίες στρέφονται στους ανταγωνιστές τους, από τους οποίους μειώνουν μέρος από το μεροκάματο τους.
Ο Λιμενάρχης του Π. Λάγους κ. Δημήτρης Συμεωνίδης δήλωσε στην XanthiNews: «Εμείς σε πρώτη φάση πήγαμε να δούμε τι γίνεται. Πρώτη φορά είδαμε κάτι τέτοιο. Πήγαμε για συνδρομή. Ενημερώσαμε το Αστυνομικό Τμήμα και το Δασαρχείο».
ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ
Ο Δασολόγος κ. Παναγιώτης Βαφείδης σημείωσε μιλώντας στην XanthiNews: «Είμαι στην περιοχή από το 2005. Κάποια νεκρά πουλιά πάντοτε υπάρχουν στους υγρότοπους. Το μακελειό που συνέβη είναι πρωτόγνωρο για μένα. Δεν έχω ακούσει στο πρόσφατο παρελθόν να έχει γίνει κάτι τέτοιο.
Εκ προθέσεως έγινε. Οι υποψίες στρέφονται εναντίον συγκεκριμένης ομάδας. Η προανάκριση εύχομαι να καταφέρει να αποκαλύψει τους δράστες για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Να μην ξανασυμβούν τέτοια φαινόμενα.
Η περιοχή εκεί του Αλιευτικού θα τεθεί υπό παρακολούθηση το επόμενο διάστημα σε πολύ έντονο βαθμό από ότι μέχρι σήμερα. Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να μην ξανασυμβεί».
Όσοι συλληφθούν και αποδειχθεί ότι είναι ένοχοι διώκονται ποινικά για θήρα εντός καταφυγίου άγριας ζωής και επαπειλούμενη ποινή φυλάκισης δύο έτη.
ΟΚΤΩ ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑΜΙΣΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΚΤΑΣΗ
Η φύλαξη της λίμνης Βιστωνίδας είναι ελλιπής καθώς είναι λίγοι οι φύλακες αλλά και δεν διαθέτουν και οχήματα οι τέσσερις!!! Συγκεκριμένα υπάρχουν τέσσερις θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου και τέσσερις Δασοφύλακες του Δασαρχείου (που δεν διαθέτουν όχημα για τις μετακινήσεις) για μια έκταση του ενός εκατομμυρίου τετρακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων. Η πιθανότητα να πιάσουνε κάποιον την στιγμή που πυροβολεί, δεν είναι μεγάλη…
ΚΥΝΗΓΗΘΗΚΑΝ ΑΛΥΠΗΤΑ ΤΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ 60 ΚΑΙ 70
Η Λίμνη Βιστωνίδα φιλοξενεί αξιόλογη πανίδα με 260 είδη πουλιών κάποια από τα οποία είναι σπάνια ή απειλούμενα σε διεθνές επίπεδο.
Παλιότερα υπήρχαν αργυροπελεκάνοι σε όλη σχεδόν τη χώρα, όμως με προτροπή της πολιτείας που επικήρυξε το είδος ως ιδιαίτερα «επιβλαβές θήραμα» τις δεκαετίες 60 και 70, κυνηγήθηκαν αλύπητα και σχεδόν αποδεκατίστηκαν.
Ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20μ, άνοιγμα φτερών έως 3,2μ, βάρος 6- 10 κιλά). Το υδρόβιο αυτό πουλί έχει χρώμα φτερώματος ανοιχτό σταχτί και κύριο χαρακτηριστικό του το μακρύ του ράμφος, που φέρει διαστελλόμενο σάκο στο κάτω μέρος του. Τα πόδια του είναι κοντά και δυνατά, με δάχτυλα συνδεόμενα μεταξύ τους με μεμβράνη.
Ο αργυροπελεκάνος ήταν κάποτε ευρέως εξαπλωμένος στην Ευρώπη (μέχρι στην Ουγγαρία) και στην Ασία, αλλά τα τελευταία εκατό χρόνια ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωση του στην Ευρώπη περιορίστηκε σε ορισμένους υγροτόπους των Βαλκανίων. Κύριες αιτίες αυτής της μείωσης ήταν οι αποξηράνσεις υγροτόπων για την απόκτηση γεωργικής γης και το κυνήγι.
Ο αργυροπελεκάνος επειδή φοβάται τον άνθρωπο, φωλιάζει σε απρόσιτες περιοχές, όπως είναι οι απομονωμένες νησίδες και οι δύσβατοι καλαμιώνες. Σαν ψαροφάγο πουλί διαλέγει υγροτόπους ικανούς να εξασφαλίσουν άφθονη τροφή για τα μικρά του.
Στην προσέγγιση επισκεπτών, τα πουλιά σηκώνονται πανικόβλητα και επειδή επωάζουν τα αυγά με το πέλμα τους, είτε συνθλίβουν είτε τα σπρώχνουν έξω από τη φωλιά.
Ο αργυροπελεκάνος δεν μπορεί να ξαναβάλει μέσα στη φωλιά ένα αυγό που έχει πεταχτεί έξω, αλλά ακόμη και αν τα αυγά παραμείνουν ανέπαφα πολλά ζευγάρια δεν επιστρέφουν ποτέ μετά την ενόχληση.
Αφού εκκολαφθούν τα αυγά, οποιαδήποτε ενόχληση σηκώνει τους γονείς στον αέρα. Τότε οι γυμνοί νεοσσοί πεθαίνουν από το κρύο, είτε σύρονται από τον πανικό τους έξω από τη φωλιά, καταδικασμένοι να πεθάνουν από την έκθεσή τους στον ήλιο και τη βροχή.