fbpx
Γενική

"Κύριε Πρωθυπουργέ, ζητάμε τη βοήθεια σας"

Δραματική έκκληση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη

Στην ομιλία του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αναφέρθηκε με μελανά χρώματα για τα προβλήματα της περιοχής μας με κορυφαίο όλων το πρόβλημα της ανεργίας και της φτώχειας. Ανέφερε στην ομιλία του :
Κύριε Πρωθυπουργέ, Κύριοι Υπουργοί,
Η σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι ιστορική. Και τούτο διότι στην τέταρτη συνεδρίαση του, έναν μόλις μήνα μετά τη λειτουργία της δικής μας μικρής «τοπικής κυβέρνησης» τιμά τον θεσμό με την παρουσία και τη συμμετοχή του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας.
Η πιο ρηξικέλευθη αυτοδιοικητική αναδόμηση – αναδιάρθρωση της χώρας, που εκχωρεί ρόλους, αρμοδιότητες, πόρους εμπιστεύεται τις περιφερειακές δυνάμεις.
Έχω την εντύπωση πως τις ανάγκες της περιφέρειάς μας τις γνωρίζετε καλύτερα και από εμάς τους ίδιους, όχι μόνο γιατί έχετε κοντά σας, για πρώτη φορά από την Περιφέρειά μας πέντε άξιους Υπουργούς αλλά κυρίως γιατί την έχετε επισκεφθεί τόσες φορές, σφραγίζοντας κάθε φορά την τοπική ιστορία με τομές που πολλές φορές άλλαξαν τον ρου της. Κύριε Πρωθυπουργέ, Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, οι συμπολίτες μου περνούν δύσκολες μέρες. Και τα στοιχεία που πριν από λίγες μόνο μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας τοποθετώντας την πρώτη στη στατιστική αποτύπωση της ανεργίας, πρώτη στην πιθανότητα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της να πέσει στην φτώχια. Μια περιφέρεια με διαχρονικές αναπτυξιακές υστερήσεις – καρκινοβασίες με φοβικά σύνδρομα και ανασφάλεια που κατέχει διαχρονικά περίοπτη θέση στο βάθρο της περιθωριοποίησης της κοινωνικής-οικονομικής δυσπραγίας. Κύριε Πρωθυπουργέ, Σας μιλώ με τη φωνή ενός ανέργου, ενός ομήρου της ΕΝΚΛΩ, ενός απολυμένου από τη δουλειά του, ενός αγρότη που προσπαθεί να βρει τον βηματισμό του, ενός συνταξιούχου που βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενός νέου που ψάχνει απελπισμένα για δουλειά, ενός μικρομεσαίου που αναζητά θέση στην αγορά που περιμένει το 12% της επιδότησης του κόστους εργασίας από το Β΄ εξάμηνο του 2008. Αυτή είναι κύριε Πρωθυπουργέ η φωνή του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, αυτή είναι η φωνή των συμπολιτών μου.
Αυτή είναι η φωνή της μικρής βορειοεβρίτισσας που έχει ταυτοποιήσει την ιστορική μοίρα της με την προσφυγιά και την ξενιτιά. Η φτώχεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση, η αποβιομηχάνιση απτή, έκδηλη, ορατή, δημογραφική αφαίμαξη, μετανάστευση, ανθρώπινα δράματα. Η πραγματικότητα λοιπόν είναι δύσκολη. Απαιτεί εγρήγορση και κινητοποίηση. Κυρίως όμως απαιτεί αλλαγή νοοτροπίας και αντίληψης αφού πολλά από όσα, σε εργασιακό επίπεδο θεωρούσαμε ως δεδομένα ή κεκτημένα, πολλές φορές με στρεβλώσεις και αδικίες, δεν παραμένουν έτσι. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό κ. Κατσέλη γιατί επέλεξε την περιφέρειά μας, ως πρώτη, για την ενεργοποίηση των μέτρων που αφορούν τοπικά σύμφωνα απασχόλησης, κοινωνικές συνέργιες ύψους 30.000.000 ευρώ για την Α.Μ.Θ.

Σχετικά Άρθρα