«Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020 είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Με πόρους 522 εκατομμυρίων ευρώ περίπου καλύπτει ανάγκες σε καίριους τομείς όπως η επιχειρηματικότητα, οι υποδομές στον τουρισμό, την εκπαίδευση, την υγεία, την οδική ασφάλεια, το περιβάλλον και την ενέργεια, η κοινωνική συνοχή και η προστασία των πιο αδύναμων συμπολιτών μας».
Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος κατά την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Ανατολική Μακεδονία και Θράκη” 2014-2020, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στη Δράμα, παρουσία του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στάθη Γιαννακίδη.
Ο κ. Μέτιος, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος επισημαίνοντας τα έργα και τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί από την Περιφέρεια ΑΜΘ για την στήριξη της επιχειρηματικότητας, την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάπτυξη του τουρισμού, την ενίσχυση με εξοπλισμό και υποδομές των νοσοκομείων και των σχολείων, τη βελτίωση της ασφάλειας στις υποδομές των μεταφορών, τη διαχείριση των αποβλήτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τις επενδύσεις στην ενέργεια, την στήριξη οικογενειών και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη της Επιτροπής ενημερώθηκαν για την πορεία υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας, την Ετήσια Έκθεση Υλοποίησης 2017 και την επίτευξη των ετήσιων στόχων, την πορεία έγκρισης της 2ης Αναθεώρησης του Προγράμματος, την πορεία εφαρμογής της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, της ΟΧΕ της Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού καθώς επίσης για τις σχεδιαζόμενες νέες δράσεις που αφορούν κυρίως στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση του Ορεινού Όγκου Ροδόπης και του Ποταμού Νέστου και στην κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της Περιφέρειας.
Παράλληλα, υπήρξε ενημέρωση για την πορεία διαπραγμάτευσης και στρατηγικού σχεδιασμού της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, όπου έγινε αναφορά στις πολιτικές προτεραιότητες που χρηματοδοτούνται, στη μεθοδολογία κατανομής των πόρων της ευρωπαϊκής πολιτικής συνοχής και ιδιαίτερα στο αποτέλεσμα της πρότασης και τις δυσκολίες για τη χώρα μας.
Στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρχών διαχείρισης, συντονισμού και πιστοποίησης του ΕΣΠΑ, εκπρόσωποι δημοσίων αρχών, ειδικών υπηρεσιών και επιτελικών δομών Υπουργείων και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ), εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ), εκπρόσωποι οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.